Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Chiar dacă sunt bolnavi, şi ei sunt eroii noştri!

Mai zilele trecute InfoMondo Militar a preluat, cu voia autorului, un articol intitulat “Desfiintarea României!”. Cum era firesc, s-au adunat o mulţime de comentarii. Ceea ce e bine! Azi, am primit pe adresa redacţiei o scrisoare de la un militar participant la 5 misiuni în teatre de operaţii: Kosovo, Irak şi Afganistan. Care în prezent este bolnav.
FLORIN BOC (pură coincidenţă) în ultima misiune a “îndrăznit” să se îmbolnăvească”. De leucemie! În cele ce urmează, vă vom înfăţişa pe scurt, povestea lui.

FLORIN BOC este militar din 1998, plutonier în Batalionul 812 Infanterie “Şoimii Carpaţilor”, Bistriţa.

A participat la cinci misiuni de menţinere a păcii:  o dată în Kossovo, o dată în Irak, şi de 3 ori  în Afganistan. Înainte cu şapte zile de încheierea misiunii din Afganistan a fost diagnosticat cu leucemie mieloblastică acută şi a fost evacuat în Germania pentru tratament şi transplant de celule stem. Acest fapt se întâmpla în februarie 2011.

După şapte luni de chimioterapie a urmat o perioadă de remisie a bolii. Ulterior, s-a depistat că boala a recidivat şi necesita urgent un transplant de celule stem de la un donator neînrudit. Comisia de expertiză medicală de pe lângă Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti “a constatat legătura de cauzalitate dintre afecţiunea militarului şi misiunea din Afganistan”.

Intervenţia chirurgicală a reuşit, iar militarul se află în Germania în convalescenţă. Au trecut doi ani în care, din cauza unui vid legislativ, Florin Boc nu poate beneficia de nişte drepturi băneşti. El are calitatea de “bolnav”, iar drepturile conferite de O.U.82 din 25.10.2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la operaţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, cu modificările şi completările ulterioare, sunt destul de zgârcite – să spunem aşa – cu această categorie oropsită.

Potrivit dispoziţiilor actului normativ mai sus menţionat beneficiarii “merituoşi” sunt răniţii şi invalizii.

Printre alte drepturi, răniţii beneficiază de “o îndemnizaţie lunară în cuantum de 2 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, de 2 salarii medii brute”, iar aceasta “se acordă de la data producerii afecţiunilor fizice dobândite ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite din cauza participării la acţiuni militare, până la data stabilirii situaţiei medico-militare”.

Ne-am interesat şi am aflat că “invalizilor li se acordă următoarele drepturi băneşti”:

a) pentru marii mutilaţi, 2,5 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, 2,5 salarii medii brute;

b) pentru gradul I de invaliditate, 2 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, 2 salarii medii brute;

c) pentru gradul II de invaliditate, 1,5 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, 1,5 salarii medii brute;

d) pentru gradul III de invaliditate, o soldă de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, un salariu mediu brut”.

Bolnavii nu beneficiază însă de drepturi băneşti ca şi celelalte categorii: “răniţii şi invalizii”! Au fost omişi?! Este posibil?

O.U.82/2006 e primul act normativ care conferă anumite drepturi personalului armatei participant la operaţiuni militare.

Acesta reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului armatei participant la operaţiuni militare, prin acordarea unor distincţii şi crearea posibilităţii menţinerii în structurile Ministerului Apărării a celor care au devenit invalizi, precum şi prin acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

De lăudat, dar constatăm nişte omisiuni! Nu sesizează nimeni? Sau dacă sesizează, nu se promovează niciun proiect de modificare a O.U.82/2006?

Este nevoie doar de vreun interes personal sau de grup al parlamentarilor români pentru a completa nişte lacune legislative?!

Au trecut deja doi ani, timp în care militarul român, erou al acestei ţări, aşteaptă! Şi normal, mai speră!

Poate vor fi unii cârcotaşi, care stând pe la colţuri vor spune: “mai dă-l încolo, că a făcut destui bani pe unde a umblat” sau “ce, eu l-am pus să se ducă?” Credem că aceia preferă să stea pe undeva la căldurică şi… să cârcotească…

Pe de altă parte, ne întrebăm: oare ce o fi fost în sufletul lui acum câteva zile, pe 06.03.2013, când a aflat că unul dintre militarii internaţi la spitalul militar “Walter Reed” din Bethesda, Maryland, SUA, subofiţerul român Florinel Enache, a fost onorat de vizita preşedintelui Obama?!
Câţi dintre reprezentanţii unor instituţii ale statului român sunt interesaţi de destinele cărora le-au hotărât, oarecum, soarta?!

