Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cooperare militară mai strânsă între Marea Britanie şi Franţa

Marea Britanie şi Franţa au convenit să lucreze mai strâns în privinţa înzestrării cu tehnică militară, a operaţiunilor militare şi a energiei nucleare civile. Parteneriatul strategic pe termen lung franco-britanic a fost semnat la Lancaster House, la sfârşitul lui 2010, ca o consecinţă a implicării comune în Libia.

Astfel, vineri 17 februarie,  la Paris în timpul vizitei premierului britanic, David Cameron, a fost semnat de către acesta şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, acordul de înfiinţare a unui centru comun de control şi comandă pentru operaţiunile militare.

Un alt acord prevede accelerarea noii faze de construire a unor drone de nouă generaţie. Franţa şi Marea Britanie au lansat proiectul unui avion de luptă fără pilot. Avionul de luptă fără pilot ar urma să fie realizat la orizontul anului 2030.

Alte acorduri militare sunt în domeniul domeniul rachetelor, al comunicaţiilor militare prin satelit şi al testelor nucleare.

Nicolas Sarkozy a subliniat că proiectele franco-britanice nu sunt închise altor parteneri europeni. “Suntem pragmatici, vrem ca aceste proiecte să avanseze. Proiectele noastre sunt deschise tuturor, cu condiţia să vrea să meargă cu aceeaşi viteză ca noi”, a declarat preşedintele francez la conferinţa de presă.

În 2013 urmează a fi lansat un program de construire a unui sistem de luptă aerian şi să se semneze un contract cofinanţat de grupul britanic BAE Systems şi constructorul francez Dassault Aviation. Amândouă aceste companii au dezvoltat deja separat astfel de prototipuri cu rol demonstrativ, Taranis al BAE Systems, respectiv Neuron, acesta din urmă construit de Dassault împreună cu un consorţiu european.

În scurt timp urmează a fi semnat un alt contract cu cele două grupuri pentru a analiza dezvoltarea unei drone înarmate (supranumită MALE, de la Medium-Altitude Long-Endurance, altitudine medie, rezistenţă îndelungată), care răspunde necesităţilor celor două ţări la cel mai bun preţ.

Ministrul francez al apărării, Gerard Longuet, a precizat că în acest moment doar câteva zeci de persoane lucrează la aceste proiecte, neexistând bugete considerabile.

Franţa va evalua de asemenea achiziţionarea unei drone tactice Watchkeeper, folosită pentru observarea câmpului de luptă şi fabricată de Thales UK pentru forţele britanice.

Un alt contract care ar urma să fie semnat în viitorul cel mai apropiat, peste câteva luni, se referă la dezvoltarea şi fabricarea unei rachete antinavă transportată de elicoptere, care vor fi încredinţate producătorului de rachete MBDA, societate mixtă a BAE Systems, a grupului european EADS şi a întreprinderii italiene Finmeccanica.

În egală măsură, Parisul şi Londra vor să lanseze la mijlocul acestui an un studiu privind o nouă generaţie de sateliţi de comunicaţii militare, care vor succede sateliţilor francezi Syracuse şi britanici Skynet.

De asemenea, Franţa şi Marea Britanie şi-au stabilit ca obiectiv ca în 2016 să dispună de o forţă expediţionară comună şi în paralel să lanseze un program de manevre comune pe cinci ani, ce ar urma să înceapă chiar din acest an, cu o rundă de exerciţii interarme desfăşurate în Marea Mediterană sub numele “Corsican Lion”.

Cooperarea în plan nuclear civil, va continua, după construirea unui laborator comun pentru simularea testelor nucleare la centrul de la Valduc, la nord-vest de Dijon . Cu prilejul summitului celor doi lideri au fost semnate de altfel o serie de contracte în sectorul energiei nucleare civile, dând un impuls proiectelor grupurilor publice franceze Areva şi EDF privind construirea de reactoare nucleare de generaţie nouă EPR în Marea Britanie. Acordurile din sectorul nuclear se vor ridica la o suma totală de circa 600 milioane de euro şi se vor crea 1.500 de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte energia atomică, cele două guverne au afirmat că vor colabora cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică “pentru consolidarea capacităţii internaţionale de a reacţiona la situaţiile de urgenţă în domeniul nuclear şi pentru formarea unei scheme comune de cooperare în sectorul securităţii nucleare civile”.

sursa: AGERPRES; NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cooperare militară mai strânsă între Marea Britanie şi Franţa”

  1. Fenchea Marius says:

    Uite asa incet incet se vor pune bazele unei Armate Europene, si se pare ca Marea Britanie a renuntat sa mai puna bete in roate acestui proiect, o Europa unita nici nu prea mai are nevoie de NATO si poate face fata cu brio oricarei crize politico-militare.