Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ciocnirea civilizaţiilor – motivaţia atentatelor?

Atentat Oslo.foto rfi

Încă din anii ’90 s-a tot vorbit de “ciocnirea civilizaţiilor” şi, implicit, a religiilor. Că aceste ciocniri s-au produs şi se produc în continuare, stau mărturie numeroasele atentate, soldate cu multe victime, de cele mai multe ori acestea fiind vinovate doar de faptul că s-au aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. În acest fel se poate explica şi gestul dementului din Norvegia care, pe 23 iulie, a ucis 93 de persoane. Într-un Manifest de 1500 de pagini, postat pe internet el a dezvălui faptul că încercase să reînfiinţeze organizaţia Cavalerilor Templieri din secolul XII. Scopul său era acela de a înlătura musulmanii din Europa până în 2020.

Breivik, care şi-a alocat titlul de Comandant Cavaler Justiţiar, a întocmit un plan care includea detalii privind crearea unor arme biologice.

Doi britanici l-au ajutat să înfiinţeze organizaţia şi avea şi un mentor englez, pe care l-a cunoscut în cursul unei reuniuni extremiste la Londra, în 2002. El se referea la acest bărbat sub numele de cod Richard, inimă-de-leu, potrivit MEDIAFAX.

Breivik, în vârstă de 32 de ani, a spus că a recrutat 2 britanici, însă nu le-a dezvăluit identitatea. Alături de aceştia, el a mai spus că a recrutat încă alte şapte persoane, din Franţa, Germania, Olanda, Grecia, Rusia, Norvegia şi Serbia.

“Ordinul este să serviţi ca o organizaţie armată, care luptă pentru drepturi şi ca o mişcare cruciată (împotriva Jihadului). Odată ce decideţi să loviţi, este mai bine să ucideţi prea mulţi decât prea puţini, ori riscaţi să reduceţi impactul ideologic dorit al loviturii”, scria el.

“Nu vă cereţi scuze, nu inventaţi scuze şi nu vă exprimaţi regretul, pentru că acţionaţi în autoapărare într-o manieră anticipată”.

Britanicii ar fi trebuit să atace centrale nucleare şi conducte petroliere.

Breivik a publicat şi o înregistrare video pe YouTube, în care promova lupta împotriva islamului.

Într-un text în care detalia planurile pentru atacuri, el afirma că se va “îmbrăca în ofiţer de poliţie”, adăugând că va “fi grozav, întrucât oamenii vor fi uimiţi”.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Ciocnirea civilizaţiilor – motivaţia atentatelor?”

 1. John Barton says:

  CRED ca bietul Breivik, care şi-a alocat titlul de Comandant Cavaler Justiţiar, e dus rau de tot cu…pluta ! De aceea folosesc apelativul “bietul” ! Din pacate nu e singurul ! Mai avem si noi din astia care isi asuma titlul de “Justitiar”, “P…….. Jucator”, etc si care cred ca sunt detinatorii adevarului suprem si ca numai ce rostesc ei este adevarat.
  Nu mai departe de ieri, am ramas mut afland din gura lui “P…….. Jucator” ca dupa o saptamana de la numirea in functii, mai-marii din MAI incep sa gandeasca la fel ca generalii !!! Pai, ” gandesc la fel ca generalii” pentru ca aceia, inca, mai stiu sa gindeasca in MAI ! CAM CU CINE AR VREA DISTINSUL “P…….. Jucator” sa semene la gindire mai-marii din MAI ? Cu Boc ??
  Cu Igas ??? Astia gandesc ceva, cumva ? Cred ca la judecata istoriei, una dintre nultele delicte de care s-ar face vinovati ar fi si “Port ilegal (sau inutil) de….creier” !!!
  Apropos, am auzit o poanta buna in metrou: ” Care este etalonul prostiei? Raspuns: bocul, cu submultiplii sai: decibocul, centibocul si milibocul!!”

  Si o intrebare, indiscreta, pentru “P…….. Jucator” : Presupunand ca ar fi secundul unei nave uriase si extrem de dificil de condus, aflata in plina furtuna, ar fi dispus sa incredinteze conducerea navei unui capitan care nu a mai urcat vreodata pe vreun vapor, si care stie de niciunele, dar a fost numit pe baza celebrelor “criterii politice” la comanda navei ?

 2. 1983 says:

  Mircea Mihaies spunea intr-un articol de ziar ca “A doua zi după atentatele din Norvegia, autodistructiva rasă albă a scos din pălărie un concept care va face, cu siguranţă, carieră.

  Un oficial de la Oslo a declarat că în cazul dementului care a exterminat peste nouăzeci de concetăţeni e vorba de un “act de fundamentalism creştin”. Inovaţia terminologică e remarcabilă… (si paguboasa as adauga eu @1983). Ei bine, iată că “fundamentalismul creştin” aduce noutatea absolută: adepţii lui Isus au pornit războiul sfânt contra lor înşişi!

