Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cele mai mari şi cele mai mici salarii în instituţiile bugetare

Deşi e criză, deşi se tot bate darabana pe faptul că trebuie reduse cheltuielile din instituţiile de stat, potrivit unui sondaj Realitatea net. “salariul mediu din cel puţin 10 instituţii publice din România depăşeşte 1.000 de euro net pe lună”.
Este interesant de aflat care sunt instituţiile publice în care se plătesc cele mai mari salarii, şi fireşte, polul opus, instituţiile bugetare care încasează cele mai mici salarii.
Cele mai substanţiale salarii se plătesc la Ministerul Afacerilor Externe, iar printre cele mai mici, la Administraţia Prezidenţială.
Angajaţii Ministerului de Externe primesc în medie 8.414 lei net pe lună, potrivit bugetului rectificat pe 2012.

Aceştia sunt urmaţi de magistraţii şi funcţionarii de la CSM – 7.956 lei lunar şi cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 7.124 lei pe lună.

În topul celor mai mari venituri primite de angajaţii instituţiilor de stat mai figurează în 2012 funcţionarii de la:
– Consiliul Concurenţei (6.617 lei),
– Curtea de Conturi (6.276 lei)
– personalul de la Curtea Constituţională (6.170 lei). Sumele conţin nu doar salariile de bază, ci şi sporurile prevăzute.
Analiza a luat în calcul sumele alocate de la buget pentru “cheltuielile salariale în bani”, precum şi numărul de posturi finanţate de la bugetul de stat.

Cei de la realitatea menţionează că:

“Cu toate că nu apar în top, din lipsa de informaţii referitoare la numărul de angajaţi, instituţii ca SRI sau SIE au bugete consistente pentru plata salariilor angajaţilor”.
Astfel, cheltuielile cu personalul ale SRI pentru anul 2012 sunt de 764 milioane lei, de 4 ori mai mari decât ale Senatului şi Camerei Deputaţilor luate împreună, de 3 ori mai mari decât ale Ministerului Educaţiei sau de 4 ori cât ale Ministerului Sănătăţii.
La prima rectificare de buget din acest an, SRI a primit în plus 38 de mil. lei pentru plata salariilor.

La polul opus, pe lista celor mai mici venituri medii din instituţiile de stat se află Administraţia Prezidenţială – 2.669 lei, Academia Română – 2.445 lei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării – 2.249 lei, Ministerul Administraţiei şi Internelor – 2.159 lei, Ministerul Apărării – 2.085 lei, Ministerul Culturii – 1.875 lei şi Ministerul Transporturilor – 1.845 lei.

 

Sursa: realitatea.net

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Cele mai mari şi cele mai mici salarii în instituţiile bugetare”

 1. VASILE says:

  SEFUL CURTII DE APEL IASI ARE UN SALAR DE 3.643 DE EURO/LUNA IAR PENSIA PENTRU ACEEASI FUNCTIE ESTE DE 5000 DE EURO/LUNAR.. MAGISTRATII AU MARIRI DE SALAR DE 40% IN 2010 SI LI SE RETURNEAZA CATE 2 MILIARDE DE PERSOANA IN TRANSE DE 5000 DE LEI/LUNAR.

 2. Trifon Gruju says:

  Cred ca salariile MAI si MApN sunt cam nesimtite. Ar mai trebui taiate si obligat personalul la munca patriotica. Sunt obligati sa fie patrioti, doar!

 3. indisciplinatu says:

  …si justitia este independenta, desigur!!

 4. Horatiu Tudor says:

  Sa vedeti ce bani iau cei plecati la post in afara si cum li se prelungesc mandatele doar celor care cotizeaza