Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cine este generalul Silviu Predoiu, cel care va conduce SIE în locul lui Ungureanu

general SIE Silviu Predoiu. foto wikipedia

Într-un comunicat al Preşedinţiei ROmâniei se arată că “Traian Băsescu, a luat act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Mihai Răzvan Ungureanu”. Aceasta, ca urmare a desemnării sale în funcţia de premier.
În acelaşi comunicat se menţionează că, “în continuare, conducerea Serviciului va fi asigurată de adjunctul directorului S.I.E., domnul general Silviu Predoiu, care va participa şi la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

Dar cine este domnul general Predoiu?

Despre generalul Predoiu se ştie că, după ce a urmat între anii 1987–1989 un curs de informaţii externe la Şcoala de ofiţeri de securitate de la Brăneşti (judeţul Dâmboviţa) a fost încadrat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) în anul 1990 cu gradul de locotenent-major.
Între anii 1990–1993, a lucrat ca ofiţer operativ de contraspionaj extern, fiind înaintat la gradul de căpitan (1992). În paralel, în anul 1993 a absolvit un curs postuniversitar de jurnalism.

În perioada 18 octombrie 1993 – 22 noiembrie 1997, a efectuat o misiune externă de lungă durată, fiind detaşat ca secretar III la Ambasada României din Lagos (Nigeria), având ca domenii de activitate: presa şi relaţiile consulare.

Este avansat la gradul de maior în anul 1996.

Revine în România în anul 1997 ca ofiţer operativ de contraspionaj extern, îndeplinind pe rând funcţiile de şef de birou, locţiitor Şef serviciu şi apoi Şef serviciu (1997-2000).

În anul 1999, a absolvit un curs postuniversitar de management, fiind înaintat la gradul de locotenent-colonel.

Între anii 2000–2004, Silviu Predoiu deţine funcţia de Şef de direcţie în cadrul SIE, conducând pe rând următoarele departamente: combaterea crimei organizate (2000-2004), antiterorism (2002-2003) şi apoi protecţie internă (2003-2004).

Este înaintat la gradul de colonel (2002) şi general de brigadă – cu o stea (2004).

Traian Băsescu l-a mai avansat pe Silviu Predoiu in 2006, 2008 şi 2011.

Despre Silviu Predoiu, jurnalistul Ovidiu Ohanezian a afirmat într-un articol publicat în Gardianul şi intitulat “Excesul de securişti dăunează grav naţiunii!” că acesta a fost ofiţer acoperit al Securităţii cu numele de cod Pumnea şi că ar fi fost recrutat de către GRU (serviciul de informaţii al Rusiei) în perioada în care a fost detaşat în Nigeria. Articolul a fost preluat de 9Am.
Silviu Predoiu nu a desminţit acuzaţiile la adresa sa.

Totuşi, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a formulat un denunţ penal nr. 22887/10.04.2007, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti atât împotriva lui Ovidiu Ohanesian, cât şi împotriva surselor jurnalistice ale acestuia, acuzându-l pe ziarist de distribuirea publică a unui material prin care a dezvăluit locaţiile unor clădiri în care s-ar afla obiective ale SIE, cu fotografiile aferente, precum şi activităţile acestui serviciu în clădirile respective.

Totodată, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al SIE se arăta că “în ultimii ani, dl Eduard Ovidiu Ohanesian a lansat numeroase atacuri personale la adresa unor cadre sau presupuse cadre ale SIE. În toate aceste situaţii, opţiunea de a nu reacţiona a avut ca motivaţie nevoia de a nu expune Serviciul printr-o mediatizare excesivă ce a aparţinut celor în cauză”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa de a cerceta infracţiuni referitoare la securitatea naţională, trimiţând la 12 aprilie 2007 denunţul către Parchetul Înaltei Curţi, respectiv Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

La rândul său, Ohanesian a afirmat că “datele din respectivele rapoarte nu aduc atingere siguranţei nationale, deoarece se referă la vechea securitate”.
El a mai precizat că intenţiona să depună o plângere penală împotriva lui Silviu Predoiu pentru abuz în serviciu.

