Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Coreea de Sud doreşte discuţii militare şi umanitare la graniţa cu Nordul

foto nytimes

foto nytimes

Coreea de Sud propune organizarea unor întrevederi şi discuţii în scopuri militare si umanitare la graniţa cu vecinii din Nord. Graniţa cu Coreea de Nord este una foarte puternic fortificată militar de ambele tabere. Aceste intrevederi au totodată şi scopul de a da posibilitatea familiilor dezbinate în Războiul Coreean de a se reuni.

Coreea de Nord a amânat deocamdată răspunsu, la această propunere. Sud coreenii, marcați noua politică liberală a preşedintelui Moon Jae-in, consideră că prin aceste discuţii se va găsi o soluţie cu privire la criza armelor nucleare a Phenianului.

Sudul intenţionează să trimită o delegaţie militară la graniţa cu nordul. Ministrul adjunct al aparării a declarat că misiunea acestei delegaţii este  “Oprirea tuturor activităţilor care generează tensiuni militare.” Ultimul dialog militar inter-coreean a avut loc în 2014.

Ultima propunere la dialog a fost făcută în schimb de liderul Kim Jong-un într-un discrurs din mai 2016. Preşedintele conservator de atunci al Coreei de Sud, Park Geun-hye, a refuzat propunerea considerând ca nu este una sinceră. Fostul preşedinte a fost înlăturat de la conducere în urma unei condamnări penale.

Coreea de Sud nu a specificat exact ce discuţii pe plan militar intenţionează să se desfășoare. În precedentele întâlniri, Coreea de Nord a cerut ca sudul să nu mai organizeze exerciţii militare comune la graniţă impreună cu S.U.A şi totodată să oprească propaganda prin megafoane şi boxe pe care sudul o practică de-a lungul graniţei. Pe de altă parte, recent Coreea de Sud a acuzat Phenianul că trimite drone în teritoriu pentru a-i spiona, aceasta fiind o problemă posibil să fie abordată.

Tot luni 17 iulie a.c.,  Crucea Roşie Coreea de Sud a făcut o propunere vecinilor din Nord pentru a organiza reuniuni familiale. Acestea au scopul de a oferi familiilor dezbinate între cele doua graniţe posibilitatea de a se revedea. Ultima reuniune de acest fel a avut loc în 2015, când aproximativ 100 de coreeni de fiecare parte au avut posibilitatea de a petrece 3 zile cu familiile lor. Regimul de la Phenian declară că nu va mai permite astfel de reuniuni până când Sudul nu va trimite înapoi cele 12 chelneriţe dintr-un restaurant Nord Coreean din China despre care aceştia susţin că au fost răpite de Sud-Coreeni.

De asemena, Naţiunile Unite pregătesc noi sancţiuni pentru Coreea de Nord în urma ultimului test nuclear. Aceştia din urmă afirmă că aceste sancţiuni vor avea ca efect răzbunarea, ceea ce înseamnă cel mai probabil un nou test nuclear.

 

Ovidiu Lăpuşte, InfoMondo Militar

sursa: New York Times

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.