Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Concluzii ale întâlnirii din 4 octombrie: “o nouă lege a pensiilor militare este mai mult decât necesară”

Aspecte de la intalnirea de la Palatul Parlamentului cu cadrele militare in rezerva - 4 octombrie 2011 foto Infomondo Militar

Acţiunea din seara zilei de 4 octombrie 2011, de la Camera Deputaţilor – Grup PNL,  a reunit  peste 100 de participanţi.  Aceasta a fost organizată de către dna deputat Alina Gorghiu, Colegiul 22 Bucureşti/ Sectorul 5, adică zona din România care, considera ca are cea mai mare concentrare de cadre militare (active şi în rezervă).
La activitate, pe lângă cadrele militare în rezervă şi în retragere, au mai

Parlamentari participanti la intalnirea cu cadrele militare in rezerva - 4 oct 2011 Palatul Parlamentului foto Infomondo Militar

participat şi dl. senator Teodor Meleşcanu – preşedinte al Comisiei pentru Apărare din Senat, dl. deputat Scutaru George – vicepreşedinte al comisiei similare din Camera Deputaţilor, dl. gl (rz). Corneliu Dobriţoiu – preşedinte al Comisiei pentru Apărare a PNL, dl. gl (rz).Mihail Popescu – fost Şef al Statului Major General.

În loc de preambul
Încă din luna aprilie 2011, dna deputat a avut nenumărate întâlniri cu rezervişti din mai multe garnizoane (Mangalia, Constanţa, Oradea, Craiova, Bacău, Vaslui etc.).

În calitate de preşedinte al Comisiei Juridice a PNL, a primit nenumărate sesizări referitoare la pensiile militarilor, opinii şi propuneri referitoare la acest subiect. După discuţii avute cu militari în rezervă şi în retragere şi după studierea materialelor primite, rezultă – fără putinţă de tăgadă – că o lege a pensiilor militare (indiferent de denumirea sub care va apărea) este absolut NECESARĂ. De ce? Pentru că militarii şi politiştii sunt, la fel caşsi magistratii, categorii aparte, care nu se supun numai legilor civile (ex. Codul muncii). Aceasta, deoarece ei sunt în serviciul patriei 24 de ore din 24, pentru că… şi lista ar putea continua  cu prevederi din Statutul cadrelor militare şi nu numai.

De fapt, e inutil să vă răspund acum la acest DE CE, pentru că răspunsul este însăşi viaţa noastră, din prima zi când am îmbrăcat uniforma militară (eu la 19 ani,însă FOARTE MULŢI la 14 ani) şi până la trecerea în rezervă.

Pe scurt, despre întâlnirea din 4 octombrie

În cadrul întâlnirii, militarii în rezervă au fost invitaţi să contribuie, pe baza cunoştinţelor şi a experienţei pe care o au, precum şi în funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie, la conturarea acestui proiect de act normativ.

Punctul de plecare: situaţia generată de abrogarea Legilor 164/2001 si 179/2004, de apariţia Legii 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011, de apariţia Legii sistemului unitar de pensii şi a actelor normative adoptate pentru aplicarea acesteia.

Nu se doreşte revenirea la Legile 164 si 179, cum foarte mulţi au înţeles.

Nu se vor anula efectele Legii 119/2010 şi OUG 1/2011 în sensul de a se diminua pensiile ale căror cuantumuri au fost majorate, ci se va cauta doar o solutie legală; pentru cei cărora li s-au diminuat pensiile – de pastrare a cuantumului din decembrie 2010.

Se vor respecta principiile de drept pe care le “moştenim” de sute de ani, se va respecta Constituţia României şi, nu în ultimul rând, actele normative europene (Convenţii, Protocoale etc.) care au prioritate şi în România din momentul în care ţara noastră a devenit membră a Uniunii Europene.

O altă problemă ridicată de militari s-a referit la Proiectul de statut al cadrelor militare postat pe site-ul M.Ap.N. pentru consultare şi pentru propuneri. Nu ştim încă forma în care va fi depus la Parlament, dar, personal, apreciez că ar fi un lucru bun să facem cât mai mulţi propuneri de îmbunătăţire a acestuia. Şi chiar după ce va fi ajuns la Parlament (forma se poate consulta pe site-ul fiecarei Camere), prin aleşii locali, propunerile noastre vor putea ajunge la Comisii.

