Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Consiliul NATO – Rusia de la Bruxelles

La Bruxelles s-a incheiat miercuri, Consiliul NATO-Rusia. Principala tema abordata a fost cea legata de scutul antiracheta din Europa.

Concluzii:

– NATO şi Rusia rămân în continuare pe poziţii diferite, în ce priveşte apărarea antirachetă;

– secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este optimist că se va pute ajunge la un acordpana la Summitul NATO, din mai, anul viitor;

– ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, a spus că NATO nu l-a ascultat, când a prezentat nemulţumirile Rusiei faţă de sistemul antirachetă, plănuit de NATO;

– secretarul general al NATO a mărturisit că avut inclusiv o discuţie bilaterală cu ministrul rus al apărării, pe care l-a ascultat, dar i-a şi transmis câteva mesaje clare:

1. Principalul mesaj, nu doar pentru ministru, dar şi pentru poprul rus, este că NATO nu constituie o ameninţare pentru Rusia.

2. Este în interesul Rusiei, să se angajeze într-o colaborare pozitivă cu NATO şi să se concentreze pe adevăratele provocări de securitate, şi nu pe unele fantome ale trecutului, care nu mai există.

3. Scutul NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei, care nu poate avea o mai bună garanţie în acest sens, decât o cooperare sinceră, alături de NATO, pentru a construi o arhitectură de apărare antirachetă, bazată pe două sisteme diferite: aliat şi rus.

4. Aliaţii nu sunt de acord nici cu abordarea sectorială a Rusiei, care ar presupune ca teritoriile aliate să fie apărate de Rusia, şi a insistat că NATO nu încredinţează securitatea membrilor săi, unor ţări partenere.

sursa: RRA

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.