Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comunitatea internaţională înarmează forţele Peshmerga pentru a face faţă Statului Islamic

Harta cu zonele controlate de Statul Islamic foto globalsecurity.org

Harta cu zonele controlate de Statul Islamic foto globalsecurity.org

Comitetul Politic şi de Securitate al UE a luat decizia de a permite statelor membre să furnizeze armament şi echipamente militare miliţiei kurde Peshmerga pentru a o ajuta să facă faţă luptărilor Statului Islamic (organizaţie teroristă care a proclamat Statul Islamic în zona de nord a Irakului şi est a Siriei).

Cu toate acestea ambasadorii UE nu au luat o decizie privind implicarea UE în sprijinirea miliţiei kurde.

În “declaraţia comună”, s-a subliniat că se ia în considerare cererea de urgenţă făcută de către autorităţile regionale kurde la anumite state membre pentru sprijin militar şi a subliniat necesitatea ca această cerere să fie luată în considerare în strânsă coordonare cu autorităţile irakiene.

UE a activat, de asemenea, Centrul de răspuns şi Coordonare pentru situaţii de urgenţă  – un mecanism de punere în comun a ajutorului umanitar din cele 28 de state membre.

Comisia Europeană a alocat încă 5 milioane € pentru asistenţă umanitară, pentru sprijinirea celor peste 200.000 de persoane din regiunea Sinjar care s-au refugiat din faţa valului de violenţe.

Franţa a solicitat aprobarea privind transferul de armament către kurzii irakieni după ce ministru francez de externe, Laurent Fabius, a vizitat Erbilul. El a declarat că: “Există un dezechilibru evident între acest grup oribil (Statul Islamic n.r.), care are arme sofisticate şi peshmerga kurzi, care sunt curajoşi, dar nu au aceste arme”.

Ministerul de Externe german a afirmat, că are in vedere transferul de vehicule blindate, echipament de detectare a minelor, veste anti-glonţ şi consumabile medicale.

Republica Cehă, Italia, Olanda au şi ele în vedere trimiterea de echipamente militare.

Statele Unite au început să ofere armament forţelor kurde care luptă împotriva membrilor grupului terorist Statul Islamic. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat trimiterea a 130 consilieri militari suplimentari în Irak, la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pentru a evalua “în profunzime” necesităţile minorităţii yazidi, vizată de insurgenţii sunniţi ai Statului Islamic (SI). Ei îi vor ajuta pe cei 300 de consilieri trimişi de Obama în iunie, pentru a susţine Guvernul irakian în lupta contra Statului Islamic.

Statele Unite studiază o evacuare “urgentă” a populaţiilor civile blocate în munţii din nordul Irakului de înaintarea jihadiştilor, a anunţat secretarul de Stat american John Kerry. Statele Unite, care au lansat săptămâna trecută atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de insurgenţi, coordonează eforturile Occidentului de ajutorare a populaţiei civile, iar Washingtonul examinează în prezent diferitele opţiuni ale unei evacuări,

Marea Britanie va transporta către forţele kurde “material militar al altor state contributoare”, pentru a le ajuta să facă faţă ofensivei jihadiste în nordul Irakului, a anunţat un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron.  Marea Britanie a trimis “în regiune un număr mic de elicoptere (de transport) de tip Chinook, pentru a avea mai multe opţiuni în cazul unui plan umanitar”. De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a confirmat plecarea din Marea Britanie a unor avioane de luptă de tip Tornado cu destinaţia Cipru, cu scopul de a efectua misiuni de recunoaştere în Irak pentru a facilita operaţiunile umanitare.

Experţi ONU în drepturile omului au îndemnat, într-un mesaj, membrii comunităţii internaţionale la o acţiune urgentă menită să împiedice comiterea de către jihadişti a “unui potenţial genocid” asupra comunităţii yazidi în Irak.

sursa: EUObserver; MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “Comunitatea internaţională înarmează forţele Peshmerga pentru a face faţă Statului Islamic”

 1. Robert Horvath Sua says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat nu se refera la subiectul articolului.

 2. Robert Horvath Sua says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat nu se refera la subiectul articolului.

 3. Robert Horvath Sua says:

  Se pare ca Juvet este invingator.

 4. Robert Horvath Sua says:

  Blogul info mondo militat a fost preluat de fortele islamiste.

 5. Robert Horvath Sua says:

  Despre fortele islamiste sprijinite de serviciul extern
  cititi
  Robert Horvath Deva blog.

 6. Robert Horvath Sua says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat nu se refera la subiectul articolului.

 7. Robert Horvath Sua says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat nu se refera la subiectul articolului.

 8. rdancuta says:

  Va rog sa va referiti la subiectul articolului in cauza.

