Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comunitatea internaţională scindată în privinţa aplicării de sancţiuni împotriva Iranului

Ministerul rus de Externe a declarat că sancţiunile impuse de UE Iranului depăşesc cadrul  decis de Consiliul de Securitate al ONU şi sunt “inacceptabile”.  Canada aplica si ea snactiuni dure.

Acestea nu numai că ar torpila eforturile de rezolvare diplomatică a conflictului legat de programul atomic iranian, dar demonstrează şi o lipsă de consideraţie faţă de rezoluţiile Consiliului de Securitate.

Miniştriii de Externe ai UE au decis luni sancţiuni drastice împotriva Republicii Islamice, care depăşesc cu mult măsurile punitive adoptate în iunie de Consiliul de Securitate. Între altele, firmele europene nu mai au permisiunea de a vinde sau pune la dispoziţia Iranului tehnologii de vârf în domenii-cheie.

Pe de altă parte, după ce Statele Unite şi UE au anunţat impunerea de sancţiuni împotriva Iranului, Canada a anunţat că va face acelaşi lucru.

Decizia guvernului de la Ottawa urmează linia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care a decis, marţi, să impună cele mai dure sancţiuni de până acum Iranului în încercarea de a determina Teheranul să renunţe la programul său nuclear.

Premierul canadian Stephen Harper a declarat că sancţiunile au rolul de a forţa guvernul statului islamic să revină la masa negocierilor pentru a soluţiona diferendul atomic.

La fel ca sancţiunile impuse de miniştri de externe ai UE împotriva Teheranului, cele anunţate de guvernul canadian vizează de asemenea industria de petrol din Iran.

sursa: Deutsche Welle

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Comunitatea internaţională scindată în privinţa aplicării de sancţiuni împotriva Iranului”

  1. micutzul says:

    De data aceasta , sper din tot sufletul, ca macar la MAE sa avem macar un om inteligent si capabil, care sa stie sa jongleze intre NATO, UE si RUSIA. In ceea ce priveste armata Iraniana , stadiul ei de pregatire si dotarea cu tehnica militara, sper ca cei din NATO au date concrete si nu vor trimite la moarte sigura mii de oameni. Sper ca nu ii confunda pe Iranieni cu Irakienii din vremea lui Saddam.
    Avand in vedere pozitionarea geografica a unor state Europene si faptul ca unele atacuri aeriene pot fi executate de la baza aeriana romaneasca si luand in calcul raza de actiune rachetelor noi iraniene, ghiciti cam pe unde ar putea exploda acestea…. Problema de matematica.
    Rusia nu cred ca v/a sta cu mainile in san si sa piarda un atat de mare cumparator de tehnica militara si nici nu v/a mai ceda atat de usor interesele intr/o zona care ii regleaza pretul petrolului si gazelor naturale. Sa mai vorbim si de alte interese ? ..

  2. Alex says:

    Parerea mea este ca la ora actuala nu poate fi vorba de o invazie a Iranului, americanii sunt foarte raspanditicu trupe peste tot. In schimb au avioane si rachete de croaziera cat cuprinde, cat sa-i ingroape sub bombe si sa le faca industria si infrastructura praf. Rusii pot chiar sa fie de acord cu asta, evident mimand din greu o impotrivire acerba….din gura, caci companiile rusesti vor sta la coada la reconstructie. In privinat reactiei iraniene, vom vedea.