Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Continuarea articolului “Audienţe” din nr. 32 al Observatorului Militar 2010

După cum ne-a obişnuit, doamna Irina-Mihaela Nedelcu ne prezintă succint, aproape în fiecare număr al “Observatorului Militar” ce s-a mai întâmplat cu audienţele organizate de domnul Oancea,  în locul ministrului Apărării. Că acesta din urmă e prea important ca să-şi aplece urechea la ce spun subordonaţii, sau pur şi simplu, îşi ignoră fişa postului, este evident şi ţine de ceea ce se cheamă “nesimţire” sau dezinteres, sau ambele. Şi despre “nesimţire”, “dezinteres” sau despre ambele,  vom discuta cu altă ocazie.
Pe scurt, doamna Nedelcu, ne explică – corect de altfel – care sunt nemulţumirile unor persoane, generate,  în special, de accesul în cariera militară pe  o aşa- zisă ” filiera indirectă “.

Într-adevăr,  cauza nemulţumirilor celor care nu pot accede pe filiera indirectă este datorată excepţiilor ce se fac în cazul unora şi nu şi a lor. Oricum, concluzia e de bun simţ când se afirmă că nemulţumirile “vor dispărea poate, doar când dispoziţiile legilor vor fi mai clare şi când nu se vor face niciun fel de excepţii”.

Concret, când se va respecta legea! Asta chiar e greu pentru cei obişnuiţi cu încălcarea ei.

Profităm de moment şi îi felicităm pe cei din structurile centrale de Resurse umane care s-au străduit ca în nici 10 ani să distrugă  “filiera indirectă”, cea care trebuia să fie o sursă de cadre cu competenţe profesionale remarcabile. S-a ajuns acum,  ca aceasta (filiera indirectă) să fie înlocuită  cu variante obsure de  promovare a pilelor, a beizadelelor sau amantelor cu un CV îndoielnic.

De fapt, nici măcar nu vorbim de filiera indirectă  – cea promovată şi legiferată de DMRU la nivelul anului 2000 –  despre care doamna Nedelcu a scris frumos la acea vreme.

Vorbim despre o filieră, prin care, prevalându-se de tot felul de subterfugii legislative, persoane sus-puse în sistemul militar, încălcând legea, au reuşit să introducă în rândul cadrelor militare persoane care nu îndeplineau condiţiile stabilite prin legi, ordine şi dispoziţii ale MApN.

Normal că s-a creat un sentiment de frustrare la nivelul corpului de cadre. Cum să îi explici unei şefe de promoţie a unei Academii Militare că, cei 9 ani de studii militare ai ei nu valorează mai nimic pe lângă avansarea în acelaşi grad (sau mai mare) a unei “fătuce” absolvente de SRL cu iz de universitate particulară?

Din păcate acest lucru a creat o imagine proastă sistemului de recrutare, selecţie şi formare a cadrelor militare, a distrus coeziunea corpului de cadre, a generat abuzuri şi o imagine proastă în faţa societăţii civile.

Acelaşi lucru s-a creat şi în cazul trecerii subofiţerilor în rândul ofiţerilor. Cum poate fi comparat un subofiţer absolvent a unui SRL cu specializare ciudată cu un absolvent de academie militară? Nu le creezi amândurora o problemă?

Apreciem totuşi că acest trend se înscrie în obiectivele actualei echipe politice de conducere a ţării şi MApN, care a reuşit să distrugă baza socială a carierei militare, prin pauperizarea membrilor acesteia, umilirea publică sistematică aplicată corpului de cadre, lipsa de finanţare a  sectorului de Apărare şi mai ales distrugerea cadrului legislativ care asigura prestigiu şi siguranţă carierei militare.

De acum încolo va fi normal ca cizmarul unităţii să devină subofiţer, şeful depozitului de alimente, ofiţer la compartimentul achiziţii, dactilografa, ofiţer de stat major, iar exemplele ar putea continua, oricum ele există deja dar păreau … anormale.

Raul-Ciprian Dăncuţă

Dank Media

12 august 2010.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Continuarea articolului “Audienţe” din nr. 32 al Observatorului Militar 2010”

 1. Marius Dragomir says:

  Ce vorbiti domnilor???? Stiti in ce hal se face salarizarea in armata? Va spun eu…O victima a unui nenorocit de sistem. Cine a avut in anul 2009 salariu de merit merge in continuare cu el. Acesta se acorda anual. Si ar fi trbuit sa fie dat pe competente. Si prin rotatie. Pentru ca sunt structuri unde nu se poate aplica principiul 1 din 3. Respectiv sunt structuri neincadrate, in care munceste un singur om. Pana la epuizare. Acum ne ia 25% la toti. Respectiv…unora NIMIC, in comparatie cu ceilalti (adica le ia exact suma pe care o primesc necuvenit…Pentru ca au primit-o in 2009). Puteti afla mai multe de la cei ce trebuie sa ne plateasca. O mizerie, O mizerie, O mizerie.

