Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China devine o putere navală mondială

J-15 decoland de pe puntea portavionului Liaoning

După ce  a achiziţionat mai multe portavioane vechi, foste sovietice, China a revitalizat unul dintre ele şi a dezvoltat un proiect de construcţie a unor avioane de luptă capabile să desfăşoare misiuni aero-navale.

Astfel prototipul avionului de luptă chinezesc J-15 a efectuat cu succes prima aterizare pe portavionul chinezesc “Liaoning” intrat rcent în exploatare. Ministerul chinez al apărării a declarat că avionul de luptă J-15 a efectuat manevrele de aterizare pe portavion în timpul unei sesiuni de exerciţii militare.

Evenimentul este văzut ca un pas important pe calea împlinirii ambiţiilor militare ale Chinei, acelea de a fi o putere militară navală în Asia şi nu numai.

Portavionul chinezesc “Liaoning” de 67,500 tone aparţine clasei de portavioane sovietice “Amiral Kuznetsov”, a fost cumpărat de China de la Ucraina cu denumirea Varyag, cu o capacitate operaţională de doar 30%. Chinezii au declarat la achiziţie că doresc să-l facă cazino plutitor, ulterior investind în revitalizarea portavionului. Avionul J-15 foloseşte platforma avionului rusesc Su-33, ruşii fiind de altfel implicaţi în realizarea proiectului chinezesc. China mai are în construcţie încă 2 portavioane.

sursa: BBC SERVICIUL MONDIAL

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “China devine o putere navală mondială”

 1. Marlon Juvet says:

  “După ce a achiziţionat mai multe portavioane vechi, foste sovietice, China….”
  A cumpărat unul singur, dragă redacţie. Iar bateţi câmpii cu graţie. Unul singur, şi pe ăla l-a operaţionalizat.

 2. Redactia says:

  Domnului Marlon Juvet

  China a cumparat in 1993 si portavioanele Minsk si Kiev pe care le-a transformat in facilitati turistice. Aceasta a fost si explicatia folosita la achizitia lui Varyang, actualul Liaoning.

  Pentru documentarea dvs.

  Despre portavionul Kiev: China turns aircraft carrier into a luxury hotel http://www.bbc.co.uk/news/world-14594812

  Despre portavionul Minsk: Former Soviet aircraft carrier sold in China for $16mln http://en.rian.ru/world/20060531/48857033.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_of_Russia_and_the_Soviet_Union