Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cooperarea cu Rusia în cadrul scutului antirachetă, Afganistanul, Smart Defence pe agenda viitorului summit NATO

Secretarul general al NATO, Ander Fogh Rasmussen

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că viitorul summit NATO de la Chicago va avea loc pe 20-21 mai 2012. Deşi a precizat că agenda summitului nu a fost finalizată, Rasmussen a prezentat care vor fi principalele teme care vor fi în atenţia participanţilor.

Misiunea NATO din Afganistan

NATO va continua misiunea în Afganistan punând un accent mai mare pe pregătirea forţelor de securitate afgane.

Apărarea antibalistică din Europa

Se vor continua discuţiile în baza celor convenite la summitul precedent, de la Lisabona, cu accent pe cooperarea cu Rusia. “Sper că vom fi capabili să declarăm capacitatea de apărare anti-balistică intermediară operaţională. Acesta va fi un pas semnificativ înainte, pentru că am discutat despre dezvoltarea unui sistem NATO de apărare anti-rachetă de mulţi, mulţi ani”. Acesta a completat că se aşteaptă să se ajungă la un acord cu Rusia privind cooperarea anti-rachetă.

“Smart Defence”

Rasmussen speră să fie adoptat de mai multe ţări membre noul principiu de prioritizare, specializare şi participare în proiecte multinaţionale, pentru păstrarea şi îmbunătăţirea capacităţilor de securitate, chiar şi în vremuri de austeritate economică”.

Parteneriatele NATO cu ţări din Africa şi Orientul Mijlociu

“Există multe lecţii pozitive învăţate din operaţiunile noastre Libia. Am dori, de asemenea, să lărgim perspectiva şi să consolidăm în continuare aceste parteneriate “, a spus secretarul general.

Reuniunea a fost Chicago va fi primul summit NATO în Statele Unite începând cu 1999, când Alianţa a sărbătorit aniversarea a cincizeci de ani de la înfiinţarea Alianţei la Washington în 1949.

sursa: NATO.int

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.