Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Criza din Tunisia şi Egipt pune cu spatele la zid serviciile de informaţii americane

Agenţiile americane de informaţii au fost aspru criticate de cei din Dealul Capitoliului şi de la Biroul Oval pentru că nu au reuşit să avertizeze din timp despre mişcările de revoltă ce au avut loc în Tunisia şi despre violenţele ce au izbucnit la sfârşitul lunii ianuarie în Egipt.
Preşedintele Obama i-a spus directorului Agenţiei naţionale de informaţii, James Clapper, că “este dezamăgit de comunitatea de informaţii” deoarece aceasta a eşuat în previzionarea violenţelor care au dus la alungarea preşedintelui tunisian Zine el-Abidine Ben Ali.

În acelaşi timp, senatori din comisia pentru informaţii au dorit să afle “când” şi “ce” i s-a spus preşedintelui Obama despre evenimentele din Tunisia şi Egipt.

“Aceste evenimente nu ar fi trebuit să ne ia prin surprindere, aşa cum s-a întâmplat!, a spus preşedinta comisiei din cadrul Congresului, Dianne Feinstein.

“Ar fi trebuit să fim avertizaţi cu ceva timp mai înainte, mai ales că, parte dintre demonstranţi au recurs la Internet şi la reţelele de socializare ca să se organizeze”, a mai spus ea.

La aceste învinuri, unul dintre oficialii CIA, Stephanie O’Sullivan, le-a spus senatorilor că preşedintele Obama a fost informat despre instabilitatea din Egipt “încă de la sfârşitul trecut”.

Senatorul Saxby Chambliss, lider republican în cadrul comisiei pentru informaţii, a cerut ca cei din cadrul comisiei să intre în posesia raportului în care a fost menţionată desfăşurarea brifingurilor pe teme de informaţii cu preşedintele Obama.

Sursa: Associated Press

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Criza din Tunisia şi Egipt pune cu spatele la zid serviciile de informaţii americane”

 1. grominu says:

  Uneori serviciile de informații nu avertizează ci execută și raportează. Când greșesc mai fac și pe neștiutorii.
  Problema este că nu sunt singuri prin astfel de locuri.
  În ceea ce o privește pe Dianne Feinstein uneori pretinde că știe multe, alte ori vrea să știe.
  Printre altele dorea să știe despre secretul dronelor armatei SUA, utilizate in Paksitan.
  Serviciile americane de informaţii ştiu foarte puţin despre ceea ce se întâmplă în Iran, iar capacitatea lor de a “schimba cursul evenimentelor este foarte slabă”, declara Dianne Feinstein.
  Senatoarea democrată Dianne Feinstein confirma cu altă ocazie că Hezbollah și-a procurat un arsenal de rachete Scud.
  Dianne Feinstein a cerut, prin intermediul unui articol în Wall Street Journal, urmărirea penală a lui Assange în temeiul Legii anti-spionaj din 1917. Feinstein il acuza pe Assange -cetăţean australian – că manifestă indiferenţă faţă de “securitatea naţională” şi “interesele noastre naţionale vitale”. Aceste interese îi sunt evident importante şi dragi d-nei Feinstein, senator american multimilionar şi soţia unui bogat om de afaceri din industria de armament.
  Iată și un alt domeniu de care este preocupată: ”Biletele pentru ceremonia de învestire a lui Barack Obama au ajuns la 40.000 de dolari”, a declarat senatoarea democrată de California Dianne Feinstein. Ea a cerut sancţionarea vânzării şi contrafacerii acestor bilete, care în mod normal sunt distribuite gratuit.
  Această senatoare era preocupată până și de programul Rabla în varianta americană.

  ”Dianne Feinstein is an astute politician” (șiret, viclean, arțăgos, gâlcevitor, rău de gură – țață?) spune o scurtă prezentare a sa.
  Știe multe dar vrea să știe și mai multe. Sigur o să primească informațiile solicitate.
  Sunt om şi nimic din ce fac oamenii nu trebuie să-mi fie străin.
  TERENȚI U.S.

 2. CopperNick says:

  Aiurea! Gura targului zice ca Wikileaks a aparut exact pt acest scop, un val de crize politice inflamate in apropiere de no turning point. Ca dictatorii nu vor sa dea multinationalelor tot pe nimic………
  Ca doar de la o vreme tunurile se trag la nivel mondial.