Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comisiile parlamentare de apărare consideră necesară achiziţia de avioane multirol

Comisiile parlamentare de apărare au trimis un document Birourilor Permanente ale Camerelor, în care apreciază drept necesară înzestrarea Forţelor aeriene române cu avioane multirol.

Ca urmare, secretarul Camerei Deputaţilor, democrat liberalul Sever Voinescu, a anunţat după şedinţa Birourilor Permanente reunite că: ” conducerea Parlamentului recomandă, într-un document care va fi transmis în mod oficial Guvernului, achiziţionarea de avioane multirol, cu specificaţia expresă ca acest lucru să se realizeze pe baza transparenţei şi competitivităţii”.

Voinescu a afirmat că punctul de vedere oficial, care va fi transmis Guvernului, a fost formulat de Comisiile reunite de Apărare, după audierea responsabililor din domeniu.

Sever Voinescu a specificat că, cele două comisii recomandă Guvernului “să acţioneze pe baza legislaţiei în vigoare, a concepţiei de înzestrare cu sisteme şi echipamente majore a Armatei în perioada 2006 – 2025, precum şi a concepţiei referitoare la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene, pentru realizarea acestor obiective”.

“Considerăm necesară înzestrarea forţelor aeriene cu avioane multirol care să servească la realizarea obiectivelor stabilite prin Strategia naţională de apărare a ţării, precum şi a misiunilor ce revin forţelor aeriene pe timp de pace – poliţia aeriană -, cât şi pe timp de război – apărarea teritoriului naţional”, a citat deputatul PDL din documentul celor două comisii.

Comisiile de apărare fuseseră sesizate, în luna iunie, de conducerea Parlamentului pentru un punct de vedere.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F 16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F 16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.

Ministerul Apărării preciza atunci  că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În 4 august, la o zi după expirarea ofertei americane, întrebat de jurnalişti dacă Executivul dispune de fonduri pentru achiziţionarea avioanelor F 16, în condiţiile în care termenul pentru achitarea primei tranşe de bani a expirat, Boc a răspuns scurt “Nu”, fără a răspunde la alte întrebări pe această temă.

Rămâne de văzut ce înţelege guvernul prin  transparenţă şi competitivitate.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Comisiile parlamentare de apărare consideră necesară achiziţia de avioane multirol”

 1. aviator says:

  cred ca asta pune definitiv cruce afacerii F-16 second hand fara licitatie, fara transparenta si fara ofset.

  mai pierde si Elbit o afacere cateodata, dar e bine ca Romania a salvat multe miliarde care s-ar fi cheltuit cu avioanele si multele modernizari care s-ar fi facut la ele de catre tot felul de smecheri.

 2. gogu says:

  mai lasati recalcularile de pensii si treceti la macinat problema multirol, ca si-asa nu sunt bani. SIC!

 3. Nimeni says:

  E bineeeeeee! Le-au trebuit 3 ani să poată ajunge la concluzia că: Da dom’le! Ne trebuie avioane multirol!
  Ce să zic? Eram pierduţi fără această concluzie creaţă a parlamentarilor români! Muooooaaaaamăăăă!

 4. miki says:

  Suntem rai, si n-am inteles nimic!
  O sa achizitionam un avion multirol (de vanatoare-bombardament-cercetare-desantare)! E ultima moda, dar totul e foarte secret si din cauza asta nu stie nimeni !
  Aveti incredere ca cineva se lupta pentru tot ce-i mai bun! (Si nu mint, ZAU!)

 5. dan says:

  cui dracu ii trebuie multirol? noi nu avem dupa ce bea apa, sau tara arde de nevoie si baba se piaptana, nu exista nici cea mai mica urma de gandire………rusine, astea nu sunt hotariri pt tara.

 6. Nimeni says:

  Miki are dreptate, iar pe lista se mai află şi un program ultrasecret de înzestrare pentru forţele terestre: săbii cu lunetă!

 7. miki says:

  @Nimeni
  Azi um aflat ultima informatie! Sabiile sunt aproape gata, nu mai au de montat decat parandaratul si sunt gata de achizitie!

 8. leonrussul says:

  sunt sigur ca se vor achizitiona avioane f 16″sh” iar pretul la final va fii cu mult mai mare desca s-a preconizat ( dublu )…nu cred ca se lupta nimeni pt a impiedica aceasta tranzactie paguboasa…de ce?…pt ca nu are cine sa lupte si sa puna bete in roate pt achizitionare babelor siliconate “f16″..cred ca hotararea e luata deja ….ne vom pricopsi cu niste bunici in locul strabunicilor mig 21