Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comandantul ISAF: “Fără suplimentarea forţelor în Afganistan, misiunea va fi probabil un eşec”

Într-o evaluare asupra războiului din Afganistan, făcută de comandandul ISAF, generalul (SUA) Stanley McCrystal, acesta afirmă că “fără suplimentarea forţelor în Afganistan, misiunea va fi probabil un eşec”. “Un eşec în combaterea insurgenţilor pe termen scurt riscă să ne aducă în situaţia în care să nu-i mai putem învinge pe insurgenţi”, scrie generalul McChrystal.

Evaluarea confidenţială a fost oferită opiniei publice de publicaţia Washington Post şi preluată de Reuters şi AP.

Evaluarea este cuprinsă într-o copie a documentului de 66 de pagini obţinută de publicaţia americană.

“În cazul unui eşec în luarea iniţiativei şi în contracararea avântului insurgenţilor în viitorul apropiat (următoarele 12 luni), timp în care capacitatea de securitate afgană se va maturiza, există riscul unor urmări acolo unde nu mai este posibilă înfrângerea insurgenţei”, afirmă generalul Stanley McCrystal.

Este de aşteptat ca McCrystal să ceară suplimentarea numărului de militari în următoarele săptămâni pentru a opri avântul insurgenţei talibane.

Potrivit Washington Post, evaluarea lui McCrystal arată clar că solicitarea sa de suplimentare a trupelor va face parte dintr-o nouă strategie care pune accentul mai mult pe protecţia civililor afgani decât pe uciderea insurgenţilor.

“Resursele insuficiente vor conduce probabil la un eşec”, a precizat McCrystal.

Comandantul american a finalizat pregătirea solicitării sale, despre care unii oficiali se aşteaptă să includă suplimentarea numărului de militari din Afganistan cu circa 30.000, însă documentul va trebui trimis Washingtonului pentru a fi analizat.

Secretarul apărării Robert Gates a declarat că Pentagonul colaborează cu McCrystal în legătură cu felul în care ar trebui formulată solicitarea de suplimentare a trupelor.

Numărul militarilor americani în Afganistan aproape s-a dublat în acest an, de la 32.000 la 62.000, şi se aşteaptă să crească cu încă 6.000 până la sfârşitul anului. În plus, în Afganistan mai sunt prezenţi alţi circa 38.000 de militari aparţinând altor state, în principal membre ale NATO.

Problema eventualei suplimentări a trupelor NATO din Afganistan nu va fi abordată de statele membre decât la finalul dezbaterii în curs pe tema raportului comandantului Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), anunţă purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai.

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO au fost informaţi miercurea trecută despre conţinutul raportului de către autorul acestuia, generalul Stanley McChrystal”, a declarat Appathurai. Fără a confirma conţinutul raportului, Appathurai a precizat că “raportul face obiectul unor consultări normale între capitalele statelor membre”.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Comandantul ISAF: “Fără suplimentarea forţelor în Afganistan, misiunea va fi probabil un eşec””

  1. mega2005 says:

    In sfarsit,..mai exista si militari realisti,…mai aproape de ceea ce li se intampla aliatilor pe acolo,…si noua deopotriva!!!
    Eu unul m-am declarat si ma declar impotriva prezentei noastre in Afghanistan!!!
    In Irak cred ca n-am gresit participand inca din 92 sau 93 cu pompierii si ceva chimisti pare-mi-se, dar aici e ceva care cu siguranta ne si depaseste si nu ne aduce nici un beneficiu ci din contra!!!…..

  2. mega2005 says:

    Am ajuns sa patrulam prin pustiul afghan,….nici nu vreau sa ma gandesc ce este in sufletele celor de acolo,…cititi ultimul numar din Observatorul Militar,…pacat ca nu scriu pe bune ce este acolo…aceleasi fraze stereotipe cu misiunile indeplinite cu responsabilitate si profesionalism de plutonul X condus de ofiterul Y samd,…nu ne mai trezim odata din starea asta de obedienta ca sa n-o numesc altfel,….ode adresate dlui gl Zisu care impreuna cu personalul injumatatit ca efectiv de la Complexul de odihna de la Cap Aurora face minuni,… sfinteste cu Patriarhul biserici si alte bla bla-uri de care suntem satui in timp ce in Afghanistan se lupta pe bune !!!…Nu mai zic nimic ca iar ma apuca furia….