Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

China va exporta sisteme antiaeriene şi rachete în Turcia

Turcia este pe cale de a achiziţiona un sistem de apărare anti-aeriana în valoare de 4 miliarde de dolari din China, spre dezamăgirea partenerilor săi din NATO, potrivit Financial Times.

Achiziţia va cuprinde sisteme de rachete anti-aeriene şi balistice cu rază lungă de acţiune. China Precision Machinery Import Export Corporation (CPMIEC) a câştigat licitaţia, în ciuda preocupărilor Aliantei Nord-Atlantice cu privire la incompatibilitatea tehnologică cu alte sisteme ale Alianţei.

Secretariatul turc al Industriei de Apărare “va începe negocierile cu compania CPMIEC, din Republica Populară Chineză, în scopul producerii în comun a unor sisteme de rachetă”, se arată într-un comunicat oficial. Turcia susţine că decizia a fost luată din motive tehnologice şi economice.

Ceilalţi concurenţi erau companiile americane Raytheon şi Lockheed Martin, grupul rus Rosoboronexport şi grupul franco-italian Eurosam.

În ianuarie, Alianţa Nord-Atlantică a început instalarea în Turcia a unor sisteme sol-aer Patriot pentru a proteja Turcia de eventuale atacuri din Siria.

 

Sursa Security and Defence Agenda


Bianca Simion, InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.