Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Criza cauza unei noi alianţe militare Marea Britanie – Franţa?

Marţi, 02 noiembrie a.c., urmează a fi anunţat la Londra, de către liderii din Franţa şi Marea Britanie un parteneriat de apărare între cele două state de o amploare deosebită.

Acesta urmează să garanteze că cele două state vor avea un rol global pe scena internaţională, în pofida restricţiilor bugetare.

Preşedintele Nicolas Sarkozy şi premierul David Cameron şi-au manifestat hotărârea de a deschide un nou capitol în relaţiile franco-britanice.

“Relaţia va fi ridicată la un nivel superior, cel mai înalt atins până acum, fără a compromite totuşi suveranitatea naţională” şi “fără a slăbi legăturile Marii Britanii cu aliaţii săi din NATO”, a precizat duminică ministrul britanic al Apărării, Liam Fox. “Nu este un pas către o armată europeană, idee la care ne opunem”, a adăugat el.

Primul ministru britanic, David Cameron a anunţat cpă se are în vedere înfiinţarea unei brigăzi comune care să fie dislocate în comun de cle două state în caz de criză, conflict.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a lansat de primăvara trecută invitaţia de a abandona ideile preconcepute şi a trece la proiecte concrete. În octombrie, David Cameron a prezentat “un plan strategic” (în acelaşi timp cu cartea albă franceză în privinţa apărării), deschizând calea unei apropieri între Marea Britanie şi Franţa. Se afirmă dorinţa Marii Britanii de a rămâne, ca şi Franţa, “un actor global”, apt să-şi protejeze forţele în caz de conflict, în pofida unei reduceri cu 8% a fondurilor alocate apărării.

Împreună, Marea Britanie şi Franţa asigură 50% din capacităţile operaţionale europene, 45% din bugetul de apărare, 70% dintre creditele pentru cercetare şi dezvoltare, cruciale în combaterea terorismului şi a atacurilor cibernetice, considerate ameninţări prioritare.

Printre proiectele de cooperare vizate se numără folosirea în comun a portavioanelor de aparatele celor două ţări în 2016-2020, antrenamente şi întreţinere în comun a avioanelor de transport Airbus A400M, sincronizarea patrulelor submarine (după coliziunea între “Triomphant” şi “The Vanguard”, survenită la începutul lui 2009 în Atlanticul de Nord). Primăvara viitoare sunt prevăzute mari manevre comune.

Scepticii amintesc puţinele progrese realizate de la summit-ul franco-britanic de la Saint-Malo, unde cele două părţi anunţaseră, în decembrie 1998, ambiţii de cooperare similare. Printre proiectele care nu s-au mai realizat se numără construirea în comun a unui portavion şi a unei fregate Horizon. Refuzul francezilor de a se angaja militar în Irak, alături de americani şi englezi, a declanşat vii tensiuni între cele două ţări de pe o parte şi alta a Canalului Mânecii.

“La urma urmei, criza accelerează apropierea’, iar alegerea pe care o au de făcut Marea Britanie şi Franţa este ‘înţelegerea sau nimic’, a spus Etienne de Durand, expert la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale. Şi Robin Niblett, director al institutului de cercetări londonez Chatham House, a declarat AFP: ‘Trebuie făcut acum sau niciodată, pentru că într-adevăr nu mai există bani.”

sursa: Guardian

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Criza cauza unei noi alianţe militare Marea Britanie – Franţa?”

  1. razasul says:

    mda, franta o are pe marea britanie, marea britanie o are pe franta aproape, noi, …, noi pe cine oare avem ???!!!…, nici pe noi, ca, actuala guvernare a semanat zazanie si ura chiar si intre noi, si atunci, oare de ce uni si altii se au intre ei, iar noi…, nici noi intre noi nu suntem in stare…