Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China a testat pe mare primul său portavion

Portavionul chinez. foto news.cn

China a lansat la apă primul său portavion pentru a fi testat. Lansarea a avut loc în contextul puternicelor tensiuni teritoriale cu Japonia, legate de mai multe insule din Marea Chinei, potrivit AFP.
Nava, cu o lungime de 300 de metri, era destinată, iniţial, marinei sovietice. Construcţia acestei nave, numită Varyag, a fost întreruptă în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.
China a achiziţionat-o în 1998, din Ucraina şi a supus-o lucrărilor de renovare şi modernizare într-un şantier naval din Dalian (provincia Liaoning).

Testele pe mare vor fi de scurtă durată, a anunţat agenţia oficială, fără să facă alte precizări, citând surse militare chineze.
Potrivit aceloraşi surse, “portavionul va reveni în portul său, pentru a fi supus altor lucrări de modrnizare şi unor teste suplimentare”.

În cadrul Armatei populare de eliberare – cea mai numeroasa din lume – aceasta navă va “juca un rol important în apărarea intereselor suverane ale statului”, potrivit sursei citate.

Ieşirea la apă a acestui portavion riscă să afecteze imaginea pe care China vrea să o proiecteze despre ea, “şi anume aceea a unei ţări paşnice, care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să pretindă hegemonia”.

Sursa: Hotnews MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “China a testat pe mare primul său portavion”

 1. al - adin says:

  China insasi este un portavion urias. O astfel de achizitie pentru fortele navale ar avea ca scop controlul liniei de import petrol denumita string of pearls.

 2. szilard says:

  China, ca putere militara nu are sanse in fata :
  1. americanilor
  2.rusilor
  3.englezilor

 3. Don Corleone says:

  cred ca nu ar fi cazul sa fiti asa categoric.Mai informati-va

 4. Don Corleone says:

  ….china military

 5. szilard says:

  Arme copiate, de o calitate indoielnica, ca multe alte produse, de la chilotei pina la calculatoare si totul.

 6. Don Corleone says:

  nu fiti superficial!Una e ceea ce vand, alta e ce fac pt fortele armate.
  Sustineti ca arma lor nucleara sau satelitii militari sunt tot asa …un fake?Oare?
  eu aici am incheiat discutia.multumesc!
  cu stima
  don C

 7. Cip says:

  Aveti dreptate, dar chestia aia numai portavion nu e. Si… toata lumea stie ca aia e o chestie facuta doar si numai pentru satisfacerea orgoliului unei parti (chiar daca zic mica, tot mare e) a poporului chinez.