 2. liviu cernea says:

  Exact! Este absolut adevarat! De ce acele sume DELOC DE NEGLIJAT, alocate ca salarii de merit pentru unii in anul 2009, au intrat in SALARIUL PERMANENT, in prezent. S-a ajuns ca militari cu aceeasi pregatire, nivel de incadrare, vechime, sa aiba salarii duble unii farta de ceilalti. E NORMAL? Doamne, in ce tara traim? Cica nu sunt bani….. Numeni nu are interesul sa repare aceasta nedreptate, pentru ca cei care ar trebui sa o faca iau in continuare aceste sume…

 3. Rumanu says:

  Nu vad legatura intre salariile de merit si articol. Sunt de acord ca nu e corect ceea ce se intampla, insa, domnilor, daca principiul competentei este de inteles in acordarea salariului de merit, nu intele cum sta treaba cu principiul rotatiei. Sa fim sinceri, tot sefii aveau si au acest salariu de merit.

 4. altfel says:

  Rumanule,
  Nemultumirea lor este indreptatita si este generata de principiul aplicat, anume: Cine a avut anul trecut, are si anul asta. Pai, unde este chestia cu competenta?!? Principiul rotatiei, pe vremea cand stiam eu cum functiona, zicea asa: Daca mai multi indivizi care actioneaza in acelasi domeniu obtin rezultate similare, se manifesta la fel, atunci salariul de merit se acorda prin rotatie. Adica, nu i se da aceluiasi om si la anu. E adevarat ca acest principiu se aplica DUPA cel al competentei. Era necesar acolo unde oamenii faceau aceleasi treburi, fata de care se manifestau aceleai exigente, care aveau aceeasi importanta. De exemplu, intr-un birou cu 5 ofiteri cu functii identice, pentru care revenea doar un salariu de merit. Acuma, cel care a avut anul trecut primeste si anul asta, chiar daca intre timp a calcat pe bec sau a facut vreo prostie. Nu e normal sa-i revolte pe ceilalti? Caci oamenii nu se revolta atunci cand ei insisi il vad pe unu ca este deasupra lor ca munca si realizari, dar se revolta cand vad ca si ala este la fel ca ei, dar el primeste mai mult.
  Care-i legatura cu articolul? In ziua de azi, despre orice vine vorba oamenii isi spun necazul. In Romania s-a ajuns ca in bancul cu aia din tren si se uitau pe fereastra. Unu zice: Iar ploua afara. Iar celalalt raspunde: Da-i in…a ma-sii! Asta este atmosfera si situatia in care au fost adusi romanii de catre cei…pe care i-au votat. Ca nici asta nu trebuie uitata-cine i-a votat.

 5. beneficiar says:

  La situatia aberanta ca cei care au avut salariu de merit in anul 2009 sa il aiba in continuare, pe vecie, s-a ajuns aplicandu-se legea!!! Astfel, conform legii salarizarii unitare 330/2009 salariul de merit in MApN nu se mai acorda! In felul acesta, nu s-au stabilit, conform principiului competentei, cine sa mai aiba salariu de merit. Dar ordonanta (1/2010) de aplicare a legii 330 prevede ca la stabilirea salariului dupa noua lege, daca salariul este mai mic decat in decembrie 2009 sa se acorde o suma astfel incat noul salariu sa fie cat cel din decembrie 2009. Cei care aveau in decembrie salariu de merit primesc acum acea suma perpetuu.
  Dar nu este singura aberatie. Mai sunt, si au fost posibile deoarece MApN, incalcand legea, nu a elaborat norme de aplicare a L330, asa cum insasi 330 prevede!

 6. dere says:

  DE ACEEA S/A AJUNS AICI DOMNILOR. De aceea nu mai sunt bani, pentru ca salarizarea se face in acest mod aberabt. Cunoasteti faptul ca in MApN, un capitan cu faculati, cu merite, cu rezultate IA SALARIU MAI MIC decat un SUBOFITER FACUT PE FILIERA INDIRECTA din SOLDAT ?????????Va rog sa reflectati putin! Cum sa fim normali, cum sa lucram intr-un mediu normal. ESTE ABSOLUT REAL CE SE PETRECE. Pe nimeni nu intereseaza!!!!!!!!!!!!!!

  SISTEMUL CADE!!!!!! Pentru ca asta s-a vrut

 7. ion says:

  Dar cu salariile de merit cum ramane? E normal ca toti ofiterii sa aiba salariu de merit? Numai ei sa traiasca bine? Armata e facuta doar din ofiteri? De ce nu se scoate acest salariu de merit care a distrus moralul armatei? Astept raspuns. Sa se studieze modul de acordare al acestui nenorocit de salariu de merit, se da doar la lingai, pupincuristi si labari. sunt unii care au salariu de merit pe viata, si daca ii studiezi sunt varza, furt pe fata, asta reprezita salariul de merit.