Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Concluziile întâlnirii Preşedintelui României cu Secretarul General NATO

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au organizat o conferinţă de presă comună după desfăşurarea întâlnirii dintre cei doi, de luni 30 ianuarie, de la sediul NATO din Bruxelles.

Principalele concluzii ale întâlnirii, exprimate de Traian Băsescu:

– am discutat despre scutul antiracheta care va avea elemente pozitionate pe teritoriul Romaniei in relatia bilaterala cu SUA si am exprimat speranta ca la Summitul de la Chicago acestea vor fi mentionate ca fiind parte a sistemului interimar antiracheta al NATO, iesind din statutul de sistem instalat bilateral in relatia Romania – SUA;

– România îşi va menţine forţele în Afganistan tot anul 2012, iar o eventuală diminuare a participării româneşti va avea loc în a doua parte a anului 2013, dar aceasta în conformitate cu programul de transfer al responsabilităţilor de securitate către forţele afgane, potrivit căruia, forţele afgane vor prelua parte din misiunile pe care le execută militarii români. Traian Băsescu a făcut precizarea că România îşi va diminua prezenţa pe măsură ce misiunea va fi integral îndeplinită. “L-am asigurat pe secretarul general ca ne-am propus un grafic care vizeaza realitatea celor stabilite in procesul de tranzitie, a celor stabilite cu ocazia Summitului de la Lisabona” a precizat Traian Băsescu;

– După 2013, contribuţia ţării noastre în Afganistan va fi legată mai mult de instruirea unităţilor armatei şi jandarmeriei acestei ţări;

– România va contribui şi după 2014 la procesele de instruire a forţelor de securitate afgane şi are gata să trimită 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului. “România, conform angajamentelor sale, are gata de trimis în Afganistan 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului. Cu cât mai multă instruire, cu atât vom avea mai puţini militari combatanţi în Afganistan, şi acesta este obiectivul nostru”, a declarat Traian Băsescu;

– în ceea ce priveşte “ce vom face după 2014″ în Afganistan s-a concluzionat că va trebui să România va continua să contribuie la procesele de instruire şi pregătire a forţelor de securitate afgane;

– legat de Smart Defence – la nivelul NATO există 168 de programe, România participând deja la 31 din aceste programe ce vizează punerea împreună a resurselor (mai multe state NATO îşi pun resursele împreună pentru a-şi atinge obiectivele). “Vom contina să ne implicăm în toate proiectele Smart Defence pentru că acestea înseamnă mai puţine costuri şi mai multă eficienţă” a declarat Pre;edintele;

– în ceea ce priveşte cooperarea NATO-Rusia, Romania îşi menţine punctele de vedere exprimate anterior. Avem nevoie de un parteneriat cu Federaţia Rusă bazat pe încredere şi respectarea angajamentelor anterioare. Preşedintele a salutat parteneriatul Alianţei cu Rusia. “Apreciem la cel mai înalt grad iniţiativa NATO de a invita Rusia la discuţiile legate de Afganistan” a declarat Traian Băsescu;

– Romania susţine ca NATO să dea o atenţie deosebită regiunii în care se află România;

– România susţine politica uşilor deschise pentru statele din Balcanii de vest;

– România susţine o soluţie care să consolideze poziţia de aliat al Georgiei;

– problematica de securitate a Marii Negre, pe care România o desfăşoară şi pe plan regional împreună cu aliaţii turci şi bulgari, trebuie să rămână în atenţia Summitului NATO, cu toate implicaţiile ei, inclusiv cele legate de securitatea energetică.

Întâlnirea cu secretarul general al Alianţei a avut loc în cadrul pregătirilor summitului NATO de la Chicago.

sursa: TVR info

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Concluziile întâlnirii Preşedintelui României cu Secretarul General NATO”

 1. catana says:

  Țara arde și chelul merge la coafor…

 2. dodo says:

