Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China își reduce forțele terestre în detrimentul forțelor navale

Portavionul Liaoning - ziua portilor deschise in Hong Kong iul 2017 foto Xinhua

Portavionul Liaoning – ziua portilor deschise in Hong Kong iul 2017 foto Xinhua

Consecventă noului tip de politică externă promovată la Beijing, oficialii Armatei Populare de Eliberare efectuează o reformă structurală a forțelor armate în conformitate cu noile ambiții ale Chinei.

Publicația oficială al armatei chineze, a publicat un articol despre reforma structurală a armatei, spunând că “vechea structură militară, în care forțele terestre reprezenta marea majoritate a forțelor, va fi înlocuită după reformă. Aceasta este prima dată când personalul activ al Forțelor Terestre va fi redus la mai puțin de un milion”.

Ca urmare numărul efectivelor din Forțele Navale, Forța Strategică de Suport, și Forțele de Rachete vor fi mărite, în timp ce personalul activ al Forțelor Aeriene va rămâne același.

Datele Ministerului Apărării arată că Forțele Terestre chineze aveau în jur de 850.000 de membrii în 2013. Deși nu au fost publicate date oficiale privind numărul total al forțelor armate ale Chinei se apreciază că în 2015, înaintea reducerii cu 300.000 de militari, erau aproximativ 2,3 milioane de militari chinezi sub arme.

Consilierul senior al Asociației chineze pentru Controlul Armamentelor și Dezarmare,  Xu Guangyu, a declarat că “Această reformă va oferi altor categorii de forțe, inclusiv Forțelor de rachete, Forțelor aeriene, Forțelor navale și Forțelor strategice de sprijin (responsabile în principal de războiul electronic comunicațiile), mai multe resurse, permițându-le forțelor armete chineze să execute misiuni peste mări”.

De altfel în articol se spune explicit că reforma are la bază obiectivele strategice ale Chinei și noile cerințe de securitate. Potrivit autorilor articolului, forțele armate chineze s-au concentrat în trecut, asupra apărării teritoriale prin desfășurarea de operații terestre lucru care va suferi schimbări fundamentale.

Armata Populară de Eliberare trebuie să fie capabilă să observe amenințările de peste mări și să distrugă forțele ostile la mii de kilometri înainte de a intra în apele noastre teritoriale de 12 mile marine. Interesele Chinei de peste hotare se găsesc în întreaga lume și trebuie protejate, lucru care depășește capacitățile actuale ale armatei. Structura Armatei Populare de Eliberare ar trebui să se potrivească cu statutul internațional al Chinei. În afară de apărarea interesului național, Armata Populară de Eliberare trebuie, de asemenea, să fie capabilă să protejeze interesele internaționale de securitate publică, cum ar fi combaterea terorismului, menținerea păcii și reducerea dezastrelor”, a afirmat Xu.

China desfășoară un program ambițios de înzestrare cu portavioane de mari dimensiuni, concomitent cu instalarea de baze navale în principalele zone de interes. De asemenea bugetul apărării este folosit pentru modernizarea flotei, a unităților de rachete și de cyberwar.

 

sursa: Global Security

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.