Oare nu toţi sunt nişte eroi?! Noi credem că DA. Prin urmare, să-i cinstim atunci, căci sunt eroii noştri!

Ne întrebăm şi noi, aşa ca naivii, oare poate fi exclus riscul ca militarii – fie ei şi români – care cutreieră lumea în lung şi-n lat pentru a servi interesele naţionale, să fie contaminaţi, iradiaţi s-au infestaţi, fără ca acest lucru să fie constatat pe loc, în teatrul de operaţii?  Vă mai aduceţi aminte de  “sindromul Golfului”, apărut la veteranii de război americani,  şi nu numai, după Războiul din Golf  (1990-1991). Chiar dacă Pentagonul şi medicii care lucrează în sistemul federal neagă şi în prezent existenţa bolii, cercetări ştiinţifice ulterioare au confirmat diagnosticul, iar după ani de zile de mărturii, dezbateri declanşate în presa americană şi cercetări private pe această temă, Senatul american a recunoscut existenţa sindromului. Suntem noi  oare pregătiţi pentru aşa ceva? Dacă suntem pregătiţi să ne trimitem oamenii departe de ţară şi să ne servească interesele naţionale ar trebui să fim pregătiţi şi să-i ajutăm când într-adevăr au nevoie!

InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “Chiar dacă sunt bolnavi, şi ei sunt eroii noştri!”

 1. Marlon Juvet says:

  A comentat pe tema asta, foarte la obiect, Răznan Orăşanu pe Contributors.
  (Rusine Ministerului Apararii, Presedintiei si Guvernului. Despre suferinta si moartea anonima a unor militari). Recomand lecturarea, inclusiv a comentariilor.

 2. Tepes says:

  Un apel de ajutor pentru Florin Boc a fost lansat anul trecut in februarie si cred ca este valabil si acum, pentru ca in cazuri de genul asta banii nu sunt niciodata suficienti: http://roarmy.ro/plutonierul-florin-boc-nevoie-de-sprijinul-tau/#more-1801

 3. LICĂ says:

  DACA AR FI FOST “REVOLUTIONAR” , DIN DECEMBRIE 1989, DECLARAT INDIFERENT CAND AR FI AVUT 3.700 DE LEI INDEMNIZATIE LUNARA PLUS ALTE MULTIPLE DREPTURI, SAU DACA AR FI FOST MAGISTRAT MILITAR CA DAN VOINEA CU 29 DE ANI VECHIME DOAR , PENSIE DE 18.500 DE LEI. DEOARECE ESTE SIMPLU “LUPTATOR” SA SUPORTE CA DOAR ASA NI S-A PUS ETICHETA FOSTILOR MILITARI AI ROMANIEI CA AM FI “PROFITORI” , DE CATRE INSASI IMPOSTORUL PRESEDINTE/GUVERNATOR AL COLONIEI ROMANIA .

 4. gheo says:

  “Cloaca” care ne conduce astazi este plina de “Motoci si Lapusneni”, ia-ti vazut vreodata pe linia “intai” a revolutiei sau ne-revolutiei din ’89 ?, in campaniile Armatei din Afganistan, Irak, Kosovo … etc ?, nu (in acele momente au stat si inca, pititi pe sub paturile casnice) !, merg pe acolo in vizita escortati foarte bine sa nu pateasca ceva, “EI”, trag insa foloasele, se bat cu “pumnii in piept” ca “participa” cu trupe – carne de tun” la mentinerea democratiei, democratie ca nici la ei in tara – adica la noi – nu este prea clara, schioapata din toate incheieturile, democratia pe care “o practica” in Romania nu prea are nici o legatura cu principiul democratiei “conducerea de catre popor pentru popor !”. Este adevarat, oamenii mor, mor de batranete dar, mor si pentru mentinerea unei democatii pe care la ei acasa nici nu o au, pentru mentinerea democratiei pentru altii si in folosul altora, mor acasa otraviti de alimentele promovate agresiv pe piata dar pline de “chimicale otravitoare” pana la refuz, mor lipsiti de ingrijiri medicale pentru care nu mai sunt bani. Cei care ne conduc sunt atat de “amestecati si imbarligati” intre ei incat “noi”, nici nu mai stim care din ei sunt “Motoc sau Lapusneanu”, ne-au prins intrun joc de tip “carusel sau caritas” al promisiunilor si minciunilor, pe care l-au studiat bine si stiu ca “are succes” la un popor care odata saracit este usor de manipulat, mor oameni de batranete dar … si oameni care au “toata viata in fata” si asta e pacat pentruca mor pentru profitul si interesele altora !.

