Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comandantul armatei nord-coreene – eliberat din funcţie de către Kin Jong-un

Comandantul armatei nord-coreene Ri Yong-ho a fost “eliberat din funcţie din cauza unei boli”, potrivit agenţiei de presă oficială din Coreea de Nord (KCNA). Ştirea este neaşteptată, deoarece, în urma acestei decizii este înlăturat unul dintre liderii cercului de apropiaţi ai lui Kim Jong-un.Ri Yong-ho este considerat unul dintre personajele-cheie care l-au susţinut pe tânărul lider în cursul perioadei de tranziţie din Coreea de Nord, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie.

Ri Yong-ho, unul dintre personajele centrale ale regimului, devenit şef al armatei în 2009, a fost văzut în ultimele luni însoţindu-l pe Kim Jong-un în cursul vizitelor efectuate la baze militare.

În cadrul unei reuniuni a Biroul Politic a partidului unic aflat la putere, el a hotărât “să îl elibereze pe Ri Yong-ho din toate funcţiile din cauza unei boli”, a precizat agenţia de presă, citată la Seul.

Aceste funcţii erau cele de “membru al prezidiului Biroului Politic, membru al Biroului Politic, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea şi vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale”, a precizat agenţia.

Partidul Muncitorilor din Coreea este partidul unic aflat la putere în Coreea de Nord.

Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie.

Coreea de Nord a denunţat luna trecută organizarea unor manevre americano-sud-coreene la frontiera dintre cele două Corei, calificându-le drept “provocare” şi pronunţându-se în favoarea “unei noi consolidări a disuasiunii sale nucleare”.

În opinia unor analişti, tânărul lider ar putea să îşi conducă ţara într-o nouă direcţie, în timp ce alţii apreciază că lansarea eşuată a unei noi rachete în aprilie înseamnă, în mod evident, continuarea izolării internaţionale a ţării.

Phenianul afirmă că are nevoie de arme nucleare pentru a se apăra împotriva unei ameninţări atomice americane, dar doreşte, în principiu, să renunţe la arsenalul său în cadrul unui acord internaţional.

Coreea de Nord a dat însă asigurări că este pregătită să reia negocierile în cadrul grupului de şase ţări asupra domeniului nuclear, fără să evoce condiţii prealabile unei reveniri la masa negocierilor.

 

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.