Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Consiliul de Securitate al ONU condamnă Coreea de Nord pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate Coreea de Nord pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune şi a aprobat înăsprirea sancţiunilor contra Phenianului.

Toţi cei 15 membri au adoptat textul “de compromis” asupra căruia se căzuse de acord de către cele şase mari puteri sâmbătă, 11 aprilie.

Textul, propus Consiliului de cei cinci membri permanenţi- Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA- plus Japonia, este mai puţin dur decât ar fi dorit Tokyo.

Sprijinită de SUA şi aliaţii europeni, Japonia a făcut presiuni pentru o rezoluţie care să aibă mai multă greutate, dar a întâmpinat votul de veto al Chinei şi Rusiei, care au cerut reţinere pentru a nu se pune în pericol discuţiile în format de şase pentru dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.

Declaraţia condamnă lansarea rachetei Taepodong-2 peste Japonia, apreciind că a fost o “încălcare” a rezoluţiei 1718 a Consilliului de Securitate, ce interzicea Phenianului să efectueze teste cu rachete nucleare.

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a salutat ceea ce a calificat a fi “o declaraţie puternică şi unanimă, ce condamnă lansarea clar şi fără echivoc”.

Omologul japonez Yukio Takasu, a salutat de asemenea declaraţia, deşi “ar fi preferat o adoptarea unei rezoluţii”.

Sursa: Antena3

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Consiliul de Securitate al ONU condamnă Coreea de Nord pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune”

  1. DE CE BAL says:

    Ramane cum a dispus Beijingul si a fost de acord Moscova.

  2. Ando says:

    Poate si aceasta este o modalitate de a atrage atentia asupra lor.