 5. UNUL CA VOI says:

  Mai copii..aveti grija de sanatatea vostra..lasati misiunile astea care nu sunt ale poporului roman ..daca va schiloditi nu mai da nimeni 2 parale pe voi si ramaneti pe capul familiei ca o jucarie stricata. Statul si ministerele nu va recunosc sacrificiul.

 6. Boby says:

  Ce a cutat Boc in ”teatre” ? Erau ”teatrele” Romaniei ! Le doresc acestor mercenari sa se destepte mai repede si sa nu mai mearga in ”teatre” pe banii nostri ! Fiindca sint platiti cu leucemie de ”parteneri” !

 7. al adin says:

  @readctia
  Creati sau lansati un numar privat de sms cu 3 sau 4 cifre in care sa donam bani prin apeluri de pe mobil pentru acest militar. Faceti publica initiativa pe toate blogurile pe care le cunoasteti si la asociatiile de militari. inclusiv la emisiunile si ziarul MApN. Eu zic ca va da rezultate.

 8. al adin says:

  In toate trei teatrele de razboi s-a utilizat munitie cu uraniu saracit. Cel putin pentru Kosovo au fost publicate studii cu harti explicite. Cine stie ce tip de munitii au mai utilizat si rusii in Afganistan? Oare militarii nostri detin stilodozimetre? Sau cel putin aparatura de cercetare la subunitate/patrula? Cum se face pregatirea medicilor militari pentru razboi? Cati medici militari din spitalele militare si nu medici de unitate fac stagiu in teatre, la subunitati, sau la spitalele din baze? Cate lucrari de cercetare pe subiect de medicina in razboi au fost realizate?

 9. Marlon Juvet says:

  Iote tată, naţia română pe care vă bateţi unii şi alţii cu cărămida în piept că aţi apărat-o. Uite una din temele centrale ale băsismului militant, care a prins la tot spectrul ideologic. “Pe banii noştri”. Asta a mai rămas după 45 de ani de comunism şi 20 de postcomunism. ….. Şi glanetaşii ăia, beţivii satului care în duminica Floriilor 2006, la Rast, stăteau şi se uitau din faţa cârciumii la militari cum nu mai pridideau în încercarea de a opri prăbuşirea digului, tot ceva de genul ăsta spuneau “Să muncească soldaţii, băăăă, că de aia îi plătim din banii noştri! Cum adică să venim să muncim alături de ei?”.

 10. Ceparu. says:

  Boby=caine de mahala,suferind de javra.Auzi mercenari.Intrebati-l pe Basescu ca el s-a angajat sa ne trimita pe alte meleaguri.

 11. Marlon Juvet says:

  D-le Ceparu, cu respect vă atrag atenţia că misiunile din Afganistan şi Iraq au fost demarate sub înţeleapta conducere a binomului Iliescu – Năstase. Asta ca să restabilim un echilibru al afirmaţiilor.

 12. Relutu says:

  Gheo ia spune-i tu acestui militar, asa cu intelepciunea-ti pcr-ista: -“Tinere” dar nu ai 30 de ani de “munca ca mine” ca sa beneficiezi de drepturi de pensie si ingrijire medicala.
  Ba Gheo dar nu-i colonel ca tine, nici macar comandant de companie n-a fost “capabil” sa ajunga.
  Vezi ca iar ma “iau” de tine?

 13. Tepes says:

  Stau si citesc…..nu aveti pic de respect nici macar pentru acest baiat. Nici macar la acest articol nu va puteti abtine. Daca voi nu va respectati, cine dracului credeti ca va respecta? Unul injura si scrie ca la usa cortului, altul ataca pe altul non-stop….. Voi mai aveti limite?