  arde ceva in cap la tine,dar nu e minte ceea ce arde…

 3. Lt.col(r).Ing.dpl.Vasile says:

  A PROPUS SECRETARULUI GENERAL AL NATO, CA TOATE TARILE SA ANULEZE LEGILE DE PENSIONARE A MILITARILOR , ASA CUM A PROCEDAT IN ROMANIA , PRIN INCALCAREA PRINCIPIULUI RETROACTIVITATII LEGILOR ?????SI PRESUPUNIND CA MILITARII AU AVUT CONTRIBUTIE LA FONDUL DE PENSII DE LA 1823 INCOACE ???
  PRIVIT LA MINE VA ARAT CAT SUNT EU DE COMANDANT CA STIU SA DESFIINTEZ O CLASA SOCIALA.
  ATATA TIMP CAT MILITARII SUNT ASIMILATI CIVILILOR , FIRESC ESTE CA SA FIE DESFIINTATE ABSOLUT TOATE LEGILE SI REGULAMENTELE MILITARE , PARCHETUL MILITAR, PEDEPSELE DIN CODUL PENAL APLICATE MILITARILOR SI APLICAREA CODULUI MUNCII , LA TOTI MILITARII ASIMILATI ORICAREI CATEGORII DE MUNCITORI, AGRICULTORI, ETC.
  SA FIE PASTRAT PARCHETUL MILITAR DOAR LA MAGISTRATI , CARE AU PENSII PROTEJATE DE LA 2.500 LA 9.000 DE EURO PE LUNA.
  5.000 de euro, cel mai mare venit al unui fost magistrat din Moldova
  PENSIILE “NESIMTITE” NU AU DISPARUT
  Deşi sunt ajunşi la o perioadă a vieţii când reţeta de medicamente este una dintre cele mai mari cheltuieli lunare, pensionarii din zona Moldovei se împart în două mari categorii. O parte sunt cei care beneficiază de luxul de a avea o menajeră, un îngrijitor personal şi de a-şi întreţine sănătate prin excursii de tratament în orice colţ al lumii, pensiile lor lunare fiind de 26 de ori mai mari decât leafa unui angajat. La polul opus sunt cei care trebuie să împartă pensia de 350 de lei între sănătate, întreţinere şi nepoţi.
  După zeci de ani de muncă, veniturile la care au .„În judeţul Iaşi beneficiază de indemnizaţia socială minimă garantată un număr de 26.499 de persoane, adică 350 de lei”, ne-a declarat Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. La Iaşi sunt peste 146.000 pensionarii din sectorul de stat, pensia medie în cazul lor fiind de764 de lei, şi alţi 35.600 din sectorul agricol, a căror pensie medie este 309 lei. Pentru cei cu pensii mici, 30 de zile înseamnă un adevărat slalom printre datorii, facturi şi bonuri fiscale şi drămuirea fiecărei bancnote de 10 lei astfel încât să-ţi permiţi o masă zilnică.
  MAGISTRATII O CATEGORIE PRIVILEGIATA DE PUTEREA PDL.
  Şi doar pentru că titulatura avută în câmpul muncii se transformă într-un privilegiu la vârsta pensionării, magistraţii şi alte categorii de salariaţi cărora li se calculează pensia după legi speciale au venituri substanţiale.„La Iaşi, cea mai mare pensie acordă pentru sectorul de stat este de 5.829 de lei, fiind încasată de un profesor nevăzător. Sunt cinci pensii de peste 5.000 de lei înregistrate în judeţ. Cea mai mare pensie plătită la Iaşi este de 20.927 de lei, încasată de un magistrat pe baza legilor speciale”, ne-a declarat Isabela Grigorovschi, purtătorul de cuvânt al CJP Iaşi iar la Barlad sunt 2 fosti magistrati cu pensii de 13.234 si 12.430 de lei . Asta înseamnă un venit lunar de 26 de ori mai mare decât leafa minimă a unui absolvent de studii superioare şi de 60 de ori mai mare decât pensia minimă garantată. Înseamnă 5.000 de euro, bani cu care poţi să cumperi în fiecare lună o maşină bună la mâna a doua sau cu care poţi pleca în croazieră.
  Bogăţie în baston .Cea mai mare marire de pensie revizuita de a fostilor militari, abuziv desfiintate este de la 3.072 de lei la 95.968 de lei .
  Cea mai mare pensie plătită în judeţul Botoşani este de 17.969 lei brut şi aparţine unui fost magistrat, intrând la categoria pensii speciale. Potrivit CJP Botoşani, cea mai mare pensie, din asigurări sociale, este de 2.818 lei brut. În judeţul Neamţ, din cei 138.249 de pensionari, 4.360 au venituri lunare mai mari de 1.500 lei. Cea mai mare pensie de serviciu din judeţ fireste a unui fost magistrat este de 16.606 lei brut, în timp ce 18.103 de nemţeni beneficiază de cei 350 de lei. La nivelul judeţului Suceava, cea mai mare pensie încasată este de 4.327 lei şi este încasată de un fost miner. În acelaşi timp, 91.326 dintre pensionarii suceveni au venituri sub 500 de lei.

 4. Un roman says:

  Doamne, Doamne ! Bietii romani !!!

 5. Un Civil says:

  Lt.col(r).Ing.dpl.Vasile says:
  Ianuarie 31, 2012 at 11:25 am – crezi ca mai impresionezi pe cineva cu titlurile tale ?? acum esti doar Don Vasile !!

 6. tupak amaru says:

  pentru
  Lt.col(r).Ing.dpl.Vasile

  “Bogăţie în baston .Cea mai mare marire de pensie revizuita de a fostilor militari, abuziv desfiintate este de la 3.072 de lei la 95.968 de lei .”

  chiar asa ?

  tupak amaru

 7. dodo says:

  Bai Vasile,
  ia nu mai folosi tu ” lt.col.(rz)” daca tot tu afirmi …….ca ti-a luat cineva gradul, ca sa stie si ceilalti cu cine vorbesc.
  Vezi ca nu PDL a pastrat pensiile magistratilor la acest nivel intradevar nesimtit si nemeritat , ci PSD a fost cel care a contestat la CCR legea 119 ,fiindca daca nu o facea,pensiile lor ar fi fost recalculate.PSD este cancerul in tara asta si e trist ca romanii sant blestemati sa moara sufocati de fostii comunisti si securisti.

 8. vasile says:

  Cine vrea sa uite ca negociator sef cu FMI si BM , pentru aplicarea Planului Psal II de privatizare/praduire a Petrom , C.S. Galati etc . a fost semnat de ministrul transporturilor Traian Basescu ???? si pus in opera de Adrian Nastase sau oricare altul ar fi fost premier?? Ceausescu a taiat la toti curentul 2 ore pe cand CALAUL de Basescu a taiat de la muncitori si a lasat CLANUL INTERLOP al PDL la furat de miliarde de euro. Ceausescu nu a taiat pensii si salarii , pe cand Basescu da. Cine este de vina ??? Normal ca PSD, Burebista, Decebal dar Basescu si Mafia lui sunt albi ca zapada. Ne meritam soarta.
  NU POTI IUBI PE CINEVA CARE NU IUBESTE PE NIMENI!!!
  NIHIL SINE DEO !!!