Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China inaugurează prima bază navală din afara teritoriului

Djibouti foto BBC

Djibouti foto BBC

Prima bază militară a Chinei din afara teritoriului acesteia urmează să fie inaugurată în Republica Djibouti în estul Africii.

Agenția de știri Xinhua a relatat că marina chineză a fost trimisă în statul Djibouti din estul Africii pentru a înființa o bază de sprijin care urmează să fie folosită pentru menținerea păcii și acordarea de ajutor umanitar în Africa și în vestul Asiei. Baza va mai fi folosită pentru cooperare militară, exerciții navale și misiuni de salvare.

Construcția bazei din Djibouti a rezultat în urma unor negocieri amiabile între cele două țări.

Baza militară este văzută ca o mișcare a Chinei pentru a-și face simțită prezența militară în regiune.

Potrivit revistei The Diplomat, înțelegerea dintre China și Djibouti permite prezența militară a Chinei în Djibouti până în anul 2026, cu un număr de până la 10.000 de soldați.

Baza se află la câțiva kilometri de Camp Lemonnier una dintre cele mai mari baze navale și aeriene americane din regiune. De asemenea, în vecinătate se află și una dintre cele mai importante baze navale francize. Djibouti are o poziție strategică foarte importantă controlând accesul în Marea Roșie din Oceanul Indian prin strâmtoarea Bab el Mandeb precum și accesul în și din Marea Mediterană prin Canalul Suez.

 

Oiaga Emanuel-Ovidiu, InfoMondo Militar

 

Sursă articol: CNN; China Post

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.