Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Criza economică va impune Greciei reducerea cheltuielilor pentru apărare

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, citat de MEDIAFAX, creditorii externi ai Greciei, statele zonei euro şi FMI, i-au sugerat acesteia să-şi diminueze cheltuielile pentru apărare prin renunţarea la serviciul militar obligatoriu.

Surse din Ministerul elen al Apărării au declarat, însă, că “serviciul militar este obligatoriu şi va rămâne astfel”.

Totodată creditorii au recomandat utilizarea în mai mare măsură a licitaţiilor online “pentru o viitoare raţionalizare a cheltuielilor”. Propunerile sunt incluse într-un proiect de raport al Băncii Centrale Europene asupra progreselor Greciei, datat 27 noiembrie.

Economia Greciei se află în al cincilea an de recesiune, iar analiştii se aşteaptă la continuarea contracţiei PIB şi anul următor. Statul elen, cu un nivel al datoriei nesustenabil, a fost salvat de la colaps de ţările zonei euro şi FMI prin două pachete de împrumuturi externe, în total de 240 de miliarde de euro. Ajutorul extern a fost condiţionat, însă, de măsuri dure de austeritate, care au agravat recesiunea.

Grecia are o armată de 177.000 de militari şi civili, cu un buget anual de 8,2 miliarde de doalari care beneficiază de 2,72% din PIB-ul ţării (Banca Mondială). Cheltuielile pentru apărare sunt cele mai ridicate (procentual) din tot spaţiul UE.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.