Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China alocă un buget tot mai mare pentru Apărare

Bugetul tot mai mare pe care China îl alocă apărării reprezintă o sursă de preocupare şi chiar îngrijorare pentru ţările asiatice şi pentru strategii Pentagonului.
Îngrijorarea este generată de intenţiile pe termen lung ale acestei ţări, potrivit Washington Post, citat de MEDIAFAX.

Cifrele alocate bugetului chinez din domeniul apărării nu se cunosc cu exactitate, din cauza sistemului închis al Armatei Populare de Eliberare.
Însă numeroase institute estimează că bugetul pe care China l-a alocat apărării a crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2002 la cel puţin 120 de miliarde în 2011.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “China alocă un buget tot mai mare pentru Apărare”

 1. D.Ober.Man says:

  FATARNICIA SI PERFIDIA PRESEI AMERICANE ESTE PERENA. Dincolo de politica americana, care poate fi definite ca fiind “pentru unii muma, pentru altii ciuma”, se pune intrebarea: nu cumva situatia actuala a omenirii impune ca singura politica realista si responsabila o finantare sporita a programelor de securitate nationala a fiecarei tari?
  Iata ce face SUA:

  Buget mai mare pentru Ministerul Apararii din SUA, in ciuda cererii lui Obama
  Senatul american a aprobat joi un buget al Ministerului Apararii de 662 miliarde de dolari, in ciuda faptului ca presedintele Barack Obama a recomandat o suma mai mica.

  Senatorii au votat 93-7 pentru adoptarea legii ce aduce finantare pentru personalul militar, arme, programe de securitate nationale si razboiul dinIrak si Afghanistan, scrie CBS News.

  Presedintele american, Barack Obama, a recomandat pentru alocarea unei sume cu 43 milioane de dolari mai mica decat cea pe care Senatul a aprobat-o joi pentru acest minister.

  Dupa ce aceasta lege a trecut de Senat, un alt proiect normativ a fost adoptat in unanimitate. Acesta prevede impunerea unor sanctiuni impotriva Iranului, americanii temandu-se ca Teheranul creaza o arma nucleara. SUA au decis sa nu mai cumpere petrol din aceasta tara, fapt ce va duce la scumpirea carburantilor.

  Mai multe tari au impus sanctiuni impotriva Iranului, printre care Marea Britanie si Germania.
  Sursa: ziare.com, 02.12.2011;

  Bugetul pentru apărare al SUA, mai mare decât cel al statelor UE, Chine şi Rusiei la un loc
  De Paula Safta | 18.4.2012
  SUA cheltuie pe armată mai mult decât ţările europene, China şi Rusia împreună, scrieEUobserver.
  Astfel, America a cheltuit 711 miliarde de dolari, adică 548 de miliarde de euro, pe forţele sale armate anul trecut, indică statisticile Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), un ONG din Suedia.
  Totalul cheltuit de SUA este comparat cu cele 491 de miliarde de dolari cheltuite de cele 27 de state membre, cele 143 de miliarde de dolari ale Chinei şi cele 72 de miliarde cheltuite de Rusia, toate la un loc.
  Barack Obama a declarat anul trecut că retrage resursele de la bazele militare din Europa, din timpul Războiului Rece, redistribuindu-le în zone precum Australia.
  De asemenea, criza financiară din ţările membre UE indică o diminuare a puterii acestora, astfel că, făcând o comparaţie între cheltuielile dintre anii 2008 şi 2011, cele 27 de state ale UE ajungeau în 2008 la 289 miliarde de dolari, iar în 2011, suma a scăzut la 281 miliarde de dolari.
  În aceeaşi perioadă însă, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei au crescut de la 57 miliarde de dolari la 64 miliarde de dolari, iar cele ale Chinei s-au mărit de la 17 miliarde de dolari, cât era bugetul în 2008, la 129 de miliarde de dolari, în 2011.
  Criza financiară a afectat diferit ţările membre ale UE, astfel că bugetul Greciei a scăzut de la 10,1 miliarde de dolari în 2008 la 7,5 miliarde de dolari în 2011. Însă, cu toate acestea, Grecia rămâne printre membrele UE cu cel mai mare buget pentru apărare, comparat la PIB (2,3%).
  Bugetul pentru apărare s-a menţinut în alte două state membre puternic afectate de criză, Irlanda şi Portugalia, dar a scăzut drastic în Italia şi Spania.
  În ceea ce priveşte cele trei ţări din topul marilor puteri militare europene din Uniunea Europeană, adică Germania, Marea Britanie şi Franţa, primele două şi-au redus bugetele pentru apărare cu câteva sute de milioane de dolari, în timp ce Franţa şi-a diminuat bugetul cu 2,5 miliarde de dolari.
  Legat de situaţia din Orientul Mijlociu, se estimează că Iran şi Siria cheltuie pentru apărare aproape 8 miliarde de dolari.

  Suirsa: news alert

  SUA: Bugetul Pentagonului va fi de 643 mld dolari pe 2013
  Sambata, 19 Mai 2012,
  Camera Reprezentantilor Statelor Unite a adoptat vineri un vast proiect de buget al Pentagonului autorizand cheltuieli de aproape 643 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2013. Textul a fost adoptat cu 299 de voturi pentru si 120 impotriva.

  Cu 643 miliarde de dolari cheltuieli planificate, acest proiect de buget depaseste cu aproape patru miliarde de dolari ceea ce a cerut presedintele Barack Obama, noteaza AFP. De asemenea el este mai mare cu opt miliarde fata de nivelul stabilit vara trecuta printr-un acord bugetar intre cele doua parti.

  Astfel, republicanii majoritari in Camera au ignorat amenintarea de veto din partea presedintelui Obama, care a vrut un respect pentru acordul de buget.

  Proiectul de lege acorda un pachet de 554 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de functionare a Departamentului Apararii si unul de 88,5 miliarde pentru operatiunile militare americane din Afganistan.

  El contine de asemenea un pasaj ce autorizeaza o eventuala utilizare a fortei impotriva regimului iranian “daca este necesar”, adica in cazul in care acesta ar ameninta Statele Unite sau pe aliatii lor cu arme nucleare.

  In afara de cel in legatura cu Iranul, textul adopta de asemenea pozitii controversate fata de Coreea de Nord. Astfel, un amendament aprobat de Camera ar permite desfasurarea de arme nucleare tactice in Peninsula Coreea, un gest considerat “periculos si imprudent” de democratul Adam Smith, cel mai inalt responsabil al partidului presedintelui in Comisia de Aparare.

  Potrivit lui Smith, textul este de asemenea “provocator” fata de China si Rusia. Smith s-a declarat insa “in general” satisfacut de textul adoptat.

  Sursa: Business24

  A doua rectificare bugetară din acest an – în jos, pentru Apărare
  Guvernul se reuneşte pe 27 octombrie în şedinţă pentru a aproba a doua rectificare bugetară din acest an.
  Miniştrii care gestionează programele presuspendate de către CE au obligaţia ca, până atunci, să identifice în propriul buget şi resurse prin care să acopere cheltuielile aferente acestor proiecte.
  Aşa cum s-a afirmat în urmă cu câteva zile, Guvernul va tăia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Cultura şi Apărarea.
  De suplimentare bugetară se vor bucura Agricultura, Sănătatea, Administraţia, Educaţia, Justiţia, Dezvoltarea Regională şi Turismul, SRI.
  Sursa: infomondo militar, 26.10.2012