Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Croaţia îşi modernizează MiG-urile 21 la AEROSTAR Bacău

MiG 21 din dotarea FA croate foto Salinger Igor

Din lipsă de bani, Croaţia a decis sa renunţe la ideea achiziţionarii de avioane de luptă noi pentru aviaţia militară, şi îşi va trimite vechile MiG-uri 21 la uzina Aerostar din Bacau pentru a fi remodernizate.

Potrivit vecernji.hr, presedintia croata a confirmat faptul ca Ivo Josipovic, şeful statului şi totodată comandantul suprem al forţelor armate, a hotarat ca, pentru a se putea menţine o forţă aeriană propie, să se renunţe deocamdată la cumpărarea unor aparate noi, multirol, alegând în schimb modernizarea MiG-urilor şi prelungirea duratei de viaţă aacestora.

Parte dintre vechile MiG-uri sovietice din dotarea aviaţiei croate vor fi recondikionate (este vorba de avioane fabricate între 1975 şi 1981 şi deja modernizate în România, la Aerostar Bacău), în timp ce altele vor fi casate.

Site-ul croat citeaza un general croat în rezervă care susţine această variantă, pentru a permite Croaţiei să aiba în continuare o forţă aeriană şi piloţi pregatiţi. Generalul (r) Joseph Stimac spune ca e o soluţie excelentă, neexistând probleme în cei 9 ani de experienţă cu MiG-21 modernizate la Aerostar.

Preţul vehiculat pentru 12 aparate ar fi de 20 de milioane de euro.

sursa: vecernji.hr

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Croaţia îşi modernizează MiG-urile 21 la AEROSTAR Bacău”

 1. Patrik says:

  ALTI FRAIERI!!

 2. Plotonieru says:

  @ Cezar
  O analiza profunda si profesionist argumentata. Se cunoasta calitatea si valoarea ofiterului roman. Felicitari !

 3. ASP PFD says:

  Cind iti pasa nu arunci cu banii ca la shoping.
  Sa te indatorezi miliarde de dolari pentru a aduce niste F-16 ,,COAPTE” nu este tocmai ce ne lipseste.
  Croatii isi repara celulele , motoarele,ceva echipamente iar modernizarea probabil se va limita la radiolocatoarele de bord.

 4. Lucian* says:

  nu chiar.
  Ideea este ca-si mentin inca ocupati pilotii si echipele de la sol si nu vor fi obligati sa inceapa de la zero peste 5 sau 6 ani cand o sa-si permita alte avioane.

 5. sorin says:

  Croatia a facut cea mai buna alegere din toate punctele de vedere.Nu uitati ca croati exploateaza MIG21 de mai multi ani, deci sunt pregatiti logistic sa il exploateze, inclusiv pilotii, iar acest aparat are costul orei de zbor mai mic decat F16, Mirage sau chiar Gripen.Peste 6 ani croatii isi vor cumpara cel mai bun avion pe care si-l permit.

 6. ROBERT HORVATH SUA says:

  OFF TOPIC

  REVOLTA IN ARMATA ROMANA A INCEPUT LA BRUXELLES !

  REVOLTA MILITARILOR ROMANI DE LA NATO

  Având salarii mai mici decât venitul minim din Belgia, militarii români de la Bruxelles ameninţă Bucureştiul cu demisii Militarii români care lucrează la NATO şi UE pleacă din Armata
  Având salarii mai mici decât venitul minim din Belgia, militarii români de la Bruxelles ameninţă Bucureştiul cu demisii
  Militarii români care lucrează la NATO şi UE pleacă din Armata Română, din cauza salariilor prea mici. Comparativ cu militarii altor ţări detaşaţi la Bruxelles, românii au cele mai mici lefuri.
  Dacă în România salariile militarilor pot fi considerate decente, în Belgia, unde se află sediile NATO şi UE, militarii români câştigă mult mai puţin decât camarazii lor din alte ţări.
  Cele mai mici salarii din NATO
  Salariul minim garantat în Belgia, asigurat de statul belgian pentru muncitorii necalificaţi, este de 1.359 de euro. Potrivit unor surse militare, un subofiţer român care lucrează la Bruxelles primeşte din partea statului român un salariu mai mic decât salariul minim garantat în Belgia.
  Un ofiţer român de la Bruxelles câştigă de trei ori mai puţin decât salariul unui ofiţer belgian. Din salariile primite, militarii români trăiesc, practic, la limita subzistenţei. “Ne cumpărăm mâncare din cele mai ieftine magazine pentru a ne ajunge banii de la un salariu la altul”, ne declară unul dintre militarii de la Bruxelles.
  Toţi ofiţerii străini de la Bruxelles, chiar şi cei bulgari, câştigă mai bine decât ofiţerii români. Din motive financiare, anul trecut, câţiva militari români care lucrau la Bruxelles şi-au dat demisia din Armata Română.
  Anul acesta, încă un ofiţer român a demisionat. Colegii săi spun că acesta s-a angajat ulterior tot la Bruxelles pe un salariu de trei ori mai mare decât cel pe care-l primea în Armata Română.
  Preşedintele Băsescu a semnat Legea 334, prin care se majorează salariile personalului diplomatic – dar nu şi salariile militarilor din străinătate.

  Pentru Nipon PRESS Robert Horvath