 14. Gheo says:

  Este laudabila initiativa ta “al adin”. Pe langa acest teledon, sa-i spunem asa – prin metoda SMS-ului, ar mai putea fi creat un cont. Sunt convins ca atat activii cat si rezervistii vor dona bani pentru acest militar al nostru. Numai cine nu a fost in teatrele de operatii poate gandi ca acolo a fost lapte si miere si mai mult decat atat, cine a fost s-a umplut de bani. Pe cel care tot are nemultumiri si o tot tine langa cu pensia, il instiintez ca am servit: Somalia, Congo, Bosnia si Kosovo. As fi dorit sa merg si in Iraq si Afganistan dar starea de sanatate si varsta nu mi-au mai permis. Sunt sigur ca va spune ca am facut tot posibilul sa merg acolo pentru bani.

 15. Tepes says:

  Gheo, in articolul de pe roarmy apar niste conturi si puncte de contact:

  Cei care doresc, pot sprijini demersul umanitar prin donatii in conturile bancare ale asociatiei Camarazii, deschise la Banca Comerciala Romana, sucursala Izvor-Bucuresti, cu mentiunea, pentru Florin, astfel: in lei – RO 79 RNCB 0081101381270005; in euro – RO 63 RNCB 0081101381270002; in USD – RO 36 RNCB 0081101381270003.

  Pentru mai multe detalii, persoanele interesate pot lua legatura cu cei din cadrul asociatiei la nr. de tel.: 021-3195858, int. 2692 sau 2697 sau in reteaua RNMC 971018/ 2692 sau 2697.

  Problema este ca un numar de telefon pentru donatii este mult mai practic. Dar chiar si fara, la un drum la banca, 5 lei donati….conteaza.

 16. Relutu says:

  Tepes nu stiu altii cum sunt dar eu am un “mare respect” pentru luptatorul Gheo-ist din “CoSoBoKo” si de a carui frica tremura cei din constelatia “FaCeKaKa” unde tocmai trebuia sa lupte dar a aspirat o pasarica la paleti.

 17. Relutu says:

  Tepes e bine sa mai stii ca D-l Plutonier Florin Boc, nu este “acest baiat” ci este militar al armatei romane; nu repeta impoliteta de sub pseudonimul Gheo-ist cand mi-ai adresat apelativul “tinere”.

 18. gigimarga says:

  Eu sunt convins că dacă România va fi atacată de o ţară străină nu vor sări americanii în sprijinul României! Vezi conflictul dintre Turcia şi Grecia! Viitorul României a fost stabilit la MALTA pentru 100 de ani!

 19. Gheo says:

  Nu oricine poate merge in teatrele de operatii. In primul rand trebuie sa fii sanatos, din toate punctele de vedere si…sa nu fii adeptul zeului Bachus sau cu alte cuvinte, sa nu fii drojdier.

 20. Tepes says:

  Relutu, crede-ma pe cuvant ca nu am legatura cu Gheo. Daca tie ti se pare ca ”acest baiat” suna urat, imi cer scuze…..plutonierului Boc. Vad ca faci din atacul la persoana o cauza si nu stiu daca isi gaseste rostul aici.
  Pana una alta, eu te salut. Sper sa intelegi ceva din acest comentariu.

 21. Relutu says:

  Tepes, intotdeauna am apreciat buna credinta.

 22. Gheo says:

  Domnule “Relutu” si eu imi cer scuze, daca am gresit fata de domnia dumneavoastra, folosind apelativul “tinere”. Poate, pentru unii, tineretea nu este o mandrie. Inca odata, imi cer scuze. Apreciez faptul ca v-ati revizuit atitudinea fata de celelalte categorii de militari. In fond, toti inspiram acelasi aer.

 23. Relutu says:

  Domnule Gheo, gestul crestinesc al iertarii intotdeauna a aureolat fiinta umana.
  Aveti mare dreptate afirmand ca tineretea spiritului, da o anumita mandrie si stare de confort unui om la 59 de ani. Va asigur in acelasi timp ca dintotdeauna am avut o atitudine de respect nu numai fata de categoriile de militari ci fata de toti oamenii de buna vointa care sunt in fond fata vazuta a lui Dumnezeu pe pamant si nu am criticat omul ci atitudinea.
  In fond, toti suntem fii ai lui Dumnezeu.

