Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Centrala nucleară iraniană de la Bushehr urmează să fie inaugurată în prezenţa reprezentantului Rusiei

Iran centrala nucleara de la Bushehr

Ministrul adjunct de Externe rus, Alexei Borodavkin, a declarat în timpul întâlnirii cu ambasadorul iranian la Moscova, Mahmoud Reza Sajjadi, că şeful Agenţiei Federale ruse pentru Energia Atomică, Serghei Kirienko, este gata pentru a vizita Iranul la sfârşitul lunii august pentru a participa ceremonia de inaugurare a primei centrale nucleare iraniene în oraşul Bushehr.

Inaugurarea centralei a fost programată să fie realizată în 1999, dar a fost amânată în mai multe rânduri.

Construcţia instalaţiei Bushehr a început în anii 1970 de către firme germane, dar în urma Revoluţiei Islamice din 1979 din Iran, companiile occidentale şi-au anulat angajamentele şi s-au retras din proiect din cauza presiunii politice de la Washington.

Iranul a solicitat sprijinul Rusiei pentru a finaliza proiectul. În 1992, Teheranul şi Moscova au semnat un acord pentru a finaliza construcţia centralei nucleare.

Centrala nucleară iraniană de la Bushehr face parte din mult disputatul dosar nuclear iranian, care are ca punct central oprirea accesului Iranului de la construirea unei arme nucleare.

sursa: Fars Press

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.