Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

CIA a reuşit să transfere în SUA un cercetător al Agenţiei Atomice iraniane

Un specialist iranian în fizică nucleară, dat dispărut de câteva luni, a ales să fugă în SUA şi să coopereze cu agenţia americană de spionaj CIA.

Shahram Amiri, care este fizician în domeniul nuclear, şi care lucra pentru Agenţia Atomică iraniană, a dispărut în iunie 2009 la sosirea sa în Arabia Saudită unde se dusese oficial în pelerinaj la Mecca.

Potrivit postului american de televiziune ABC, CIA ar fi planificat amănunţit şi timp îndelungat această operaţiune.

Această fugă este considerată o victorie de către agenţii serviciilor americane de informaţii, în cadrul eforturilor Statelor Unite de a contracara programul nuclear iranian.

Dispariţia acestui cercetător “făcea parte dintr-o operaţiune a CIA, planificată cu mult timp în urmă pentru a-i facilita fuga”, potrivit ABC News, care citează surse ce deţin informaţii despre operaţiune de la oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Guvernul de la Teheran a acuzat la vremea respectivă că SUA l-ar fi răpit pe omul de ştiinţă.

sursa: Deutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “CIA a reuşit să transfere în SUA un cercetător al Agenţiei Atomice iraniane”

  1. Rumanu says:

    E interesant titlul. Am o singura curiozitate: transferul a fost intermediat de fratii Becali?