  Funcţionarul norvegian care a lansat informaţia nu se gândea, desigur, la vreun război religios din cele care au măcinat creştinismul: catolici contra protestanţi. Nu, el a creat abuziv o simetrie între modul de acţiune al mişcărilor extremiste islamice şi nebunia unui individ, întâmplător creştin, care-i ura, probabil, pe socialiştii norvegieni.

  Oficialul continua, conştient sau nu, o linie de gândire care s-a accentuat în Occident în ultimele decenii. Potrivit noilor directive corectpolitice, creştinismul trebuie să dispară cu orice preţ dintre mărcile civilizaţiei moderne. Un pas decisiv l-au făcut reprezentanţii cei mai autorizaţi ai Uniunii Europene, atunci când au refuzat să menţioneze în preambulul la constituţia europeană că una din valorile continentului nostru este şi creştinismul”.

  Eu, @1983, cred ca autodistructiva rasa alba ar face bine sa-si aminteasca cum a disparut Imperiu Roman si odata cu el civilizatia romana. Europa de acum repeta greselile istoriei.

  Pentru cei interesati, articolul complet din care am citat poate fi gasit pe
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-conspiratie-in-padurea-norvegiana-939261.html

 3. 1983 says:

  Iulian Urban, deputat al Partidului Democrat-Liberal, este de parere ca atentatul din Norvegia a fost comis nu de extremistul Anders Behring Breivik, ci de “actualii lideri care conduc in Uniunea Europeana”, Fenomenul de “colonizare muslmana” in Europa a dus la comiterea atacului.

  “Franta, UK, Germania declara oficial ca ‘multiculturalismul e mort'”.

  “In 25 de tari UE conduc partide de dreapta (in curand vor fi 26, in Spania dreapta e considerata deja castigatoare), stanga a fost eliminata de catre electori furiosi pentru politica iresponsabila de ‘asistanat social si ‘imigratie masiva necontrolata’.

  Deputatul PDL adauga ca, in acest “haos extremist”, este “uimitor ca doar un singur european a apasat pe tragaci pentru a exprima frustrarea fata de indiferenta si ipocrizia clasei politice europene”, care manifesta indiferenta fata de “islamizare si imigratia ilegala” care pune in pericol civilizatia europeana.

  Discutam cu un roman care traieste in Norvegia. El spunea ca daca ai trai in Scandinavia ai fi inteles cum s-a ajuns la gestul lui Breivik. De exemplu el spunea ca in Suedia, in curand musulmanii vor intrece la numar scandinavii.

  Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, insa cam toti sunt satui de musllimii care vor sa se impuna peste tot, religios vorbind. Alta problema e ca muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi. Alta problema e ca nu respecta cetatenii tarii in care se afla, nu le cunosc obiceiurile , limba , traditiile.

  Norvegia a reintrodus temporar, ca masura de urgenta, controalele la granita, dupa ce Anders Behring Breivik a ucis zeci de persoane.

  Pentru ce interesati
  http://www.ziare.com/iulian-urban/pdl/iulian-urban-nu-breivik-a-comis-atentatul-ci-actualii-lideri-care-conduc-in-ue-1110524

 4. partizanul says:

  Imperiul Roman nu a disparut, ci si-a mutat centrul politic-legislativ la Bruxelles, o idee, un plan al Merovengienilor, in lumea actuala. Chiar si Israelul este inclus in acest organism. Practic cam toata UE este inclusa in teritoriile vechiului Imperiu Roman. Mai trebuie Nordul Africii inclus in sfera de influenta a UE. Totusi nu cred ca UE va avea viata lunga, s-ar putea sa nu mai trebuiasca sa trecem in zona euro, iar de actualul imperiu sa se aleaga praful si pulberea. Extremismul va lua amploare, mai ales in tarile cu foarte multi emigranti musulmani, sa nu uitam Franta, unde au fost lupte de strada si distrugeri. UE ar trebui sa adopte politica Australiei. Te integrezi in viata sociala si muncesti pentru bucata de piine, OK, nu, pleaca de unde ai venit si-ti dam si bani de drum numai pentru dus si interdictie de revenire. Nu se poate ca eu un cetatean al unei tari sa tin in spate niste putori musulmane sau alta natie prin munca mea. In primul rind am batrinii si copii mei pentru care sa muncesc. Oare cine se afla in spatele lui Breivik?

 5. Don Corleone says:

  @1983
  Da iti dau dreptate.OK!! in principiu

 6. 1983 says:

  Apropos de politica Australiei fata de imigranti…

  Citat:
  “IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave
  It. I am tired of this nation worrying about whether we are
  offending some individual or their culture. Since the terrorist
  attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by
  the majority of Australians.

  “IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE.
  Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta
  ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul
  terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de
  patriotism venit din partea majoritatii australienilor.

  Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si
  victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.

  Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!

  Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu.

  Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat.

  E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre.
  Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat
  Dumnezeu este parte a culturii noastre.

  Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce.

  Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.

  Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea.

  Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de
  Steagul nostru, de Onoarea noastra, de Crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana,

  LIBERATATEA DE A PLECA.

  Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI.

  Nu v-am obligat noi sa veniti aici.

  Voi ati solicitat sa fiti aici.

  Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o.”

  Prime Minister Kevin Rudd –
  Australia