Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Conceptul “Smart Defence”, dezbătut în cadrul unui seminar organizat în Bucureşti

Pe 31 octombrie, se desfăşoară în capitală un seminar organizat de Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (Secţia de Ştiinţe Militare) şi Centrul de Analiză şi Studii de Securitate.
Principala temă de dezbatere este cea referitoare la conceptul de “Smart Defence”, abordarea, perspectivele de colaborare şi concretizarea politicilor de implementare a acestui concept.
Evenimentul are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

Conceptul “Smart Defence”, lansat în cadrul Summitului NATO de la Chicago din mai 2012, reprezintă răspunsul Alianţei la provocarea de a utiliza cu maximă eficienţă resursele limitate, în contextul creat de criza economică şi financiară, fără a afecta îndeplinirea obiectivului strategic al NATO, denumit generic “Forţa NATO 2020″.

La seminar participă ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, oficiali de rang înalt ai NATO, factori de decizie din cadrul principalelor structuri guvernamentale, politico-militare, dar şi companii ce au o oarecare tradiţie în ceea ce priveşte parteneriatul cu industria de apărare.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Conceptul “Smart Defence”, dezbătut în cadrul unui seminar organizat în Bucureşti”

 1. Trifon Gruju says:

  A fost un eveniment interesant, mai ales ca Smart Defence se adreseaza, tuturor celor care vor sa stie daca mai putem fi stapani la noi acasa. Putem, daca intelegem concepte si daca le aplicam astfel incat sa ne pastram suveranitatea.

 2. Stimate Trifon,

  Conceptul are un inteles ascuns nepatruns de decidentii nostri. Si anume: SMART!

  Pai cand a fost nevoie sa fim SMART am fost doar DEFENCE, vezi situatia cu F-16 triple hand (si daca nu e corect mie imi place).

  In rest e bine, ne dam cu parerea ne raliem la concepte (dace era cu europenii sigur eram si POOLING and Sharing) si ne alegem cu decizii penibile. Vezi programul TAB 8X8 si milogeala la americani pentru transportoare in Afganistan.

  Sper ca nu vrei sa discutam despre programul fregatelor ca aici nu am fost nici macar DEFENCE si doar contribuabili.

  daca noi am intelege sa si aplicam conceptele am reusi sa nu devenim incet dar sigur o armata second hand ci sa intram in programe de productie cel putin a unor capabilitati militare. Dar despre industria de aparare sa auzim numai de bine. Te uiti la fosti ministrii de la Economie si-ti dai seama ca astia habar nu au avut ca au un astfel de sector de activitate care candva facea bani frumosi. Ar trebui sa treaca pe la Jilava, nu cum te-ai gandit ci pe la Stanculescu si sa-l intrebe: Ba tu cum de erai SMART si faceai bani (valuta) cu industria de aparare ca noi nici defence nu suntem doar pooling din cand in cand.

  Abia astept urmatorii 20 de ani sa vad cum F-16 va fi expirat, eliciopterele expirate, fregatele de asemenea, tancurile si TAB-urile pe butuci iar noi vom incepe programul F-35. Asta da SMART.

  Toate bune.

 3. Fenchea Marius says:

  Asta cu SMART DEFENCE este una din marile tzepe ameriacne pentru Europa de Est, imi pare rau sa o spun dar Armata Romana din anul 2012 este doar umbra celei din 2000, si daca continuam asa nu vom mai avea nimic pana in 2020.
  Politicienii care s-au perindat pe la putere au tot amanat achizitiile militare astfel incat prin 2018-2020 vom fi nevoiti sa cumparam cam totul deoarece nu vom mai avea nimic in materie de dotare.

 4. Gigi Balaure says:

  Daca ne gandim la viitor trebuie sa privim la trecut. Cum arata armata Romaniei acum 23 de ani si cum arata acum iar extrapoland vom intelege cum va arata peste 10 ani. Mult mai mica, mica de tot, si mult mai slab inzestrata. Atunci vom fi cu adevarat Smart si nu vom mai avea nevoie de defence, adica de armata. Vom plati armata altora ca doar ne permitem. Nu-i asa ca suna Smart?