Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Confruntarea politicieni – armată capătă accente dramatice în Turcia

Şapte militari de rang înalt, dintre care doi în activitate, au fost inculpaţi de un tribunal din Istanbul, fiind bănuiţi de conspiraţie împotriva Guvernului islamic-conservator turc.

Doi amirali, Ramazan Cem Gundeniz şi Aziz Cakmak, figurează printre ofiţerii inculpaţi pentru apartenenţă la o organizaţie clandestină având ca obiectiv înlăturarea Guvernului.

Suspecţii au fost încarceraţi în centre de detenţie militare şi civile.

Alţi 18 suspecţi sunt audiaţi.

Curtea a mai decis eliberarea altor şase militari, arestaţi în urma unei razii fără precedent lansată luni pe întreg teritoriul Turciei împotriva a 49 de personalităţi militare, acuzate că au realizat în 2003 un complot pentru a răsturna Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândurile mişcării islamiste), aflat la putere din 2002.

Fostul comandant al forţelor aeriene, generalul Ibrahim Firtina, şi amiralul Ozden Ornek, fost comandant al marinei, au fost arestaţi. Cei doi urmează să fie audiaţi de procurori.

Statul Major al armatei a reacţionat la aceste arestări precizând într-un comunicat că o reuniune extraordinară a tuturor generalilor şi amiralilor cu patru stele ai forţelor armate se desfăşoară în cursul zilei, pentru a evalua acest caz, pe care l-a calificat ca fiind o “situaţie gravă”.

Arestarea militarilor, într-o ţară unde armata este considerată garantul regimului laic, a intensificat tensiunile între partizanii Guvernului şi opoziţia laică.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Confruntarea politicieni – armată capătă accente dramatice în Turcia”

  1. John BARTON says:

    BRAVOS GENERALILOR SI AMIRALILOR TURCI CU… “N”…STELE !!!
    BRAVII URMASI AI LUI KEMAL ATATURK FAC DOVADA CA AU ….”SINGE IN INSTALATZIE” …..SI NU SE LASA CALCATI IN PICIOARE DE POLITRUCII TZIVILI, INDIFERENT DIN CE PARTID FAC PARTE ACEIA !!! N-AR FI EXCLUS SA PUNA MANA IAR PE “IATAGANE” SI SA FACA CEVA CURATZENIE IN OGRADA PROPRIE !!!
    CAT DESPRE NOI SI AI NOSTRI, SE PARE CA ULTIMUL CARE A AVUT CURAJ SA SE “ZBIRLEASCA” LA CLOAKA POLITIKA A FOST DL. BADALAN, PENTRU CARE NE SCOATEM CU RESPECT KASKETA SAU BASKA !!!! RESTUL AU FOST SI SUNT PREOCUPATI SA SE TZINA BINE DE SCAUNELE OCUPATE (…DE CATRE UNII TOTAL NEMERITAT….) , SA FACA SLUJ SAU TEMENELE INSPRE COTROCENI SI PIATZA VICTORIEI SI SA FACA PROPUNERI DE AVANSARE POST MORTEM PENTRU NECAJUTII TRIMISI LA SACRIFICAT PRINTRE TALIBANII AFGANI !

    SA AUZIM DE (MAI) BINE SI DOAMNE-AJUTA !!!