Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comitetul FINABEL – 60 de ani de la înfiinţare, marcaţi la Bucureşti

ceremonie FINABEL. foto Cristian Surugiu

ceremonie FINABEL. foto Cristian Surugiu

În perioada 15-18 aprilie, la Bucureşti, Statul Major al Forţelor Terestre va fi gazda Comitetului FINABEL.  Comitetul FINABEL împlineşte anul acesta 60 de ani de la înfiinţare.

Înfiinţat în anul 1953 de către Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg, Comitetul FINABEL a avut ca prim obiectiv cooperarea în vederea dezvoltării unor programe comune de înzestrare, se arată într-un comunicat de presă al MAPN.
ulterior, sfera de interes a acestei organizaţii s-a extins înspre “armonizarea doctrinelor şi realizarea interoperabilităţii între Forţele Terestre din cadrul statelor europene membre”.

Comitetul FINABEL este format, în prezent, din şefii Statelor Majore ale Forţelor Terestre din Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia, Portugalia, Polonia, Slovacia, Finlanda, România, Cipru, Malta şi Cehia.

Ceremonia de predare-primire a preşedinţiei Comitetului FINABEL şi defilarea steagurilor ţărilor participante se desfăşoară marţi, 16 aprilie, începând cu ora 11.00, la Palatul Parlamentului – “Sala Drepturile omului”.

Evenimentul are loc în prezenţa şefilor statelor majore ale forţelor terestre ale statelor din Europa şi reprezentanţilor unor organizaţii militare europene şi ai NATO.

România, prin Statul Major al Forţelor Terestre, este membră a Comitetului FINABEL din anul 2008, iar în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013 a deţinut preşedinţia Comitetului.

Sursa: comunicat al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Comitetul FINABEL – 60 de ani de la înfiinţare, marcaţi la Bucureşti”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  UN INTERVIU AL JURNALISTULUI ROBERT HORVATH DEVA
  DIN NEW YORK, CU MIHAI PACEPA
  DESPRE CONTURILE LUI CEAUSESCU , CRESCENT, FIRMELE DE COMERT
  EXTERIOR CA RETELE DE SPIONAJ
  BOMBA ATOMICA ROMANEASCA ETC.

  PACEPA : VOICULESCU RANG DE GENERAL DE SECURITATE!

  Domnule Pacepa sunt un admirator de al dumneavoastra. Prin defectarea
  din 1978 a inceput sfarsitul regimului Ceausescu. Trec direct la subiect
  RH : A avut Ceausescu bani in strainatate ?
  Bineinteles. Sume colosale.
  Banii pe care serviciul extern îi obţinea din Occident sub formă de cecuri sau transferuri bancare, care puteau fi controlate legal, au fost depuşi imediat la Banca Română de Comerţ Exterior, BRCE, si creditaţi bugetului naţional. Dar banii obţinuţi de către DIE în valută-forte, proveniţi mai ales din exportul evreilor şi germanilor, au fost depuşi numai în contulcodificat aparţinînd lui Ceausescu . Ceausescu avea mai multi bani in strainatate decat Ferdinand Marcos.
  R.H .La ce suma se ridica conturile din strainatate ?
  Pana in momentul defectarii mele suma era in jur de 400 milioane de dolari.
  Probabil in ajun de revolutie suma ajunsese 4 miliarde de dolari sau poate chiar mai mult .
  R.H. Ceausescu mai bogat decat Marcos. ?
  Valoarea totală a averii pe care Marcos a reuşit s-o sustragă din Filipine nu va fi poate aflată niciodată, dar probabil că nu este prea departe de ceea ce a „pus deoparte”de Ceausescu. Singura diferenţă aparentă este că Marcos a avut un salariu în calitate de preşedinte al Filipinelor, chiar dacă a fost de numai 5 700 de dolari pe an. Ceausescu nu a avut real un salariu.
  R.H. Erati personal la curent cu aceste conturi ? Cand s-a deschis acest cont
  Le cordonam direct . Pe la Craciunul 73Ceausescu îşi deschisese propriul său cont, foarte secret, codificat „TA”. Conţinea fiecare bănuţ ….pana la ultimul cent obţinut de către DIE din operaţiunile sale speciale O.V.
  R.H : Ce inseamna O.V.?„OV” înseamnă Operaţiuni valutare, adică operaţiunile cu monedă străină. Contul „TA” pentru 1973 â fost numit „TA-73″.iar contul 89 probabil TA-89
  R.H. Ce credeti despre Dan Voiculescu ?
  Nu am cunostinte directe dar SEFII INTREPRINDERILOR DE COMERT EXTERIOR INCADRATE
  IN SECURITATE PRINTR-UN DECRET PREZIDENTIAL AVEAU RANGUL DE GENERAL.
  VA URMA
  Urmariti ROBERT HORVATH DEVA BLOG.

 2. gelu says:

  Stimabile Horvath, daca nu ai altceva mai bun de facut, apucă-te de scris basme pentru adormit copiii, că de astea ducem , acum, lipsă. In orice caz, nu aici unde se discută cu totul altceva decât interviuri cu toate lepădăturile lumii. După ce ne-ați amețit cu ”eroul PAcepa”, pentru a cărei eroare facută și-au cerut scuze oameni importanți de la răposata E.L., după ce, în fiecare zi, bateți câmpii pe aici cu fel de fel de aiureli, una mai gogonată decât alta, acum , hodoronc!tronc!, îl aduceți în scenă pe gunoiul care a umplut Romania de fecale. Abțineți-vă, dle. Hor. și mai lăsați-ne în pace, ori în plata Domnului!

 3. Robert Horvath Sua says:

  Stimate domn Gelu.
  Sunteti secu ?

 4. gelu says:

  In afară de idioțenii răsuflate, cu care ați pupat în partea sedentară toate scursurile lumii din est și vest, altceva mai știți, stimate ”reporter!”. Tot ce nu vă priește, ori vă ghicește tâmpeniile, gata cu sloganul ”secu”, ori ”comunist”, ori KGB-ist. Alteceva mai stiți (în afara inepțiilor și minciunilor pe care, aveți impresia că le crede cineva)? Gâsiți-vă o slujbă mai serioasă, ori un popor mai tâmpit, care să se uite la toți nespălații. Ce-ați zice de ”prietenii” de dincolo de Tisa? Vi s-ar potrivi ca o mănușă, mai ales că sânteți de-un sânge și de-o credință? Incercați! Poate acolo vă merge.