Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China lucrează la primul ei portavion

China a confirmat că lucrează la primul portavion, construit pe baza unei o nave rusesti, din era Sovietelor, numită Varyag. Chinezii au cumpărat vasul neterminat de la ruşi, pretinzând că vor să-l transforme în cazinou plutitor.
Şeful Statului Major al Armatei Populare de Eliberare (APE) a Chinei a confirmat că se lucrează la primul portavion al Chinei,potrivit Money chanel care citeaza BBC.

Portavionul de are 300 de metri,se construieşte în portul Dalian – aflat în nord-est – si “este unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Chinei”, spun analiştii.
Portavionul a fost construit în anii ’80 pentru flota sovietică, dar n-a fost terminat niciodată.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, nava aflată în construcţie a rămas să ruginească în şantierele navale din Ucraina.

O companie chineză, care are legături cu APE, a cumpărat nava Varyag, pretinzând că vrea s-o transforme într-un casino plutitor în Macao. Se crede că portavionul este aproape terminat, şi că va fi lansat la apă în cursul acestui an.

Michael Bristow, corespondent BBC în Beijing, susţine că “acest lucru nu înseamnă că portavionul va fi şi operaţional”. Conform acestuia, va mai dura câţiva ani până când chinezii vor învăţa să îl opereze şi să decoleze cu avioane de pe el.

Generalul-locotenent Qi Jianguo, loctiitor al Sefului de Stat Major, a declarat, pentru Commercial Daily, că şi după ce portavionul va fi pus în funcţiune complet, acesta “nu va naviga cu siguranţă în apele teritoriale ale altor ţări”.

“Toate naţiunile mari ale lumii deţin portavioane – acestea sunt simbolul unei naţiuni mari”, a declarat acesta.

Generalul-locotenent a mai afirmat că China a urmat întotdeauna un principiu de “apărare” în strategia sa militară.

“Ar fi fost mai bine pentru noi dacă am fi acţionat mai devreme în privinţa cunoaşterii oceanelor şi cartografierea capabilităţilor noastre. Acum, ne confruntăm cu presiuni mari în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est, Marea Galbenă sau strâmtoarea Taiwanului”, a afirmat Qi Jianguo.

China se confruntă cu dispute ale graniţei maritime cu mai multe ţări, printre care Vietnam sau Filipine.

Aceasta veste nu a fost tocmai pe placul SUA. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ambiţiile navale în creştere ale Chinei.

Surs: Money.ro, BBC

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “China lucrează la primul ei portavion”

  1. aladin says:

    Draga redactie rogu-te foloseste termenul de nava nu de vas. In conservatorismul ei frumos si picant, marina militara nu vorbeste de vase ci de nave, bastimente. E ceva similar cu frisonul pe care il simt militarii la utilizarea de catre civili a termenului de gradat cand se refera la cei cu grade. Si la fel de important precum referirea la nava cu she si nu cu it in limba engleza.

  2. aladin says:

    O concluzie in plus: proiectarea fortei prin portavion nu este straina de asa zisul sirag de perle al Chinei.