Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China îşi dezvoltă arsenalul de rachete cu rază scurtă de acţiune

Armata chineză a început implementareaunui nou model avansat de rachete cu rază scurtă de acţiune cunoscut sub numele de DF-12 (M20), primele imagini cu acest model fiind postate pe internet.

Dezvăluirea acestui model de rachete precede publicarea unui raport al Air Force National Space and Missile Intelligence Center (NASIC) care descrie China ca având programul cel mai agresiv de dezvoltare a rachetelor balistice din lume.

“Mişcarea armatei chineze,  prin implementarea acestei noi clase de rachete balistice cu rază mai scurtă de acţiune face presiuni asupra Taiwanului, prin prezentarea unui timp de zbor mult mai scurt, care poate limita capacitatea de apărare anti-rachetă a Taiwanului” a spus Rick Fisher, un analist al Centrului internaţional de evaluare şi strategie.

Mass-media oficială de stat a descris ceea ce a fost anterior numit M-20 ca fiind Dong Feng-12.

Trecerea de la denumirea de M-20 la DF-12 indică faptul că racheta aparţine Corpului secundar de artilerie chineză, serviciu responsabil de rachete şi arme nucleare. Nu se ştie dacă DF-12 va fi înarmat cu focoase convenţionale sau nucleare sau dacă acesta este capabil să fie înarmat cu ambele tipuri de focoase simultan.

China susţine că noul model avansat de rachete cu rază scurtă este comparabil cu noile rachete cu rază scurtă ruseşti, cunoscute sub numele de Iskander, pe care Moscova a declarat recent că le va poziţiona în zone apropiate de Europa, crescând temerile unei noi afirmări militare ruseşti.

Raza de acţiune oficială a rachetei este între 100 şi 280 km, însă raza de acţiune reală ar putea fi de până la 400 km. Racheta dispune de navigaţie inerţială şi ghidare prin GPS.

Sursa: ArmyRecognition

Bianca Simion, InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “China îşi dezvoltă arsenalul de rachete cu rază scurtă de acţiune”

  1. szilard says:

    Tot ce fac acum chinezii e cu raza scurta de actiune(in afara de stilourile vechi cu penita din aur).