Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Coreea de Sud suspectează Coreea de Nord că ar produce bombe pe bază de uraniu îmbogăţit

Yongbyon. foto CIA MAP

Yongbyon. foto CIA MAP

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Kwan-jin, a declarat în faţa Parlamentului de la Seul, că statul-vecin, Coreea de Nord, poate produce bomba atomică pe bază de uraniu îmbogăţit.

Pe de altă parte, mai mulţi experţi internaţionali în domeniu au exprimat opinii divergente asupra capacităţii regimului de la Phenian de a construi arme nucleare pe baza acestui material. Aceasta, deoarece, cele folosite la testele nucleare efectuate până acum au fost realizate din plutoniu, transmite agenţia EFE, citată de AGERPRES.

În anul 2010, Phenianul a făcut public faptul că deţine capacităţi de îmbogăţire a uraniului. Însă nu se ştie dacă într-adevăr a reuşit să îmbogăţească uraniul şi încă nu a demonstrat că poate să producă efectiv o bombă folosind acest material.

Cât priveşte bombele produse din plutoniu, există, de asemenea, îndoieli asupra faptului că industria militară nord-coreeană are capacitatea de a produce la scară redusă astfel de arme pentru a le putea instala pe rachete.

Ministrul sud-coreean a mai declarat că, după studierea unor imagini captate din satelit, s-a constatat că, pe lângă instalaţiile de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon, tot aici a fost repus în funcţiune recent un reactor pe bază de plutoniu, care deocamdată se află în stadiul de probe.
Coreea de Sud  monitorizează atent activitatea din această locaţie.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Coreea de Sud suspectează Coreea de Nord că ar produce bombe pe bază de uraniu îmbogăţit”

  1. szilard says:

    Conducerea Coreei de nord ar trebui rasa du pe suprafata pamantului, blestematii, animale care sunt,… DE CE NU SE BAGA AMERICANII ???
    Pentru ca sint lasi !, rusii ar trebui sa profite de lasitatea americanilor.