Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cine îşi bate joc de veteranii de război?

Mulţi eroi rămaşi în viaţă din cel de-Al Doilea Război Mondial primesc, pentru fapte de armă, doar câteva sute de lei, în loc de terenul pentru casă, stabilit prin lege.
După ani grei de război, veteranii decoraţi se luptă în instanţe chiar cu statul pe care l-au apărat. Bătrâni şi bolnavi, mulţi dintre ei şi-au pierdut speranţa.
În 1994, statul român a dat o lege specială pentru veteranii de război: cei decoraţi pentru fapte de curaj aveau dreptul la 500 de metri pătraţi de teren, intravilan, sau la un hectar arabil.

După 15 ani de la promulgare, doar puţini veterani au intrat în posesia terenurilor promise. Cei mai mulţi au fost păcăliţi printr-un alt act normativ, din 2007, prin care s-a hotărât ca statul să le plătească suma de 1.546 de lei. În opinia autorităţilor, “aceşti bani echivalează cu terenul promis”.

Potrivit colonelului în rezervă Ioan Negru, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, în România sunt 60.000 de militari care au fost pe front. În Bucureşti, Ilfov, Prahova sau Constanţa – zone unde terenurile au fost vânate de samsari –, niciun veteran nu a fost împroprietărit.

Statul a recurs totuşi la un tertip: veteranii s-au trezit cu mandat poştal acasă. Primeau, pe semnătură, 1.546 de lei. Bătrânii eroi – cei mai mulţi săraci – au acceptat.

În prezent, în Bucureşti, mai sunt înregistraţi 1.212 veterani. Niciunul nu este posesor al vreunui teren. Dintre ei, puţini au ales să dea statul în judecată.

Aşa este şi cazul lui Mihai Roman, veteran de război la arma Transmisiuni. Eroul nu a apucat să-şi vadă terenul, fiindcă a decedat în timpul procesului, care a început în 1998. Atunci, Curtea de Apel Bucureşti a recunoscut dreptul veteranului din Bucureşti la o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, intravilan. Cu hotărârea în mână, veteranul a mers la Consiliul Local al Capitalei. Instituţia era obligată “să întocmească lista cu terenuri disponibile şi să soluţioneze cererea reclamantului Roman”.

Nici până acum, autorităţile nu au rezolvat problema. Doar în august 2009, Prefectura Bucureştiului a dat un semn. I-a trimis veteranului, care decedase între timp, o adresă prin care i se atrăgea atenţia că nu poate primi decât suma de 1.564 de lei. Fiul veteranului a refuzat oferta statului şi a rămas să continue „lupta”!

No comment!

Sursa: Adevărul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Cine îşi bate joc de veteranii de război?”

 1. ionica_minune says:

  Nu stiu de ce va mirati……….asta este statul roman actual. Este condus de niste nemernici, de niste oameni pusi pe capatuiala. In loc sa dea drepturile cuvenite acestor oameni , care oricum mai au de trait cativa ani- maxim 10, prefera sa faca schimb de terenuri cu Becali, sa impropietareasca pe ‘alde Costanda, ca deh, Costanda a venit cu pamant de la masa…….
  Pentru fiul de veteran: sa ai multa bafta baiete, desi………te lupti cu morile de vant. Statul roman nu va mai fi scos la liman in vecii vecilor…….poate o dicatatura sa-i mai dea o palma de revenire.
  Ceea ce imi pare rau este ca toti jegosii si ordinarii au ajuns sa-si bata joc de acesti veterani care merita toata cinstea si tot respectul nostru ACUM cat mai sunt inca in viata. Decat sa-i dea lui Geica 30.000 de lei salariu, mai bine mai mai pune la indemnizatia acestor oameni cate 5 lei. Pentru ei inseamna mult.
  Am avut si din pacate nu mai am , un veteran in familie (bunicul , sa-i fie tarana usoara) cu ale carui povesti din razboi am crescut , povesti din care eu zic , ca am invatat foarte multe.
  Mare pacat ca cineva, undeva , candva a ajuns sa-si bata joc de aceste ‘legende vii”.
  Am onoarea sa va salut domnilor veterani de razboi si-mi plec umil capul in fata dumneavoastra.