Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Coreea de Nord şi Iranul cooperează pentru construirea unei noi rampe pentru lansarea de rachete iraniene

Jane’s Defence Weekly, citată de Mediafax, folosind informaţii obţinute din imagini de satelit, a anunţat că Iranul construieşte o nouă bază pentru lansarea de rachete, probabil cu asistenţă nord-coreeană.


Rampa de lansare este construită la centrul spaţial Senman, aflat la est de Teheran, şi ar putea fi folosită în viitor pentru lansarea noii rachete spaţiale asamblate în prezent de Iran (Simorgh).

Şantierul rampei de lansare şi construirea rachetei Simorgh (Phoenix) “demonstrează probabilitatea unei colaborări cu Coreea de Nord în programul de rachete”, afirmă Jane’s.

Potrivit Jane’s “platformele identificate instalate în zona de lansare sunt asemănătoare cu cele ale noii rampe de lansare nord-coreene de la Tongchang”, ca şi alte lucrări din zona centrului spaţial. “De asemenea, prima fază a rachetei Simorgh seamănă foarte mult cu modelul nord-coreean Unha-2″, precizează Jane’s.

Noua rampă, situată la 4 kilometri nord-est de centrul spaţial Semnan, este finalizată în proporţie de 50%, iar la 2,5 kilometri sud-vest de aceasta a fost inaugurat un nou şantier.

Toate aceste activităţi indică faptul că “Teheranul pare decis să continue dezvoltarea rachetelor, în pofida încercărilor Statelor Unite de a obţine sprijinul internaţional necesar în vederea impunerii unor sancţiuni suplimentare”, afirmă Jane’s.

Racheta, cu o lungime de 27 de metri şi un diametru de 2,5 metri, cântăreşte 85 de tone şi dispune de patru motoare, urmând să amplaseze, peste doi ani, un satelit de 100 de kilograme pe o orbită la 500 de kilometri.

sursa: The Jerusalem Post; MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.