5 oct. 2011

Pe 5 octombrie a prins “a se aduna” oameni, idei şi propuneri pentru a se contura ceea ce am discutat aseară (n.r. 4 octombrie). Direct, prin telefon sau pe mail. Sunt bucuroasă că nu a fost o acţiune fără ecou! Dar ştiu că nu este ceva uşor de realizat. Şi tot pe 5 oct. 2011, la Senat (ca primă cameră sesizată) au fost depuse 2 initiative legislative semnate de mai mulţi senatori şi deputaţi ai USL şi un senator al PDL, în total 22 de parlamentari. Acestea au fost inregistrate sub numerele 501 şi 502 şi se referă la:
– Abrogarea Cap. IV din Legea 329/2010
– Amendamente la OUG 1 / 2011, în sensul:
– menţinerii în plată a cuantumului mai avantajos al pensiei, dacă din recalculare ar rezulta un cuantum mai mic
– pentru perioadele în care nu au fost identificate venituri ale militarului, să se utilizeze datele din memoriul personal.

Lista semnatarilor  va fi postata pe site-ul Senatului în zilele următoar. Vă pot spune, însă,  cu certitudine că nu lipsesc cele 2 doamne care, din 2009 şi până în prezent, au fşat alături de noi (cadrele militare in rezerva n.r.) fără ezitare – dna senator Elena MITREA şi dna deputat Alina GORGHIU.

 

 

Nela BATIRU

06 octombrie 2011

 

Aspecte de la intalnirea de la Palatul Parlamentului dintre parlamentari si cadre militare in rezerva

Teodor Melescanu, Corneliu Dobritoiu si Mihail Popescu - participanti la intalnirea cu cadrele militare in rezerva - 4 oct 2011 Palatul Parlamentului foto Infomondo Militar

 

Participanti la intalnirea cu parlamentarii 4 oct 2011 Palatul Parlamentului foto Infomondo Militar

Parlamentari participanti la intalnirea cu cadrele militare in rezerva de la Palatul Parlamentului 4 oct 2011 foto Infomondo Militar

 

Cadre militare in rezerva la intalnirea de la Palatul Parlamentului 4 oct 2011 foto Infomondo Militar

 

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

214 Responses to “Concluzii ale întâlnirii din 4 octombrie: “o nouă lege a pensiilor militare este mai mult decât necesară””

 1. Ionel N says:

  Stelian P
  Te rog sa nu mai faci “apologia ” muncii din armata pe care ai prestat-o dumneata dupa ce ai devenit lt.col. Cred ca stii bancul cu munca in armata:
  ” locotenentul nu stie nimic dar face totul, capitanul stie ceva-face ceva, colonelul stie tot dar nu mai poate sa faca, iar generalul retuseaza cate ceva”.Asa ca,ai mancat mai multi bani armatei ca activ, iar acum vrei sa mananci si ca pensionar mai multi!
  Armata nu este intreprinderea de ce vrei dumneata din cucuietii din deal.
  O ierarhie a pensiilor functie de grade trebuie sa existe.Constituirea ierarhica este osatura armatei.Ori o ierarhizare numai de “amorul artei” adica fara sustinere materiala nu va fi de durata.Toata lumea va dori sa invete cat mai putin, ca sa fie salarizat cat mai devreme ca sa faca cat mai multi ani ca si contributie! Nu mai aduc in discutie situatia din Cuba cand statul a dorit sa aplice principiile comuniste de retribuire si au observat ca tinerii nu mai doreau sa continue scoala dupa absolvirea scolii obligatorii fiindca nu mai erau interesati ( pentru ca toti erau retribuiti aprox. la fel)
  In esenta , stabilirea pensiei militare numai dupa contributivitate nu mi se pare ca respecta spiritul in care functioneaza armata.

 2. Stelian P. says:

  Ionel N
  Inteleg.
  “…ai mancat mai multi bani armatei ca activ, iar acum vrei sa mananci si ca pensionar mai multi!…” Ai dreptate, nu e corect.
  IN CONCLUZIE, cei care au mincat putini bani de la armata ca “activi” trebuie sa manince mai multi ca pensionari. E principiul pe care il spun de mult timp dar nu prea va suna bine:
  LA MUNCA PUTINA, PENSIE MARE !

