Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cele 4 avioane de transport C 130 Hercules vor fi echipate cu aparatură pentru război electronic

C130 Hercules din dotarea ROAF foto panoramio ©christake

Conform unui contract atribuit în urma unei licitaţii publice firmei israeliene Elbit, cele patru avioane militare C 130 Hercules din dotarea aviaţiei militare române vor fi dotate cu aparatură de război electronic.

Romarm a atribuit pe 20 decembrie 2010 contractul de 12,9 milioane de euro fara TVA care prevede echiparea celor patru aeronave grele de transport C 130 Hercules cu echipamente de protecţie împotriva războiului electronic (EW – Electronic Warfare).

La licitaţie au fost trei participanţi, iar criteriul atribuirii a fost preţul cel mai scăzut. În anunţul de licitaţie preţul cerut era de 20 de milioane de euro, fără TVA.

Sistemele trebuie să asigure o minimă protecţie împotriva atacurilor radioelectronice.

Durata contractului va fi de 48 de luni de la semnarea acestuia.

Afaceri ale Companiei Elbit cu MApN

– modernizarea pentru 500 milioane de doalri a 110 MIG 21 care au devenit MiG 21 LanceR;

– modernizarea a 24 de elicoptere militare Puma 330, contract obtinut in 1996. Pretul modernizarii a fost de aproximativ 100 de milioane de dolari;

– echiparea transportoarelor Piranha III C  furnizate de către eleveţienii de la Mowag, afacere în urma căreia Elbit va castiga aproximativ 15 milioane de dolari;

– implicarea în eventuala modernizare a avioanelor F16 second hand ce intenţionează aviaţia militară să le achiziţioneze din SUA – 800 milioane euro.

sursa: Financiarul

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Cele 4 avioane de transport C 130 Hercules vor fi echipate cu aparatură pentru război electronic”

 1. catalin says:

  Afacerea aceasta ca si celelalte enumerate mai sus imi pare ca o dotare a unei sarmane carute trase de magar cu jenti de aliaj si vopsirea oblonului din spate cu vopsea metalizata. Sa fim seriosi, nu ne invatam niciodata si baietii/fetele destepte castiga din nou comisionul aferent. Astept si modernizarea parcului de ARO-uri, camioane si TAB-uri din anii ’70-’80 cu scaune sport,sisteme moderne de conducere a focului,protectie balistica etc

 2. Trifon Gruju says:

  Cataline,
  ARO-urile de care vorbesti sunt noi. Se intentioneaza “aducerea la viata” a tehnicii de geniu, inca in dotare, an de fabricatie 1965, sau T 55-urile (55 inseamna anul finalizarii proiectului si fabricarea seriei zero). Pana la ARO avem vreo cinci ani in care sa facem tehnica neo-comunista. Adica, acum suntem lamuriti ca de fapt salamul cu soia este sanatos, hranitor si chiar gustos!

  Ne-am pierdut demnitatea, si uitandu-ma la televizor, cred ca si Tara.

 3. Grig says:

  Stimati domni/doamne:
  Aeronavele de razboi “electronic” sunt armamente de atac. In nici un caz, un avion de tipul C-130 nu poate duce razboi radioelectronic (performantele nu-i permit) si ca urmare nici nu exista asa ceva.
  Alta chestie este echiparea cu aparatura de bruiaj radioelectronic si termic, care are rol defensiv / de protectie impotriva armamentului / rachetelor dirijate sol-aer. Cred ca despre asta este vorba si este chiar o actiune tardiva, avand in cedere ca avioanele astea (si personalul de la bord) au fost pana acum expuse unor posibile atacuri sol-aer in Irac si Afganistan.
  Mai ramane sa ne intrebam care “cele 4 avioane”, caci avem 5, din care numai 1 sau 2 in stare de zbor!
  Ar fi interesant sa aflam sursa informatiei (nu poate fi confidentiala).

 4. carcotasul says:

  Cred ca mai degraba este vb de sistemele de protectie antiracheta pe cursurile de aterizare si decolare, cazurile cele mai periculoase pentru aeronave in teatre de a se gasi in raza de actiune a RAA. Astfel de sisteme sunt instalate pe similarele Hercules israeliene si posibil pe aeronavele El Al (al caror parcurs spre/de la aeroportul Ben Gurion TA trece pe deasupra teritoriilor palestiniene).