Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Coreea de Nord gata de lansarea unei rachete pentru plasarea unui satelit pe orbită. Încordarea în regiune creşte

Racheta gata de lansare la Tongchang-ri foto Pedro Ugarte AFP Mediafax

În ciuda presiunilor internaţionale, Coreea de Nord a început alimentarea cu carburant a rachetei nord-coreene care urmează să plaseze pe orbită un satelit între 12 şi 17 aprilie.

Anunţul a fost făcut de directorul Centrului de control aerospaţial din Phenian.

“Cred că umplerea rezervoarelor cu combustibil va fi finalizată la timp. În ceea ce priveşte data exactă de lansare rămâne la latitudinea conducerii de stat”, a afirmat Paek Chang-Ho, directorul  centrului aerospaţial.

Directorul Centrului de control aerospaţial din Phenian a confirmat faptul că satelitul de observaţie Kwangmyongsong-3 (Stea strălucitoare) a fost instalat marţi la al treilea şi ultimul etaj al rachetei Unha-3.

Un grup de zeci de jurnalişti străini a fost autorizat, în premieră, să viziteze această instalaţie păzită de armată, într-un gest de transparenţă destinat, potrivit Phenianului, să demonstreze că este vorba chiar de lansarea unui satelit de uz civil şi nu a unei rachete balistice, cu rază lungă de acţiune.

SUA şi aliaţii lor sud-coreeni şi japonezi acuză Coreea de Nord că pregăteşte de fapt un test cu rachetă balistică, capabilă să atingă teritoriul american. Ţările europene, între care şi Rusia s-au alăturat acestui cor de proteste, în timp ce China, principalul aliat al regimului de la Phenian, a făcut apel la reţinere. Japonia a refuzat să-şi trimită observatori.

Lansarea urmează să fie efectuată de la centrul spaţial Tongchang-ri (nord-vestul Coreii de Nord). Primul etaj al rachetei ar urma să cadă în Marea Japoniei, la vest de Peninsula Coreea, iar al doilea etaj la est de Filipine, survolând o parte din arhipelagul Okinawa, sudul Japoniei.

Coreea de Nord a anunţat că va lansa racheta în cadrul ceremoniilor organizate duminică dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), decedat în 1994.

Armata sud-coreeană şi Forţele de autoapărare japoneze se pregătesc să doboare racheta în cazul în care aceasta se va abate de la traiectoria iniţială, în timp ce flota filipineză a fost plasată în stare de alertă. Rusia a anunţat că va doborâ racheta nord-coreeană în cazul în care aceasta va devia de la traiectorie şi se va abate pe teritoriul său.

 

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Coreea de Nord gata de lansarea unei rachete pentru plasarea unui satelit pe orbită. Încordarea în regiune creşte”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  UN MONSTRUOS SCANDAL INTERNATIONAL
  AVIOANE ROMANESTI MIG TRIMISE CATRE COREA DE NORD !
  In cursul anului 2009, reprezentanta diplomatica a Coreii de Sud la Bucuresti a manifestat un neobisnuit “interes” pentru flota de aeronave MIG 29, care putrezeste in hangarele bazei militare Mihail Kogalniceanu. Consulul general sud-coreean Doh Jung Bong si diplomatul Dae-ho Byun se dadeau de ceasul mortii ca nu cumva cele 18 aeronave deosebit de performante sa ajunga printr-o filiera moldoveneasca la vecinii nord-coreeni.
  TRANSFERUL DE AVIOANE ROMANESTI CATRE NORD COREIA VIA VIA MOLDOVA

  Avioane scoase la vânzare! Ministerul Apărării vinde vestitele avioane de tip MIG-29 din dotarea Armatei Naţionale. Asta pentru că, aeronavele sunt uzate, iar pentru reutilarea celor 6 avioane,
  Link la jurnaltv.md:
  http://www.jurnaltv.md/ro/news/avioane-scoase-la-vanzare-107647/
  RAPORT CIA :
  4 AVIOANELE ROMANESTI AU FOST TRANSFERATE CATRE MOLDOVA ” CUMPARATE DE YEMEN SI TRIMISE CATRE COREEA DE NORD.

  AVIOANELE AU FOST VANDUTE PRIN PRIN COMPANIA ROMTEHNICA.
  CU ACEST NOU EXPORT SE PARE CA PRESEDINTELE ROMANIEI SI-A ASIGURAT EXTRADAREA CATRE STATELE UNITE !

  Robert Horvath DEVA Corespondenta speciala din Seul pentru Nipon Press

 2. NIKI-PERCEA says:

  Cum se descurca Romania, fara a avea instalat scutul antiracheta, in intampinarea acestui extraordinar pericol care ameninta , ucigator, intreaga noastra planeta care pana acum , de-a lungul infinitei sale existente ,nu a mai fost supusa la niciun asemenea pericol catastrofic? Astept cu mare nerabdare luarile de pozitie ale marilor maestri in securitate care populeaza Antenele si Realitatile contemporane.