Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ciocniri între KFOR şi sârbi în nordul Kosovo

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) a început să demoleze, în dimineaţa zilei de 20 octombrie, o baricadă ridicată de sârbi în nordul Kosovo. Totodată, au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, potrivit MEDIAFAX.

Nicio persoană nu a fost rănită în timpul acestui incident, care a avut loc în jurul orei locale 06.00 (07.00 ora României), când un vehicul blindat pentru transportul trupelor s-a apropiat de un camion amplasat în centrul baricadei situate nu departe de Brjnak, la frontiera cu Serbia.

Aproximativ 150 de manifestanţi sârbi au încercat să împiedice înaintarea NATO dar au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

Militarii NATO au instalat apoi un cordon între baricada situată în apropiere de Brjnak, la frontiera cu Serbia, şi manifestanţi.

Două convoaie ale KFOR, formate din cel puţin 100 de vehicule blindate şi camioane pentru transportul trupelor , s-au îndreptat spre Brnjak în noaptea de miercuri spre joi, au declarat pentru AFP jurnaliştii locali.

Unul dintre convoaie a început să demoleze baricada, în timp ce altul staţiona în apropierea unei alte baricade.

Punctul de frontieră de la Brnjak este unul dintre cele două puncte de trecere, alături de Jarinje, care generează o divergenţă în Kosovo deoarece sârbii refuză ca acestea să fie controlate de poliţiştii şi vameşii subordonaţi autorităţilor de la Priştina, pe care nu le recunosc.

Ei au ridicat baricade în apropierea lor pentru a împiedica accesul la cele două puncte de frontiere, după sosirea la Jarinje şi Brdnjak a poliţiştilor şi vameşilor, şase în total, trimişi de Priştina.

O reuniune între reprezentanţii sârbilor din Kosovo şi KFOR, miercuri, pentru a se încerca găsirea unei soluţii pentru libera circulaţie în nordul Kosovo nu a dat niciun rezultat.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.