Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China, Rusia şi UE declină invitaţia Iranului de a vizita diferite obiective nucleare iraniene

Centrala nucleara de la Bushehr

China, Rusia şi Uniunea Europeană, au declinat o invitaţie a Iranului de a vizita diferite obiective nucleare iraniene

Doar cinci ţări au anunţat că vor participa la această vizită: Egipt, Algeria, Cuba, Siria şi Venezuela, ultimele patru fiind considerate aliate tradiţionale ale Teheranului.

China şi Rusia nu au oferit un răspuns oficial, însă au lăsat să se înţeleagă că nu vor onora invitaţia Teheranului.

Uniunea Europeană a declinat invitaţia, adresată Ungariei, în calitate de preşedinte în exerciţiu al UE, apreciind că Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică este cea care trebuie să inspecteze obiective nucleare iraniene.

La începutul lunii ianuarie, Iranul le-a adresat invitaţia de a vizita principala instalaţie de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi fabrica de apă grea de Arak la mai multor ţări din cadrul AIEA: Rusia, China, Egiptul, Cuba şi Ungaria, ultima inspecţie a AIEA datând din februarie 2007.

Puteri occidentale, precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, nu figurează pe lista de invitaţi.

La 20 ianuarie vor fi reluate la Istanbul negocierile Iran-G5+1 /cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA, plus Germania/, privind controversatul dosar nuclear iranian

O reuniune precedentă s-a desfăşurat în decembrie, la Geneva, după 14 luni de îngheţ.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.