Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Consiliul Europei neîncrezător în privinţa soluţionării problemei închisorilor CIA din România

Thomas Hammarberg, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile omului, a afirmat că “investigaţia efectuată de România pe tema presupusei implicări în detenţiile secrete ale CIA lasă multe întrebări fără raspuns”.

El a explicat reticenţa ţărilor europene în aceste anchete prin “teama de a nu afecta relaţiile cu SUA”.

“Concluziile rapoartelor realizate în 2006 şi 2007 de senatorul Dick Marty pentru Adunarea Parlamentară a CoE pe tema rolurilor Poloniei şi României în sistemul CIA de detenţie secretă, transfer şi interogare a teroriştilor încă nu au fost clarificate în mod corespunzător”, afirmă Thomas Hammarberg.

“Eforturile de până acum ale procurorilor polonezi, precum şi ancheta efectuată de o Comisie a Senatului României lasă multe întrebări fără răspuns privind folosirea teritoriilor naţionale pentru găzduirea închisorilor secrete CIA şi participarea serviciilor naţionale la menţinerea securităţii şi confidenţialităţii operaţiunilor CIA”, subliniază Hammarberg, criticând Suedia şi Macedonia pentru că nu au anchetat presupuse cazuri de detenţie secretă.

“Un motiv al reticenţei guvernelor europene de a adopta proceduri ample de consolidare a încrederii este, în mod evident, teama de a nu afecta relaţiile cu serviciile de informaţii americane. Schimbul de informaţii secrete între agenţiile de securitate este esenţial pentru fiecare dintre ele”, este de părere comisarul CoE pentru Drepturile omului.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.