Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comanda iraniană de rachete S-300 anulată de ruşi

Rusia va rambursa Iranului suma plătită de acesta pentru achiziţionarea rachetelor S-300. Livrarea a fost anulată prin aplicarea unei rezoluţii a ONU privind noi sancţiuni împotriva Teheranului.

“Pregătim toate documentele necesare”, a declarat Serghei Cemezov, directorul general al companiei naţionale de export de arme Rosoboroneksport, în cadrul unei vizite în Cipru a unei delegaţii care îl însoţeşte pe preşedintele rus Dmitri Medvedev.

“Ar trebui să rambursăm (n.r. Iranului) toate fondurile”, a declarat el.  “Nu avem de ales”, a continuat Cemezov.

Discuţiile sunt în curs de desfăşurare între Rusia şi Iran pe această temă, a precizat el. “Bineînţeles, aceştia (n.r. iranienii) nu sunt prea mulţumiţi”, a adăugat acesta.

Întrebat despre termenul rambursării, Cemezov a declarat că este “puţin probabil ca el să fie fixat în acest an”.

El a refuzat să precizeze despre ce sumă este vorba şi a afirmat că Rusia ar putea strânge banii necesari vânzând sistemele S-300, promise iniţial Iranului, unui alt client.

“S-300 este gata. Trebuie vândut, dacă îl vom vinde cuiva …”, a declarat el.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anunţat la 22 septembrie că a interzis livrarea de rachete S-300 Iranului, aplicând astfel rezoluţia ONU din iunie privind noi sancţiuni împotriva Teheranului, o decizie aşteptată după mai multe luni de discuţii între oficialii ruşi.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Comanda iraniană de rachete S-300 anulată de ruşi”

  1. Alex says:

    Dupa cum spuneam si intr-un post mai vechi, rusii nu dau 2 bai pe iranieni. E clar ca altii (oare cine?) dau mai mult. Mi-e teama ca soarta Iranului a fost pecetluita. In Irak situatia e aproape normala, iar in Afganistan sunt dispusi sa-i ia pe talibani la guvernare, singurii insurgenti vor ramane nostalgicii ultrafundamentalisti. Nu-i exclus ca in viitorul apropiat sa fie vreun atentat “finantat” de Iran. Cat despre armata iraniana, o vor distruge din interior, ca si pe cea irakiana, e greu sa lupti cand majoritatea generalilor sunt cumparati :)) Oricum, om trai s-om vedea.

  2. Dumitru says:

    Acum sincer cine crede oare ca armata iraniana este una puternica?Amintiti-va de Garda Republicana a lui Saddam in 1991.Spaima Occidentului.A fost spulberata in cateva ore.Mii de parade si prezentari de armament iraniene numai sa ia ochii Occidentului.Intr-un razboi normal cu armatele pozitionate face to face americanii distrug tot chiar si o alianta ruso-iraniana.China mai inclina balanta daca s-ar baga si ea.Armata americana are un singur handicap major.Razboiul de gherila.Nu au invatat nimic din Vietnam.Infanteria americana nu are idei in lupta de gherila.Este praf.S-au dus vremurile cand armatele stateau in transee si se luptau sa se invaluie pe flancuri.