Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Coreea de Nord pregateste un nou test nuclear

Punggye - poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord foto Global Security

În vederea pregătirii unui nou test nuclear (cel de-al treilea), Coreea de Nord a început săparea de tunele în complexul de teste nucleare de la Punggye.

Operaţinuea presupune săparea a cel puţin două tunele la Punggye, din provincia Hamgyong de Nord (nord-estul ţării).

În complexul de la Punggye au fost făcute deja două teste nucleare, în octombrie 2006 şi mai 2009.

Acest test ar urma să fie efectuat pe bază de plutoniu, cantitatea deţinută de Pheniana permiţând fabricarea unui număr de şase-opt bombe, după cum afirmă oficiali de la Seul şi Washington.

Phenian-ul a prezentat în noiembrie unui om de ştiinţă american o uzină de îmbogăţire a uraniului, care poate fi, de asemenea, folosit la fabricarea de bombe atomice.

La jumătatea lui decembrie, presa sud-coreeană, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii, a relatat despre pregătirile în curs pentru un al treilea test nuclear, care ar urma să aibă loc în luna martie.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Coreea de Nord pregateste un nou test nuclear”

  1. CopperNick says:

    Tunele sau puturi? Adica vor sa ascunda activitatuile de sateliti sau au nevoie de o locatie noua pentru detonare?

  2. Bure Bista says:

    Probabil nici una dintre ele. Ca doar nu isi inchipuie ca nu o sa se afle. Asta e pana la urma ideea. Sa-si arate puterea inaintea unei noi serii de negocieri sterile si poate sa obtina ceva sprijin umanitar (alimentar).