Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cooperarea militară dintre Coreea de Nord şi Myanmar îngrijorează SUA

În cadrul Forumului Regional asupra Securităţii (ARF) al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) care se desfăşoară pe insula Phuket, din sudul Thailandei, Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, că “ţara sa tratează cu foarte mare seriozitate”preocupările tot mai mari privind o cooperare militară” între cele două ţări (Coreea de Nord şi Myanmar n.r.), apreciind că o asemenea colaborare riscă să “destabilizeze” regiunea.

Temerile privind legăturile militare dintre cele două state, considerate ca fiind în afara legii de o mare parte a comunităţii internaţionale, au fost alimentate luna trecută de declaraţii ale oficialilor americani, potrivit cărora un vapor nord-coreean suspectat că ar transporta arme se îndrepta către Myanmar.

Cargobotul a fost supravegheat de marina americană în baza unei noi rezoluţii a ONU, care a sancţionat testul nord-coreean din luna mai.

Luna trecută, un grup de cetăţeni birmani aflaţi în exil au difuzat imagini reprezentând, potrivit acestora, o reţea de tuneluri secrete construite de experţi nord-coreeni pe teritoriul statului Myanmar.

Coreea de Nord este suspectată de mai mult timp că ar aproviziona Myanmarul cu arme de calibru mic şi cu muniţie, iar unii analişti ai serviciilor secrete susţin că nord-coreenii ar ajuta Myanmarul să realizeze un program nuclear.

De asemenea, Secretarul de Stat american a cerut miercuri, în Thailanda, dezarmarea nucleară “ireversibilă” a Coreei de Nord, care a efectuat la sfârşitul lunii mai un nou test nuclear.

“Am spus foarte clar Coreei de Nord că, dacă acceptă o dezarmare nucleară ireversibilă, atât Statele Unite, cât şi partenerii noştri vor avansa în privinţa stimulentelor (…), în special în legătură cu normalizarea relaţiilor”, a declarat secretarul de Stat într-o conferinţă susţinută pe Insula Phuket.

Din cadrul ARF fac parte cele zece ţări membre ale ASEAN (Thailanda, Malausia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania şi Cambodgia) şi alte 17 ţări sau organizaţii, printre care se află şi părţi implicate în cadrul negocierilor internaţionale privind dezarmarea nucleară a Coreei de Nord (China, Japonia, Rusia, Coreea de Sud).

Coreea de Nord, care a părăsit recent aceste negocieri, a trimis în această săptămână în Thailanda o delegaţie alcătuită din diplomaţi.

Hillary Clinton a cerut Myanmarului eliberarea liderului opoziţiei, Aung San Suu Kyi, afirmând că un asemenea gest ar deschide calea unor “investiţii” americane în această ţară.

“Dacă ar fi eliberată, acest lucru ar oferi oportunităţi, cel puţin din partea ţării mele, privind extinderea relaţiei noastre cu Myanmarul, prin investiţii în această ţară”, a declarat secretarul american de Stat.

sursa: Reuters


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.