  Va rog sa recititi:
  Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

 9. nebunul satului says:

  Majoritatea E -urilor interzise in UE se folosesc la greu in colonia perciunatilor Romanistan.”Codex alimentarius” inventat de perciunati pentru coloniile lor e un experiment reusit [desi UE zice ca e obligatoriu putine tari il accepta] . Populatia lasa a Romanistanului scade dramatic cu 1 milion pe an cum si-au propus in protocoale I. S .Probabil datorita incalzirii globale peste 20 ani putine locuri pe pamant vor sustine viata si atunci poporul ales se va muta aici . E inevitabil iar romanistanii lasi si spalati pe creier sunt invitati de mas media sa ia in deradere teroria conspiratiei desi au in fiecare an 100 000 de noi cancerosi [cifre oficiale, Dumnezeu stie cati or fi in realitate] Asta e impacati-va cu ideea voi sunteti urmatorii cancerosi desi credeti ca pe voi cancerul va v-a ocolii … Perciunatii pana si in Dero baga substante cancerigene pentru cei are incearca sa scape prin alimente bio[vezi Daciana care serveste numai bio si plagiatorul Naumovici care stie situatia ] Si oricum avioanele civile stropesc cu zor cu aerosoli in zonele vizate .Visati romanistani bagati capul in nisip si dati-mi minusuri crezandu-ma pe mine nebun si sperati ca institutiile statului conduse si ele de perciunati [Maior. Melescanu ,Naumovici ] va vor proteja] …

 10. Karadeniz says:

  Deci în 2012 CIA îi dădea lui RH astfel de informații iar marile ziare și canale de televiziune nu suflau o vorbă despre asemenea informații bombă din invidie, bietul om fiind nevoit să le transmită sub formă de comentarii comentarii pe niște blogulețe românești cu 2-3 sute de vizitatori pe lună.
  Ba mai mult, deși celebrul jurnalist de investigații semnalează de vre-o 5 ani toate forumurile mondiale despre cazuri grave, dovedite cu înregistrări video și audio, facute în studioul personal din NY ori transmise de feciorelnicul general de 86 de ani Mihai Pacepa, despre mai toți politicienii români nimeni nu ia nici o măsură. Se pare că e o conspirație la nivel mondial așa că cel mai mare patriot român în viață va trimite toate documentele, obținute cu greu prim munca sa și a doamnei Kyoko, marțienilor și consiliului intergalactic în speranța că măcar extratereștri îi vor face dreptate.

 11. ROBERT HORVATH SUA says:

  Am inchis telefonul . Pacepa este foarte suparat de atacurile mirositoare
  ………….
  Promite ca-l va urechea pe milog.
  La propriu.

 12. sTOPs says:

  NB. … îl cheamă DENIS se alintă DENIZ și e din CARACAL, care a fost numit de cumani KARA KALE (CETATEA NEAGRĂ) … de aici enigmaticul nickname de postac …

 13. Nebunul statului says:

  Sa vina dubaaaa….
  Alooo, Balaceanca, se aude ? Trimiteti vreo 2-3 echipaje, cu camesoaie de toate marimile !

 14. Marlon Juvet says:

  Să vă fie ruşine, domnule Dăncuţă, pentru jegozenia, nemernicia morală de a-i permite unui ……… în ploaie precum Horvath să vă transforme blogul în loc de revărsat astfel de mizerii. Cum am mai spus, nu faceţi decât să demonstraţi că jucaţi în aceeaşi ligă.

 15. sandu says:

  De ceva…mai lunga..perioada de timp citesc zilnic postarile dv ( nu pot sa-mi beau cafeaua fara sa fac nimic…incep cu sportul si termin cu…RH si N Satului…cam singurii ce mai “sorcovesc” pe aici).Nu stiu daca sunt reale sau nu ‘informatiile”postate,dar sincer ma “irita”(nu vreau sa jicnesc).Incerc a spune ca-i curios cum de toate informatiile,din indiferent ce domeniu se strang in tolba dl.RH.Evident este dreptul celor doi domni sa-si prezinte punctele de vedere si respect acest lucru.
  Am incercat in cateva randuri sa verific cele postate spre exemplu de catre dl RH.Am alergat ca nebunul pe net sa gasesc ceva.Surpriza : nimic ( e posibil sa fiu prea bleg pt sportul asta…ghinion).S-a intamplat…rar e drept…sa gasesc ceva si sa constat ca o infornatie aparent banala e”inbracata” elegant de catre dumnealor, generand un sens propriu (nu vreau sa spun deformat).
  Dl RH,cu respectul ce-l port fiecarui semen,sper sa aveti amabilitatea sa ma “destupati”la minte explicandu-mi sensul postarilor dv.enuntate fara suportul unor dovezi concrete.

 16. sandu says:

  PS
  Nu ma refer la aafirmatiile banale de genul : pe parcursu a 24 de ore aven pt o perioada de timp lumina si pt o alta perioada intuneric….

 17. sandu says:

  PS.2
  Scuse stimate domn.Va mai plictisesc “o lecuta”.
  Ex:SUA ARE 22 DE AGENTII DE SPONAJ CARESUA ARE 22 DE AGENTII DE SPONAJ CARE ACTIONEAZA IN ROMANIA
  IMPOTRIVA AGENTURII RUSESTI .
  Logic…si un copil de gradinita stie ca pe teritoriu unei tari…indiferent care…actioneaza agenti ai diferitelor servicii…cu siguranta si americani.
  Dv dati un numar concret : 22…pt a da banalitatii postate,puterea unei informatii sigure si foarte bine ascunsa de catre factorii de decizie din domeniul respectiv…si cu siguranta pt a da certitudine,putere a ceea ce urmeaza : ACTIONEAZA IN ROMANIA IMPOTRIVA AGENTURII RUSESTI ( o alta informatie banala…mai exact o parere personala…adica : daca sunt americani musai ii supravegheaza pe rusi…subiect modest,de film banal,de spionaj).

 18. nebunul satului says:

  Cenzura .Rusine sa va fie ///Va deranjeaza adevarul?