 24. Comati says:

  Stimați concetățeni și cititori, din articol eu am înțeles că se dorește o reacție pozitivă din partea noastră, în sensul de a face lobby pentru amendarea OU82/2006. Nu are importanță că îl cheamă Boc, Ionescu, Popescu…El este primul caz cu care se confruntă această țară, este (fără voia lui) un nefericit caz care trebuie să ne dea de gândit și să ne mobilizeze pentru tragerea unui semnal de alarmă, să nu ne dea pace până nu se va rezolva, d.p.d.v. legislativ această situație.
  Dacă stimabilul al adin, în ceea ce a scris are dreptate? Dacă, într-adevăr, s-a folosit uraniu sărăcit? Dacă veți întreba personalul medical competent din spitalele militare veți constata că și ei își pun o serie de întrebări cu privire la înmulțirea cazurilor de cancer la foștii participanți în teatrele de operații!
  În acest caz, situația se schimbă, STATUL ROMÂN va trebui să despăgubească victimele acestor misiuni impuse! Asta își dorește STATUL?!
  Este necesar ca acest erou să ne părăsească pentru a ne determina să luăm atitudine? Ghinionul lui a fost să fie PRIMUL! Oare este SINGURUL?!
  În loc să ne consumăm energia ironizându-ne, ar trebui să o canalizăm în scopuri benefice, de într-ajutorare a semenilor în nevoie!

 25. tupak amaru says:

  redactia ,

  subiectul este prea serios pentru a fi tratat superficial sau in scop propagandistic .
  prezentarea trunchiata a cazului nu rezolva nimic .
  din ceea ce prezentati , rezulta ca acestui militar nu ii este recunoscuta calitatea de invalid . adica , pe romaneste , comisia medicala a considerat ca “boala” sa nu are legatura cu indeplinirea serviciului militar in teatrul de razboi .
  cutuma veche la comisiile medicale romanesti , pentru a nu acorda drepturile legale .
  solutia , actiunea in instanta . restul … vorbe .

 26. Comati says:

  Doar ranitii si invalizii beneficiaza de drepturi banesti (indemnizatie), bolnavii NU! Este normal ca si ultima categorie (mai ales cand comisia medico-militara stabileste legatura de cauzalitate dintre boala si misiunea din TO) sa poata beneficia de aceleasi drepturi banesti.
  Degeaba se va adresa instantei, se impune modificarea OU82/2006, in acest sens!

 27. gheo says:

  Domnule “Gheo”, tineretea este vesnica, uneori sufletul si intotdeauna trupul omului este supus trecerii timpului si “mort” la unii … poate prea devreme, cine si cum percepe “tineretea si moartea” mai devreme sau mai tarziu, este dovedita de caracterul lui, aveti dreptate sa va adresati cu “tinere” dar daca omul nu-l percepe !!!.

 28. tupak amaru says:

  ati citit OU82/2006 ?
  nu mai trebuie inventat nimic . spre exemplu notiunea de “bolnav ” . care nu exista .
  militarul se incadreaza in categoria invalizilor .
  am mai inventat noi termeni patetici : “mari mutilati ” , dupa care am luat plasa .
  in acest caz legea nu are nicio vina . “legatura de cauzalitate ” este termenul sablon folosit pentru a nu iti acorda drepturile .
  se stie , majoritatea considera ca nu are rost sa ne adresam instantei .
  ba are ! tocmai ca este vorba de viata unor oameni . si de drepturile lor legale .

 29. Comati says:

  Conform OU 82/2006 prin militari invalizi se înțelege ,,personalul militar …. clasat inapt pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară în urma afecţiunilor fizice dobândite ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite din cauza participării la acţiuni militare”.
  Pâna ce militarul va fi clasat inapt nu va dobândi niciun drept bănesc, spre deosebire de rănit care va beneficia de îndemnizație de la ,,data producerii afecţiunilor fizice dobândite ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite din cauza participării la acţiuni militare, până la data stabilirii situaţiei medico-militare”
  Acum, pricepuși?!
  Iar instanței te adresezi dacă nu îți este acordat acel drept legal, dar în cazul nostru dreptul nu este prevăzut de lege!!!!!!