Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comerţul cu arme a înregistrat un boom, în ciuda crizei mondiale

arme strategice. foto karadeniz press

Criza financiară mondială nu a generat o scădere a vânzărilor de arme şi echipamente militare. Companii din Marea Britanie, Franţa, Italia, Suedia, Spania sau altele care produc în cadrul sistemului de apărare europeană, în domeniul aeronautic şi aerospaţial, au avut încasări de 75 de miliarde de euro din vânzarea de arme şi echipamente militare.
Altfel spus, comerţul cu arme a cunoscut un boom, înregistrând o creştere de 147%, începând cu 2002.
În 2010, după 2 ani de criză mondială, pe piaţa de armament şi arme au fost făcute tranzacţii în valoare de 305,6 miliarde de euro, potrivit unui raport emis de organizaţia non-guvernamentală pentru controlul armelor din cadrul Institutului de Cercetări Internaţionale din Stockholm – Suedia.
“Anul 2010 a demonstrat încă odată abilitatea jucătorilor majori de pe piaţa de arme şi echipamente militarede a vinde în ciuda crizei care a afectat celelalte industrii”, a spus Susan Jackson de la SIPRI.
Lideri pe lista producătorilor sunt companiile locate în SUA, Marea Britanie, Italia şi Franţa.

În cadrul raportului nu au fost cuprinse ţări cum ar fi China, Kazakhstan şi Ucraina. Autorii raportului consideră că şi China este printre vânzătorii de top.
Primul loc pe listă este ocupat de Lockheed Martin care a avut încasări de 26 de miliarde de euro din vânzarea de avioane, echipament electronic militar, rachete şi sisteme satelit de apărare în 2010, faţă 2009, când a avut încasări de 24, 5 miliarde de euro.

Sursa: EUObserver


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Comerţul cu arme a înregistrat un boom, în ciuda crizei mondiale”

  1. Lucian* says:

    Dar nu este nimic de minunat aici.
    Pt guverne este extrenm de usor sa dea niste ajutoare guvernamentale sub pretextul modernizarii armatelor.
    Este o metoda indirecta de a stimula consumul, a reduce somajul si de a tine ocupati specialistii care odata plecati este jale.