 

Surse: comunicat de presă al Preşedinţiei României,

www. Wikipedia

9Am

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Cine este generalul Silviu Predoiu, cel care va conduce SIE în locul lui Ungureanu”

 1. colonelul63 says:

  La conducerea multor unitati din cadrul serviciilor secre se afla ofiteri pregatiti profesional de pe timpul comunistilor. Nu cred in schimbatrea profesionala a acestora. Mentalitatile lor sunt a ofiterilor securisti, orice ai face.

 2. ermaxer says:

  Absolvent al Facultăţii de Geologie- Geografie în anul 1984, după ce urmează un curs de informaţii externe (1987-1989), este încadrat cu gradul de locotenent major în SIE în anul 1990. În perioada 1993-1997 funcţionează ca secretar III la ambasada Românie din Nigeria. Revenit în ţară îndeplineşte în perioada 1997-2005 diferite funcţii importante în SIE. La 18 noiembrie 2005 a fost numit în funcția de adjunct al Directorului Serviciului de Informații Externe. De două ori a îndeplinit funcţia de director interimar al SIE (20 iulie – 4 octombrie 2006; 19 martie -5 decembrie 2007).A obţinut cele patru grade de general în perioada 2004-2011.
  Cu asa generali,nici nu mai avem nevoie de forte armate!
  http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dosare-ultrasecrete-exclusiv-zv/generalii-de-carton-din-armata-si-serviciile-secrete-71916.html

 3. cosmarul vietii tale says:

  Alo, paranoia, care e problema ta, izmanar imputit ?! Crezi ca munca de informatii se schimba cum bate vintul agitat de criminalii si tradatorii istoriei, sau e aceeasi de mii de ani ! Mai taci dracului ca nu vei(veti) scapa de ofiterii de informatii de ”dinainte” inca 25 de ani ! Daca astia ar pleca toti, de pe unde sint, in toata societate, ati lustrui….A primit Predoiu grade peste rind !? Vai de mama care v-a slobozit ! Dar la Armata, unde s-au facut pe banda rulanta, de cind aveau cas la gura si pretentii gigantice , nu te uiti ! Handicapatii dracului ! Imi pare rau ca mi-am uzat tastatura cu tine ! Si sa stii, Silviu e meserias si are mult mai mult bun simt decit orice tuta kaki !

 4. multi civili says:

  Un civil cu patru stele.Fiind din vechea garda ,e mai bine ca nu a facut si academia de politie(de fapt Scoala de securitate).

 5. Marlon Juvet says:

  Amice, sper că mesajul ăsta nu se adresează tuturor ălora, cum le zici tu, “tute kaki”…..

 6. Lucian* says:

  Tovarase, dar va rog sa va calmati! Un ceai de tei si un somn bun fac minuni!
  As zice ca sunteti suspect de coleric. Parca ati vrea sa ascundeti ceva…
  Nu-mi spune! Iti urasti parintii!

 7. alecuș says:

  Dom colonelu’ 63, cu respect vă rog să vă puneți la punct cu gramatica. Apoi mai puteam discuta.

 8. Schwartzkopff says:

  hei Marlon, nu o baga in seama pe “cosmarul vietii tale”, e femeia de serviciu de la SIE, isi permite, e mai bine platita decat noi doi la un loc.

 9. iceparu says:

  personal nu-l cunosc.parerea mea este ca avand experienta reprezinta mai bine romania decat un civil de specialitate filososf.bunul simt ne indeamna sa-i uram succes.

 10. cristy says:

  am fost in Nigeria ,in perioada in care a fost si Predoiu, este un tip deosebit,indiferent cand a facut scoala si ce grad are acum,cred ca daca toti ar fi ca el am avea de castigat din mai multe puncte de vedere.