 3. dana says:

  Ca vaduva de pansionar militar, va intreb, pot beneficia de pensie de urmas daca am varsta de 56 ani si 35 ani de casatorie?Multumesc!

 4. Stelian P. says:

  dana
  Da puteti beneficia. Va redau mai jos principalele prevederi ale Legii 263/2010

  SECTIUNEA a 5-a – Pensia de urmas

  ART. 83
  Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

  ART. 85
  (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
  (2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

  ART. 89
  (1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
  a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
  b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
  (2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
  a) 50% – pentru un singur urmas;
  b) 75% – pentru 2 urmasi;
  c) 100% – pentru 3 sau mai multi urmas

  ART. 92
  Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

 5. mos alecu says:

  dana Octombrie 15, 2011 at 11:23 am :
  Daca ati ajuns aici … inseamna ca stiti sa folositi adresa urmatoare :

  “://www.dsclex.ro/legislatie/2010/decembrie2010/mo2010_852.htm#l263″ (inaintea celor doua puncte scrieti dvs. http) . Acolo (este L.263/2010) cititi Sectiunea a 5-a (pensia de urmas) si vedeti unde va incadrati dvs … Pentru a afla virsta la care puteti beneficia de acea pensie de urmas … cititi Anexa nr.5 … Din cele prezentate de dvs. ar reiesi ca mai aveti de asteptat vreo 3-4 ani …

  Cele prezentate de primul dvs. respondent … sint , intr-adevar , din lege … concluzia lui este , insa , din “balarii” …

 6. dana says:

  Stelian P
  Am consultat L. 263/2010.Au amestecat militarii cu civilii si sigur ca vechea legislatie ii avantaja atat pe activi dar si pe urmasii acestora.Daca pana la finele anului 2010 eu ca sotie de urmas puteam sa beneficiez de pensie la implinirea varstei de 55 de ani acum trebuie sa astept pana la varsta de 60ani si doua luni(oct.2015)>conf. Anexei 5/L.263/2010.
  mos alecu
  multumesc!

 7. SEJC says:

  Pentru cei ce nu stiu.Au fost dublate pensiile celor ce faceau politie politica anterior lui decembrie 1989.Ei sunt cei ce apartineau nomenclaturii CONSILIULUI SECURITATII STATULUI(contrainformatii,informatii externe,securitate).Toti fara exceptie beneficiaza de conditii speciale .In concluzie veniturile fiecaruia se iau ca fiind duble cand se se face punctajul.Asa a inteles Basescu, si ai lui sa condamne comunismului.

 8. Stelian P. says:

  dana
  Imi pare rau. M-am grabit cu o concluzie fara sa citesc toata legea.

 9. PLANO10 says:

  SEJK
  Tu pe cine vrei sa mai invrajbesti pe aci?
  Sa admitem ca cei de la contrainformatii, informatii externe, securitate…cum zici tu, si cei care au lucrat dupa 1990 au alte conditii pe intreaga perioada a carierei lor. Sporul este 50%, nu 100% ca sa li se dubleze pensiile. Daca nu le ai cu matematica de ce nu inveti?

 10. mos alecu says:

  @PLANO10 Octombrie 17, 2011 at 1:58 pm :
  Hopa-sa …
  Si ma mai critica unii de ‘circoteala’ si de ‘iesit din pepeni’ cind vad prostiile spuse de unii !!

 11. mos alecu says:

  @dana Octombrie 17, 2011 at 10:41 am :
  Cu placere !

  Sta-le-ar in git celor care au creat necesitatea de a va da , totusi , o informatie neplacuta …

 12. khukuri says:

  De-a dreptul induiosator…

 13. Stelian P. says:

  Conferinta l-a stimulat ca un soc electric si pe dogarianul sef care a trimis si el o serie de propuneri de mare valoare teoretica si practica. Redau mai jos citeva:

  – „entuziasm juvenil,… mandrie patriotica si revolutionara,… credulii,… gaselnita propagandistica,…. papagalii,… zabaucii,… Bai, “neicusorilor”,.. fericitilor cu duhul,…”

 14. PLANO10 says:

  MIRCEA DOGARU, presedinte SCMD, pe post de gica-contra fata de interesele disponibilizatilor.