Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cine va fi următorul Secretar general al NATO?

Cu mai puţin de o lună, înainte de Summitul aniversar NATO de la Strasbourg si Kehl, se intensifică şi speculaţiile privind numele viitorului Secretar general al Alianţei Nord Atlantice.
Mandatul actualului Secretar general, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, expiră pe 31 iulie. Statele membre ale Alianţei trebuie însă să decidă cine va fi succesorul lui Scheffer la Summitul din 3 aprilie.
Alegerea noului Secretar general al NATO este considerată de unii analişti politico-militari drept “un adevărat război diplomatic între cei care aspiră la acest post şi taberele care îi sprijină”.

Evenimentele recente au demonstrat că Europa şi SUA “se află în tabere diferite”.

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat la Bruxelles, a dezminţit informaţiile care au circulat în ultima vreme referitoare la sprijinul americanilor pentru canadianul Peter MacKay. Unul dintre motive ar fi contribuţia semnificativă pe care Canada o are în Afganistan, dar care a amenintat în repetate rânduri cu retragerea.

Pe de altă parte, Marea Britanie, Franţa şi Germania susţin că “această funcţie a fost mereu ocupată de un european”.
Un ziar german a scris că cele trei mari puteri europene “îl vor susţine pe premierul danez Anders Fogh Rasmussen”.
Turcia, un stat membru important al Alianţei, dezaprobă nominalizarea acestuia, deoarece Danemarca a fost ţara în care, în 2005, au apărut caricaturile cu profetul Mahomed. Acest fapt a generat o adevărată criză în lumea musulmană.
Mai multe ziare din Turcia au apreciat că “Rasmussen nu ar fi un interlocutor prea agreabil pentru lumea musulmană, după incidentul de-acum 4 ani”.

“În cărţi” fusese la un moment dat şi ministrul polonez al Apărării, Radek Sikorski. Nominalizarea sa ar putea să deranjeze Rusia, într-un moment în care Alianţa a reluat legăturile cu Moscova, blocate după războiul cu Georgia, din vara lui 2008.
Şansele fostului şef al diplomaţiei de la Sofia, Solomon Passy, care anunţa recent că va întreprinde un turneu în Statele Unite, pentru a-şi promova candidatura la funcţia de Secretar general al NATO, s-au diminuat considerabil. Aceasta, îm urma scandalului de spionaj din România, în care au fost implicaţi un cetăţean bulgar şi un subofiţer român din MApN.

Lista de potentiali candidaţi la funcţia de Secretar general al NATO este deja destul de lungă, potrivit unor diplomaţi şi presei.

Sursa: Ziua

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cine va fi următorul Secretar general al NATO?”

  1. DE CE BAL says:

    N-am retinut numele candidatului…francez…