Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comandantul ISAF, generalul McChrystal a fost demis

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat pe 23 iunie că l-a revocat din funcţie pe comandantul militar în Afganistan, generalul Stanley McChrystal. Aceasta, în urma declaraţiilor critice  făcute de general la adresa administraţiei americane.

Generalul Stanley McChrystal a fost înlocuit cu un alt ofiţer cu experienţă în teatrele de operaţiuni, David Petraues.

Comandantul forţelor internaţionale din Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, a fost chemat la Washington după comentariile ironice făcute într-un articol apărut în revista Rolling Stone, la adresa vicepreşedintelui Joseph Biden, ambasadorului american în Irak, Karl Eikenberry, şi emisarului Richard Holbrooke.

Deşi Generalul Stanley McChrystal a prezentat, ulterior, scuze după articolul apărut în revista Rolling Stone, se pare că gestul lui nu a mai avut niciun rost.

Pe 23 iunie, preşedintele Obama a declarat în faţa presei, în grădina Casei Albe, referitor la declaraţiile generalului McChrystal (cu care a avut o întrevedere în cursul zilei), că “modul de a se comporta al acestuia “aşa cum reiese dintr-un articol publicat recent nu corespunde criteriilor cerute unui general”.

Obama a adus însă un omagiu carierei de ofiţer a acestuia şi a dat asigurări că nu l-a revocat din cauza “insultelor personale”, în timp ce potrivit revistei Rolling Stone care a publicat declaraţiile, generalul McChrystal şi unii dintre adjuncţii săi au criticat mai mulţi oficiali de rang înalt ai administraţiei.

Obama a declarat, de asemenea, că a “acceptat demisia” generalului McChrystal cu “regret”, dar a insistat asupra necesităţii unei “unităţi a eforturilor” echipei sale în privinţa Afganistanului.

Preşedintele a asigurat că înlocuirea lui Stanley McChrystal cu David Petraeus nu înseamnă o schimbare de strategie pe teren.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Comandantul ISAF, generalul McChrystal a fost demis”

 1. micutzul says:

  Ma intreb in primul rand daca Petraeus nu e un derivat al lui Petreus, daca nu om fi inruditi. In al doilea rand ma intreb daca Stanley nu o fi declarat toate cele , dupa o istovitoare misiune de patrulare, combinata cu unele produse afghane.
  Nu inteleg de ce americanii nu trimit generalii la cursuri in Romania, inainte de a/i numi pe anumite functii…. Aici ar putea invata de la unii instelati, cum sa/si tina gura sa nu jigneasca puterea, cum sa nu dea declaratii hilare la adresa vreunui politician fiindca s/ar putea sa atenteze la siguranta nationala….
  Va doresc o zi placuta si o presa libera….

 2. lucius says:

  Foarte simplu micutzule,
  Pana la ce nivel gasesti politicul in armata lor? Si bineanteles, pana la ce nivel … a coborat politicul in armata noastra?… oare mai are unde sa coboare?
  Ei sunt militari cu … demnitate, onoare si de ce nu, coloana vertebrala. Coloana vertebrala a acestor generali americani este dreapta, nu are sau nu prezinta urme de incovoiere. Si stii de ce? Cati generali romani gasesti in teatrele de operatii, in afara de zilele festive, cand vin toti sa-si arate inteligenta?
  Da-mi voie sa-ti spun ca acest subiect este foarte vast. Aplicand … metoda comparatiei ar trebui sa vedem cati sunt la ei, cati la noi, ce au facut ei sa ajunga generali, ce au facut ai nostri, etc.
  Si daca vom continua pe aceasta linie, ajungem in prezent, mai exact in zilele astea … si nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca isi bat joc de noi, toti frustratii societatii romanesti … primii fiind tocmai cei ce sunt la guvernare. Iar acestora, mai nou li s-a alaturat Curtea Constitutionala.
  Tacerea acestor generali (despre ai nostri este vorba) arata gradul lor de pregatire … politica … si nimic altceva.