Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China – posibilă consolidare a capacităţilor nucleare

Potrivit generalului locotenent Ievgheni Bujinski, fost director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului rus al Apărării, “China şi-ar putea consolida capacităţile nucleare de care dispune pentru a contracara planurile Statelor Unite în domeniul apărării antirachetă”.
“La ora actuală, China dispune de un potenţial nuclear foarte limitat, dar contactele pe care le-am avut recent cu reprezentanţi ai armatei chineze arată că, dacă Statele Unite amplasează un sistem global de apărare împotriva rachetelor, în special în Orientul Îndepărtat, China îşi va dezvolta capacităţile ofensive”, a afirmat Ievgheni Bujinski.

El nu a oferit detalii despre modul în care un potenţial sistem de apărare antirachetă ar putea fi contracarat cu arme nucleare sau cum ar putea fi acesta o ameninţare pentru China.

Până acum, Washingtonul a fost interesat mai ales de amplasarea unui scut antirachetă în Europa Centrală, susţinând că acesta este necesar pentru a contracara potenţiale atacuri din partea Iranului.

În încercarea de a elimina îngrijorările Moscovei, preşedintele american, Barack Obama, a abandonat, anul trecut, planurile privind amplasarea de rachete interceptoare în Polonia şi a unui sistem de radar în Cehia.

Recent, România şi Bulgaria au afirmat că poartă negocieri cu administraţia Obama privind găzduirea pe teritoriile lor a unor elemente ale scutului american antirachetă, începând din 2015.

Sursa:   RIA NovostiMediafax

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.