Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China şi Rusia – exerciţii navale comune în Marea Japoniei

China şi Rusia vor desfăşura începând din data de 5 iulie, 2013, o serie de exerciţii militare comune în Marea Japoniei, bifând astfel încă o etapă în aprofundarea relaţiilor dintre cele două state rivale din timpul Războiului Rece.

Aceste manevre militare comune vin în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo privind insulele din Marea Chinei de Est sunt departe de a se fi stins, citează AGERPRES agenţia Xinhua.

Deşi China a fost unul dintre cei mai importanţi clienţi pentru industria militară din Rusia, doar în ultimul deceniu armatele lor au început să desfăşoare exerciţii militare comune.

Ministerul Apărării din China a declarat pe 2 iulie că “flota va trimite patru distrugătoare, cinci fregate şi o navă de aprovizionare, în timp ce Rusia va mobiliza 11 nave, un submarin şi trei aeronave, în cadrul exerciţiilor militare care vor dura până în 12 iulie”.

Efectivele militare mobilizate pentru acest exerciţiu au fost catalogate de Ministerul Apărării din China drept ”cea mai importantă forţă pe care flota a trimis-o pentru manevre comune”, informează agenţia oficială chineză Xinhua, citată de Agerpres.
Şeful Statului Major General al armatei chineze, generalul Fang Fenghui, a anunţat desfăşurarea exerciţiilor în urma unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Valery Gherasimov.

De asemenea, cei doi au anunţat că vor desfăşura în perioada 27 iulie – 15 august o serie de exerciţii comune cu specific antiterorist, locaţia fiind munţii Ural.

Generalul Fang Fenghui a dat asigurări că exerciţiile militare comune ”nu sunt îndreptate împotriva unei terţe părţi”, scopul lor fiind ”aprofundarea cooperării dintre cele două armate în vederea profesionalizări, creşterea capacităţii în coordonarea activităţilor militare, şi au drept scop menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale”, relatează The Guardian.

Totuşi, nu trebuie uitat faptul că zona este destul de tensionată deoarece diferendele dintre China şi Japonia privind insulele din Marea Chinei de Est nu s-au rezolvat.

De asemenea, acum două zile, Coreea de Nord a desfăşurat noi baterii cu lansatoare de rachete de-a lungul graniţei cu Coreea de Sud, încordând din nou regiunea. La aceste aspecte se mai adaugă şi contingentul militar consistent al SUA mobilizat în zona coastelor Asiei, aşa că manevrele militare ale Chinei şi Rusiei ar trebui sa se desfăşoare sub semnul prudenţei.

Surse: AGERPRES, The Guardian

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo Militar

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.